Ήρθε η ώρα για το 1ο e-debate..
Η διαδικασία χωρίζεται σε 3 μέρη.
-Στο πρώτο μέρος υπάρχουν 6 κοινές ερωτήσεις προς τους 4 υποψηφίους
-Στο δεύτερο μέρος 2 προσωπικές ερωτήσεις προς τον καθένα από τους τέσσερις υποψηφίους
-Στο τρίτο και τελευταίο μέρος ο κάθε υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να απευθύνει -εάν το επιθυμεί- το δικό του σύντομο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της Κ.Μακεδονίας και όχι μόνο.
Χωρίς περαιτέρω δικά μας σχόλια ξεκινάμε:
Α' Γύρος.Κοινές ερωτήσεις προς τους 4 υποψήφιους Περιφερειάρχες
Ερωτ. 1)Ποιές.... οι τρεις βασικές προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε;
-Π.Ψωμιάδης:Τουριστική ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, αγροτική οικονομία (γεωργία – κτηνοτροφία). Με δράσεις πρωτοποριακές, σύνδεση με Βρυξέλλες και επιτελείο ικανών τεχνοκρατών για την αξιοποίηση των πόρων (ΕΣΠΑ, εθνικών κ.ά.)
-Μ.Μπόλαρης:Βασική προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του τόπου με αιχμή την καινοτομία, τα έργα υποδομής, την πράσινη ενέργεια, τον θεματικό τουρισμό και μια σειρά από στοχευόμενες δράσεις . Έτσι μπορούμε να επιτύχουμε ρευστότητα στην αγορά, αντιμετώπιση της ανεργίας , ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς σχέδιο ανάπτυξης . Μια ακόμη βασική προτεραιότητα είναι η ένωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της περιφέρειας για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ,το σχέδιο που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας.
-K.Bελόπουλος:Να λέω πάντα την αλήθεια στο λαό της Μακεδονίας. Να αγωνιστώ ώστε να επαναφέρω το χαμόγελο, την αξιοπρέπεια στον Έλληνα και να πολεμήσω τη διαφθορά η οποία είναι τεράστια. Με βάση αυτήν λοιπόν κάποιοι πλουτίζουν όταν φτωχαίνει ο Έλληνας.
-M.Τρεμόπουλος:Μία είναι η βασική προτεραιότητα και ευθύνη για τις ηγεσίες των νέων Περιφερειών. Να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο λειτουργίας το οποίο να διασφαλίζει ότι θα είναι χρήσιμες για τους πολίτες και όχι για τις ηγεσίες και το προσωπικό τους. Διότι οι ηγεσίες που θα εκλεγούν θα είναι οι πρώτες και αυτό σημαίνει ότι θα επηρεάσουν καθοριστικά τη συνολική πορεία του θεσμού. Σκεφτείτε το μέλλον μιας άλλης ανάπτυξης για τον τόπο που τόσο έχει καθυστερήσει με μία διοίκηση η οποία θα επαναλάβει το γνωστό απαράδεκτο μοντέλο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Σκεφτείτε το μοντέλο της διοίκησης που μας επεφύλαξε η κυβέρνηση, με τη δήθεν ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή των στελεχών, που κατέληγε στο διορισμό αυτών που είχαν ήδη αποφασιστεί. Σκεφτείτε ένα μοντέλο διοίκησης στα χέρια εκείνων που αρνούνται την ίδια την ιδέα της Περιφέρειας. Που μπορούν να οραματίζονται μόνο κλειστούς συνδυασμούς για την προώθηση των κομματικών τους επιδιώξεων. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αποτελεί σε όλη την Ευρώπη, το κύριο εργαλείο της οικονομίας. Με ευρύτερες συναινέσεις και καινοτόμες ιδέες. Η πρώτη προτεραιότητα μας, λοιπόν, θα είναι να θεσμοθετήσουμε το πλαίσιο που δεν θα κινδυνεύει με ανατροπές. Γιατί η περιφερειακή διοίκηση μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση, την καθυστέρηση, την αδιαφάνεια.
Eρωτ.2)Η Κ.Μακεδονία συνορεύει με την ΠΓΔΜ.Η διένεξη με τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης στον προεκλογικό αγώνα για την ανάδειξη περιφερειάρχη δεδομένου πως ανάμεσα στους συγκεκριμένους συνυποψηφίους έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις;
-Π.Ψωμιάδης:Όσο κι αν θέλουν κάποιοι να υποβαθμίσουν το θέμα, εμείς δεν πρόκειται να χαρίσουμε τη Μακεδονία μας. Οι πολίτες δεν θέλουν έναν Περιφερειάρχη μαριονέτα. Θέλουν έναν Περιφερειάρχη που δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας. Θέλουν έναν Περιφερειάρχη που δεν ξεχνά ούτε την προτροπή του Μανόλη Ανδρόνικου, ούτε το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ούτε τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Τέλος!
-Μ.Μπόλαρης: Στις εκλογές για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ο συνδυασμός μας επιλέγει πολιτικές ανάπτυξης που μπορούν να προβάλλουν τη Μακεδονία με αξιώσεις στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στηρίζουν την εξωτερική μας πολιτική. Έχουν καλύτερη απάντηση αυτοί που ενώ είχαν την ευκαιρία και το καθήκον να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα του τόπου, παρακολουθούσαν σαν ανήμποροι θεατές τα τεκταινόμενα ; Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πια να κρύβονται πίσω από κραυγές δήθεν πατριωτικές .
Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο καιροσκοπικής τακτικής που, με μεγαληγορίες και θεατρινισμούς, υποκρύπτουν την απουσία έργων και στρατηγικής με στόχο την ισχυροποίηση της χώρας και θα λειτουργούν ενισχυτικά στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
Η ψηφοθηρική προσέγγιση των ζητημάτων αυτών είναι ολέθρια για τα συμφέροντα της χώρας και ο τόπος έχει πληρώσει σκληρά στο παρελθόν ανεύθυνες τακτικές.
Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ευαισθητοποιεί όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους κατοίκους της Μακεδονίας. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τα εύσημα πατριωτισμού περισσότερο από τους άλλους και να επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα διχασμού σε καιρούς που απαιτούν υπευθυνότητα και συστράτευση για την ανάκαμψη της χώρας μας.
Ο σύγχρονος πατριωτισμός συνδέεται με την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και το πατριωτικό καθήκον είναι να κινητοποιηθούμε για να πετύχουμε θεσμική αναδιάρθρωση και δημοσιονομική ανάταξη ώστε είναι η χώρα να θωρακισμένη στη διεθνή πολιτική και να προασπίσουμε την κοινωνική συνοχή.
-K.Bελόπουλος:Δε χρειάζεται να αναφέρω τίποτα περισσότερο παρά ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα χαρίζουν το όνομα Μακεδονία ενώ εμείς όχι. Απλά κάποιοι συνυποψήφιοι στα πλαίσια της πολιτικής υποκρισίας και του λαϊκισμού λένε ότι θα αγωνιστούν για τη Μακεδονία. Αυτή η συμπεριφορά είναι η παλαιοκομματική, η παρωχημένη, η χρεοκοπημένη του παλαιού πολιτικού συστήματος. Αυτού που πολεμάω εγώ δηλαδή!
-M.Τρεμόπουλος: Όπως ξέρετε, η εξωτερική πολιτική δεν είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης. Και άλλωστε, μέσα στην κρίση, οι πολίτες έχουν την πολυτέλεια να ακούν τη στείρα αντιπαράθεση που προκαλούν όλοι αυτοί που δεν έχουν έργο και προτάσεις; Να σας δώσω ένα παράδειγμα, όπως η ρύπανση του Αξιού στο έδαφος της γειτονικής χώρας, που αποτελεί ένα πρόβλημα που εμείς οι οικολόγοι αναδείξαμε. Το πρόβλημα αυτό απαιτεί λύσεις για όλους εμάς που ζούμε στη λεκάνη απορροής. Θα το λύσουμε ή θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές το πρόβλημα; Και αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Το πρόβλημα του ονόματος θα λυθεί με άλλες διαδικασίες. Και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί με συναίνεση, για σύνθετη λύση κοινής αποδοχής. Μήπως υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μη λυθεί για να έχουν κάτι να λένε, διότι προτάσεις δεν έχουν;
Έχω και στο παρελθόν τονίσει ότι εμείς αγαπάμε τη χώρα μας ως πολίτες και όχι ως οπαδοί. Κάθε εθνικισμός κάνει πρώτα από όλα ζημιά στη δική του χώρα και η περιφέρειά μας αποτελεί ζωντανή απόδειξη γι’ αυτό: τι ωφελεί να ορκίζεσαι καθημερινά στο όνομα της Μακεδονίας, όταν την αφήνεις καθημερινά να βουλιάζει; Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πλειοδοτικός διαγωνισμός, για να υποταχθεί στο κυνήγι της ψήφου. Ειδικά μάλιστα για τις περιφερειακές εκλογές, θα ήταν εγκληματική κάθε σκέψη να «σπάσουμε» την εξωτερική πολιτική σε τόσα κομμάτια όσες και οι περιφέρειες.
Από την άλλη πλευρά, σε συνθήκες οικολογικής κρίσης, οι γείτονες κάθε χώρας και κάθε περιφέρειας αποτελούν και αναγκαστικούς συνεργάτες της. Τα προβλήματα του Στρυμόνα, μας επιβάλλουν στενή συνεργασία με τη Βουλγαρία: Μπορούν τα αντίστοιχα προβλήματα του Αξιού και της Δοϊράνης, να αντιμετωπιστούν χωρίς συνεργασία με την άλλη πλευρά των συνόρων; Μπορούμε να αποφύγουμε ένα πυρηνικό εργοστάσιο δίπλα στην πόρτα μας, ή εκτεταμένες καλλιέργειες μεταλλαγμένων που θα επιμολύνουν και τις δικές μας, χωρίς στοιχειώδεις δεσμούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όσες δυνάμεις της FYROM αντιτάσσονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Σημειώνω τέλος ότι η συνεργασία σε επίπεδο περιφερειών για τα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», που σε όλη την Ευρώπη τα χειρίζονται οι περιφέρειες, μπορεί να έχει μια ακόμη θετική διάσταση: οι αρχές της FYROM θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένες να αναφέρουν την ελληνική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το επίσημο όνομά της, εξέλιξη που ελπίζω ότι θα συμβάλει και σε αποκλιμάκωση του εθνικισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Ερώτ.3)Η νεολαία της Κ.Μακεδονίας -όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας- ζει με το άγχος και το φόβο της ανεργίας.Έχει ρόλο ο νέος θεσμός της αιρετής περιφέρειας ως προς την καταπολέμησή της; Και αν ναι ποιός είναι αυτός;
-Π.Ψωμιάδης:Το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί φυσικά ζήτημα κεντρικής πολιτικής. Θεωρώ ότι ο ρόλος της Περιφέρειας στο θέμα αυτό θα είναι είτε επικουρικός είτε έμμεσος. Είτε δηλαδή η Περιφέρεια θα ενισχύει τις κεντρικές πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας, είτε μέσω των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών (π.χ. τουρισμός) που θα λαμβάνει θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε πολύ στις δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας που μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα. Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά και διάθεση. Απαιτείται πολιτική βούληση.
Ο τόπος μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη. Διαθέτει φυσικά χαρίσματα, μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ιστορία και πολιτισμό που μπορούν να τον ανεβάσουν πολύ ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Είναι τώρα η ώρα, να κινητοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και τις αρετές μας. Και θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας είναι εθνική υπόθεση.
-Μ.Μπόλαρης:Ο νέος θεσμός της αιρετής περιφέρειας δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσουμε εμείς το μέλλον του τόπου μας. Αυτός λοιπόν ο καινούργιος θεσμός, δεν συνδιαλέγεται απλώς με την κυβέρνηση, είναι προνομιακός συνομιλητής απευθείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης των περιφερειών, όπου ο θεσμός της Περιφέρειας λειτουργεί πετυχημένα εδώ και πολλά χρόνια και έχει συμβάλει καθοριστικά στα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Ακολουθώντας πολιτικές ανάπτυξης με αιχμές την ποιότητα και την εξωστρέφεια, μπορούμε ν' προχωρήσουμε σε μια σειρά δράσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Να στηρίξουμε τον αγρότη στη λογική του ποιοτικού προϊόντος. Να διασυνδέσουμε την αγροτική πολιτική με τη βιομηχανία, να τη δέσουμε με το πανεπιστήμιο και την έρευνα. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες στις συγκοινωνίες και στις εφοδιαστικές υποδομές και υπηρεσίες (logistics) που έχει ανάγκη το εμπόριο για να σταθεί ξανά στα πόδια του ο τόπος. Με σεβασμό στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της ανάπτυξης και της συμβατικής και της πράσινης. Αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο τόπος για τον τουρισμό και τον θερινό και τον χειμερινό. Κάνοντας πόλο αναφοράς όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και την Πιερία, όλη την όμορφη περιφέρεια. Που μπορεί να είναι πόλος αναφοράς με σχέδιο. Κάνοντας τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της σημείο απ' όπου ξεκινά η κρουαζιέρα για το ομορφότερο αρχιπέλαγος του κόσμου, το Αιγαίο. Με σχέδιο και όραμα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και κυρίως να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες να προκόψουν οι νέοι μας στον τόπο τους και να μην σκέπτονται την μετανάστευση ως λύση στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας.
-K.Bελόπουλος:Ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας είναι ένας νέος θεσμός και επειδή έχω μάθει στη ζωή μου να λέω αλήθειες όλα εξαρτώνται από τα χρήματα που θα μπορέσει να έχει η περιφέρεια ώστε να αναπτυχθεί η Κ. Μακεδονία. Για μένα η βαριά βιομηχανία είναι η ίδια μας η χώρα, είναι αυτά που κρύβει στο υπέδαφός της για τα οποία κανείς δεν τολμά να μιλήσει γιατί όλοι είναι δέσμιοι εξωθεσμικών κέντρων και ο τουρισμός της.
Είναι 2 πυλώνες ώστε να ξεφύγουν από την ανεργία οι Έλληνες και να ανακτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Άλλοι άξονες της δικής μου πολιτικής είναι «ο θρησκευτικός (ορθόδοξος) τουρισμός» και η «τουριστική εκμετάλλευση» των αρχαιολογικών χώρων που δυστυχώς στην Ελλάδα της Ιστορίας και του Πολιτισμού δεν υλοποιούνται.
-M.Τρεμόπουλος: Επειδή δεν έχουμε προηγούμενο στην Ελλάδα, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο παράδειγμα των πράσινων διοικήσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατάφεραν να αλλάξουν το τοπίο γιατί έκαναν τους πολίτες να πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρξει μία διαφορετική ματιά στην οικονομία. με απαντήσεις στην περιβαλλοντική και την οικονομική κρίση, με βάση την πράσινη οικονομία, η οποία υπολογίσαμε ότι μπορεί να δημιουργήσει στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας 25.000 νέες πράσινες θέσεις εργασίας. Θα υπερβούμε την αντίδραση των συμφερόντων που θέλουν τη χώρα καθηλωμένη σε παραδοσιακές συντηρητικές δομές, που διασφαλίζουν απλώς τη συνέχιση της αδράνειας που προκάλεσε την οικονομική καθυστέρηση στην περιφέρεια μας.
Ερώτ.4)Ζώντας τα "χρόνια του Μνημονίου" οι περισσότεροι Έλληνες αδυνατούν να φανταστούν την "μετά Μνημονίου εποχή" για τη χώρα.Εσείς πως φαντάζεστε την εικόνα της χώρας όταν αυτή περάσει στην επόμενη φάση και πόσος χρόνος θα χρειαστεί γι'αυτό;Yπάρχει φως στο ..βάθος του τούνελ;
-Π.Ψωμιάδης:Καλύτερα να ρωτήσετε αυτούς που στηρίζουν το μνημόνιο. Έχω πει πολλές φορές ότι θα περάσουμε πολύ δύσκολα χρόνια. Φοβάμαι ότι προς το παρόν δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Εξάλλου το μόνο που βλέπουμε είναι μέτρα, μέτρα, μέτρα σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων. Περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Ανάπτυξη πουθενά. Το θέμα είναι ότι το μνημόνιο έχει ολέθριες συνέπειες και στην εφαρμογή του Καλλικράτη. Η κορυφαία διοικητική μεταρρύθμιση, αντί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση, όπως θα έπρεπε, ξεκινά με μειωμένους πόρους…
-Μ.Μπόλαρης:Η δημοσιονομική κρίση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα μιας κρίσης πολιτισμικής. Η πρόσκληση στη νέα πορεία, για τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση όλων των συντελεστών της οικονομίας μας και των σχέσεων με το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, εμπεριέχει αναμφίβολα τη δυναμική της ελπιδοφόρας προοπτικής. Στην πρόκληση αυτή καλούμαστε με ασφαλές κριτήριο τη δική μας συνετή στάση και τη συλλογική στοχοθεσία να πορευθούμε για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που σέβεται το περιβάλλον, που αγωνίζεται για μια ποιοτική παιδεία, για έναν πολιτισμό που διευρύνει τους ορίζοντες, για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ευνοιοκρατία. Για να περάσουμε όμως στην επόμενη φάση πρέπει να γίνει συνείδηση ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι .Σήμερα, καθήκον μας είναι να κινητοποιηθούμε για να πετύχουμε τη θεσμική και δημοσιονομική εξυγίανση για να μην τρωθεί η κοινωνική συνοχή και να οδηγηθούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πρόγραμμα που ορίζει με σαφήνεια τους στόχους και τις κοινωνικές προτεραιότητες για να καθορίσει στη συνέχεια τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την πραγμάτωσή τους. Ο τόπος πρέπει να κινηθεί με άλλη λογική, στον αντίποδα αυτής που πρυτάνευσε τα τελευταία χρόνια όπου πρώτα επιζητούσαμε τα κονδύλια και στη συνέχεια ψάχναμε τρόπους αξιοποίησής τους. Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αυτό θα καθορίσει και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Έτσι θα καταφέρουμε όχι μόνο να φύγουμε από την διεθνή επιτήρηση αλλά και ν’ αποκτήσουμε μια δυνατή οικονομία.
-K.Bελόπουλος:Για να υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ πρέπει να υπάρξουν φωτεινά μυαλά με σύγχρονες ιδέες. Δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα επί 30 χρόνια δεν έχει να επιδείξει κάτι τέτοιο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο τόπος να επενδύσουμε στον Έλληνα και στην Ελλάδα. Κυρίως να υπάρξουν προτάσεις ανάπτυξης οι οποίες να υλοποιηθούν άμεσα και τέτοιες διαθέτει το πρόγραμμά μου.
-M.Τρεμόπουλος:Στις άκρες όλων των τούνελ υπάρχει φως. Απλώς σε αυτό το τούνελ κάποιοι μας έβαλαν με την αποτυχία των πολιτικών τους. Και έχουν ονοματεπώνυμο. Ε, αυτοί δεν μπορούν ποτέ να μας οδηγήσουν έξω από αυτό. Θα τα καταφέρουμε αλλάζοντας τις προτεραιότητές μας. Αλλάζοντας τις πολιτικές και τους στόχους μας. Ποιος το λέει αυτό εκτός από μας; Το μνημόνιο δεν είναι η έξοδος από το τούνελ. Είναι η επιβεβαίωση του.
Φως στο βάθος του τούνελ, λοιπόν, υπάρχει μόνο αν προχωρήσουμε πέρα από τη λογική της βίαιης ύφεσης, που αποτελεί τη μόνιμη συνταγή του Δ.Ν.Τ. και που έχει ήδη καταστρέψει τις προοπτικές δεκάδων χωρών. Αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα γίνουμε αναπόφευκτα κι εμείς μια χώρα με αλλεπάλληλα κύματα λιτότητας, συρρικνωμένη μεσαία τάξη, διαρροή των πιο δυναμικών και μορφωμένων κομματιών της νεολαίας στο εξωτερικό, μια χώρα με ακόμη πιο υποβαθμισμένο περιβάλλον, παράδεισος για επενδύσεις που δεν είναι αλλού επιθυμητές.
Αποτελεί λοιπόν ζωτική ανάγκη να επενδύσουμε επειγόντως στην ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, με προτεραιότητες τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα στηρίζει την ευημερία περισσότερο στα συλλογικά αγαθά που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής και πολύ λιγότερο στην αγοραστική δύναμη.
Ερώτ.5)Ποιά χαρακτηριστικά της Κ.Μακεδονίας νομίζετε πως είναι τα δυνατά και ανταγωνιστικά της χαρτιά;
-Π.Ψωμιάδης:Η γεωστρατηγική της θέση, τα φυσικά πλεονεκτήματα, η καλλιεργήσιμη γη. Μα πάνω απ’ όλα ο κόσμος της! Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε περήφανοι, νοικοκύρηδες, αληθινοί πατριώτες. Οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε γυρίσει τους νομούς πάνω από είκοσι φορές, μιλάμε με τον κόσμο και ετοιμάζουμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που μπορεί να καταστήσει την Κεντρική Μακεδονία τόπο με διεθνή αναγνωρισιμότητα και σημασία. Περισσότερα θα πούμε σύντομα, στην παρουσίαση του προγράμματός μας.
-Μ.Μπόλαρης:Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, καταλήγουν όλοι οι δρόμοι απ' τα Βαλκάνια. Απ' την ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη μέχρι τη Μεσόγειο. Είμαστε στον οδικό άξονα της Εγνατίας οδού η που ενώνει τρεις θάλασσες: Την Αδριατική, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Σ' αυτόν τον τόπο είναι το μεγάλο λιμάνι της χώρας, το σημαντικότερο και ισχυρότερο λιμάνι, της Θεσσαλονίκης, που είναι και το λιμάνι για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα έμειναν αναξιοποίητα, από λάθος πολιτικές. Σ' αυτόν τον τόπο υπάρχει η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή με δορυφόρους βιομηχανικές περιοχές, με επιχειρήσεις που διέπρεψαν και μπορούν να διαπρέψουν. Υπάρχει ακόμη το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής, η Βεργίνα, το Δίον, η Πέλλα, τα Βυζαντινά μνημεία και οι εκκλησιές, το Άγιον Όρος, οι πανέμορφες παραλίες. Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια συνεχής πρόκληση για ανάπτυξη. Θέλει σχέδιο και ομάδα με όραμα και γνώση για να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της.
-K.Bελόπουλος:Έμμεσα απάντησα σε αυτήν την ερώτηση, είναι ο τουρισμός. Πώς όμως να προσελκύσεις τουρισμό όταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν έχει πλοία, όταν το αεροδρόμιό σου είναι της δεκαετίας του ΄70 και χωροταξικά λάθος τοποθετημένο; όταν δεν υπάρχει δρόμος σύγχρονος να σε οδηγεί στη Χαλκιδική, όταν τα χιονοδρομικά σου είναι απαρχαιωμένα;; Η ιστορία της Μακεδονίας, η γεωστρατηγική και η γεωπολιτική της θέση της δίνουν τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία δυστυχώς ουδέποτε χρησιμοποίησε η Αθήνα. Μην ξεχνάτε ότι χωρίς τη Μακεδονία (ίσως και χωρίς την Κρήτη) η Ελλάδα δύσκολα θα μπορούσε να επιβιώσει και μεταφορικά και κυριολεκτικά!
-M.Τρεμόπουλος:Η Περιφέρειά μας είναι κατά βάση μια αγροτική περιφέρεια. Ο σημερινός πρωτογενής τομέας, όμως, φθίνει διότι οι πολιτικές εξουσίες αντιμετωπίζουν τους αγρότες ως ένα εύπιστο πελατειακό δυναμικό. Η λογική της καλλιέργειας της γης πρέπει να αλλάξει και να δοθεί έμφαση στην ποιοτική, τη βιολογική παραγωγή και στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Διότι η γεωργία έχει μέλλον. Απλώς είναι πράσινο. Ο δεύτερος ισχυρός τομέας μας είναι ο τουρισμός. Αλλά τουρισμός στα τυφλά δεν γίνεται. Χρειάζεται μια διαφορετική αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού και πολιτισμικού πλούτου που προσφέρει αφειδώς η περιοχή. Αλλά χρειάζεται διαφορετική κατεύθυνση, με έμφαση στα μικρά μεγέθη και στην ανάγκη να μένει το εισόδημα σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, στον εναλλακτικό τουρισμό, στον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό κτλ και καλύτερες υπηρεσίες. Αυτό όμως σημαίνει συγκρούσεις με αδιέξοδες νοοτροπίες και πρακτικές. Ποιος θα τις κάνει; Αυτοί που χαϊδεύουν ότι πιο παρωχημένο και καθυστερημένο υπάρχει για λίγες ψήφους;
Ερώτ.6)Και για να έρθουμε και στα "δικά μας"...Tι γνώμη έχετε για τα ελληνικά ενημερωτικά blogs;
-Π.Ψωμιάδης:Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Την έχω ξαναπεί και κυρίως την αποδεικνύω στην πράξη. Σέβομαι τα ελληνικά ενημερωτικά blogs, σέβομαι το διαδίκτυο. Συχνά αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες, κάνουν πραγματική ενημέρωση. Βέβαια, δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για όλα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μπορεί οι μπλόγκερς να μην έχουν κώδικα δεοντολογίας όπως αυτόν που έχουν οι δημοσιογράφοι, όμως έχουν και οφείλουν να έχουν τις δικές τους αρχές. Να κάνουν κριτική, όμως να συκοφαντούν. Το διαδίκτυο είναι σα μια μεγάλη πλατεία. Δεν μπορεί να συναντάς κάποιον και να τον βρίζεις… Και η πλατεία έχει την ηθική της!
-Μ.Μπόλαρης:Η δυναμική του μέσου βασίζεται στη δυνατότητα δικτύωσης και εμπλουτισμένης πληροφορίας που παρέχει. Τα ιστολόγια είναι ένας διαλογικός χώρος, διαφορετικός από τις παραδοσιακές ιστοσελίδες, που ενισχύουν την πολυφωνία και την πολυμορφική ενημέρωση. Είναι ο δημόσιος χώρος της κοινωνικής ζωής που μορφοποιεί την κοινή γνώμη μέσα από την παράθεση γνωμών, προσιτός σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Επειδή όμως λειτουργούν χωρίς περιορισμούς μπορούν να εκπέσουν στην καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και να εκφυλισθούν σε μέσο κατασυκοφάντησης και παραπληροφόρησης. Υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες από έλληνες bloggers στο Διαδίκτυο που παρέχουν εναλλακτική πληροφόρηση και σχολιασμούς, που όταν διατυπώνονται με υπευθυνότητα και σεβασμό στη διαφορετική άποψη επιτελούν σημαντική κριτική λειτουργία
-K.Bελόπουλος:Δυστυχώς η ανωνυμία δημιουργεί (σε λίγους ευτυχώς) την αντίληψη ότι μπορούν να λειτουργούν υπό το καθεστώς της ασυδοσίας και της κουκούλας. Είμαι υπέρ της ελευθερίας της διακίνησης των ιδεών μέσω blog αλλά με βάση τη διασταύρωση πηγών και στοιχείων.
-M.Τρεμόπουλος:Τα blogs αποτελούν μία ανεξάντλητη πηγή ενημέρωσης. Έχουν προβλήματα, φυσικά, ενίοτε υιοθετούν απόψεις άκριτα. Είναι στην πρώιμη μορφή τους αλλά γίνονται σίγουρα βήματα. Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουν τη μάχη της αξιοπιστίας. Αλλά πρέπει να το κάνουν το συντομότερο δυνατό. Για να μην έχει αυτή η μάχη αθώα θύματα στο βωμό σκοπιμοτήτων.
Β'Γύρος.Ερώτησεις προς τον καθένα ξεχωριστά.
Προς τον κ.Ψωμιάδη
α)Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 ο εισαγγελέας σας άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για απιστία.Η χρονική συγκυρία θεωρήθηκε από κάποιους "ύποπτη".Θεωρείτε πως πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή υπάρχουν .."σκοτεινά σημεία";
Από την πρώτη στιγμή υποδέχθηκα τον ανθυποψήφιό μου Μάρκο Μπόλαρη με την ευχή να τον αφήσουν οι γνωστοί άγνωστοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ να κάνουμε έναν ευγενή και πολιτισμένο αγώνα. Δυστυχώς, κάποιοι δεν τον αφήνουν. Βλέπω ότι ήδη κυκλοφορούν βρώμικες επιστολές, ενώ κάποιοι θυμήθηκαν δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν καν τελεσιδικήσει για να πλήξουν τον Ψωμιάδη έστω και αν ήξεραν ότι θα δημιουργήσουν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα όπως έγινε στο θέμα της μεταφοράς μαθητών. Το έργο αυτό όμως το έχουμε ξαναδεί. Οι συκοφαντίες πάντα καταρρέουν, σαν χάρτινος πύργος, την επομένη των εκλογών. Αλήθεια, δεν κουράστηκαν τόσα χρόνια να πετούν λάσπη; Επιτέλους, δεν καταλαβαίνουν ότι δεν πείθουν κανέναν;
β)Βρίσκεστε ήδη στην 3 δεκαετία παρουσίας στον δημόσιο βίο της χώρας ως αιρετός πολιτικός.Πρόσφατα μαλιστα θέσατε υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματός σας.Που σταματά η φιλοδοξία του Π.Ψωμιάδη;Πως φαντάζεστε το τέλος αυτής της πορείας;
Πριν 30 χρόνια ξεκίνησα το δικό μου ταξίδι στο χώρο της πολιτικής. Ένα ταξίδι, που πολλές φορές με έφερε σε σύγκρουση με το κατεστημένο, με τζάκια και πολιτικές δυναστείες. Με την αγάπη του ο απλός κόσμος, εκείνος που η φωνή του δεν φτάνει στα κέντρα των αποφάσεων, έδωσε το δικαίωμα σε μένα, σε ένα παιδί που ξεκίνησε από το μηδέν, σε ένα παιδί της αλάνας, να διεκδικήσει και να κερδίσει το όνειρο. Να είστε σίγουροι ότι όσο έχω δίπλα μου το λαό, τον απλό ταλαιπωρημένο και πληγωμένο πολίτη, το ταξίδι δεν τελειώνει στις 14 Νοεμβρίου!
Προς τον κ.Μπόλαρη
α)Πολλοί συνάδελφοί σας θεωρούσαν την ενδεχόμενη κάθοδό τους για τη διεκδίκηση της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας περίπου κάτι σαν ...αποστολή -πολιτικής- "αυτοκτονίας"..Εσείς αποφασίσατε να συμμετάσχετε. Ήταν αποτέλεσμα πίεσης ή προσωπικής επιλογής;
Ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόσκληση που μου έκανε ο πρωθυπουργός, σαν έτοιμος από καιρό, όπως λέει ο Καβάφης. Είμαι βουλευτής Σερρών με θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση (αντιδήμαρχος και νομαρχιακός σύμβουλος) και κυρίως ένας άνθρωπος που μεγάλωσε έξι παιδιά στην περιφέρεια, έχω ζήσει την αγωνία των νέων ανθρώπων αλλά και τις δυσκολίες των μεγαλυτέρων. Ξέρω καλά τα προβλήματα της περιοχής μας και από τη θέση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με ευθύνη τη Βόρεια Ελλάδα, ανέλαβα πρωτοβουλίες για να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη ουσιαστικές αρμοδιότητες . Γνωρίζω τις δυνατότητες της περιοχής . Η πρόταση του Πρωθυπουργού ήταν επιλογή αγώνα για ένα νέο σύστημα διοίκησης της χώρας. Είναι μια νέα πρόκληση εξόχως ενδιαφέρουσα. Είμαι υποψήφιος, γιατί για πολλά χρόνια ακούμε κραυγές για το αθηνοκεντρικό κράτος, ακούμε βάσιμες κατηγορίες και τεκμηριωμένες θέσεις για το πιο συγκεντρωτικό σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη. Όμως πολιτική πρόταση δεν είχε ακουστεί από κανέναν. Η πολιτική πρόταση υλοποιείται τώρα, μ' αυτό το νομοσχέδιο, σ' αυτές τις εκλογές.
β)Σε πρόσφατες δηλώσεις σας σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μερίδα των πολιτών να ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές με κριτήριο το «Μνημόνιο», υποστηρίξατε τα εξής: «Αυτό είναι λάθος κριτήριο. Το διακύβευμα του θεσμού είναι να στηριχθούν οι άνθρωποι της περιφέρειας και να αξιοποιηθεί το δυναμικό που έχει αυτός ο τόπος, που ποτέ δεν το συντόνισε κανείς.».Ο Πρωθυπουργός όμως μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την εκλογή νέου Γραμματέα του κόμματος έδωσε στις εκλογές του Νοεμβρίου χαρακτήρα "δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών" που πρέπει να γίνουν στη χώρα.. Τελικά εσείς θεωρείτε πως οι πολίτες πρέπει να σας κρίνουν ως υποψήφιο υψηλόβαθμο αυτοδιοικητικό στέλεχος ή ως βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που υπερψήφισε το Μνημόνιο;
Οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν το ποιος θα είναι καλύτερος να διαχειριστεί τις τύχες, αυτής της ισχυρής αιρετής περιφέρειας, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μια μικρή κυβέρνηση θα στηθεί στην Θεσσαλονίκη που αναλαμβάνει τα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος και απαντά και στα ζητήματα της υστέρησης στα οποία οι προηγούμενοι δημιούργησαν στη χώρα και στην περιοχή με τις λογικές των κουμπάρων. Εγώ αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω στον πολίτη είναι : "τιμώ την ψήφο του πολίτη", δε σημαίνει ότι τον κανακεύω για να πάρω την έγκριση για το διάστημα της θητείας μου και να εξαφανιστώ ή να επιδοθώ σε ακροαματικές εμφανίσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα της Περιφέρειας. "Τιμώ την ψήφο του πολίτη" είναι καθημερινή πρακτική που αποτυπώνεται στο "τιμώ τον ιδρώτα του πολίτη", κι ο ιδρώτας του πολίτη είναι το δημόσιο χρήμα. Εκεί κρινόμαστε αν σεβόμαστε το λαό. Εκεί κρινόμαστε αν δουλεύουμε για το λαό, Εκεί κρινόμαστε για το αν μπορούμε πάμε μπροστά τον τόπο.
Προς τον κ.Τρεμόπουλο
α)Έχετε δηλώσει πως αυτό που σας ενδιαφέρει είναι " ν΄ απελευθερωθεί η πόλη από τον Ψωμιάδη, τον Παπαγεωργόπουλο και άλλα τέτοια καθεστώτα που εκφράζουν τη σκοτεινή πλευρά της". Η κάθοδος σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές απέναντι στον κ.Ψωμιάδη έχει και χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης;
Προφανώς όχι. Η αντιπαράθεση είναι με την πολιτική που ασκεί, το επίπεδο που εκφράζει και το μοντέλο διοίκησης που ακολουθεί. Αλλά ξέρετε, ότι όσοι ασκούν εξουσία, έχουν και την ευθύνη των πράξεών τους. Και αυτή θα τους ακολουθεί πάντα. Δεν δικαιούμαστε, όμως, να αφήσουμε αυτό το απαράδεκτο μοντέλο να εξαπλωθεί σε όλη την Κ. Μακεδονία.
β)Eίστε ταυτόχρονα ευρωβουλευτής ενώ έχετε θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια.Θα υπάρχει χρόνος για να καλύπτετε επαρκώς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη κάθε θέση εάν εκλεγείτε;Προτίθεστε να παραιτηθείτε απ'την ευρωβουλή στην περίπτωση αυτή;Ανέλαβα την ευθύνη να είμαι επικεφαλής της παράταξης μας στις περιφερειακές εκλογές παρά το φόρτο εργασίας στις Βρυξέλες. Στις 14 Νοεμβρίου το βράδυ, θα δούμε τα υπόλοιπα…
Ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έχω καταστατική υποχρέωση για εναλλαγή στο μέσον της θητείας μου, οπότε το διάστημα που θα συνδυάζω τις δύο θέσεις θα είναι περιορισμένο και σε κάθε περίπτωση επωφελές για την Κεντρική Μακεδονία. Εννοείται ότι θα υπέβαλλα άμεσα την παραίτησή μου από την ευρωβουλή, στην περίπτωση που εκλεγόμουν περιφερειάρχης.
Προς τον κ.Βελόπουλο
α)Η κοινή γνώμη θεωρεί περίπου ως δεδομένη τη στήριξή σας στον υποψηφιο της ΝΔ σε περίπτωση που δεν περάσετε στο β'γύρο.Δεν θα σας ρωτήσουμε αν αυτό ευσταθεί ή όχι...Αυτή η αίσθηση όμως του εκλογικού σώματος θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά της υποψηφιότητάς σας στον α' εκλογικό γύρο;
Δεν ξέρω γιατί πιστεύετε ότι στον δεύτερο γύρο θα είναι δεδομένη ηστήριξη στον υποψήφιο της ΝΔ. το εκλαμβάνω ως υποθετικό ερώτημα και θα μπορούσα να σας το αντιστρέψω. Εξάλλου είμαστε διαφορετικοί και ως προσωπικότητες και ως χαρακτήρες και ως πολιτικά πρόσωπα. Εγώ είμαι 2,5 χρόνια βουλευτής και ουδέποτε υπήρξα μέρος του συστήματος το οποίο και χρεοκόπησε πολιτικά, εθνικά, οικονομικά την Ελλάδα.
β)Σε πρόσφατη συνέντεξή σας είπατε πως η αποχή των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε την "πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος η οποία έχει πια συντελεστεί στη συνείδηση των πολιτών και της κοινής γνώμης".Από τότε στη συνείδηση,το μυαλό και την καθημερινότητα των πολιτών ήρθαν να προστεθούν έννοιες και λέξεις όπως "μνημόνιο,ελλείματα,χρεοκοπία,επώδυνα μέτρα,απολύσεις" κλπ.Πιστεύετε πως η απαξίωση στην οποία είχατε αναφερθεί έχει αυξηθεί έκτοτε;Kαι αν ναι τι αντίκυπο θεωρείτε πως θα έχει αυτό στο ποσοστό των ανθρώπων που δεν θα πλησιάσουν στα εκλογικά κέντρα τη μέρα των εκλογών;
Η πλήρης απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο αφορά το παλαιό χρεοκοπημένο σύστημα και τους παλαιούς πολιτικούς οι οποίοι, την ηθική της πολιτικής που δίδαξαν ο Αριστοτέλης ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Καποδίστριας, την έκαναν κουρελόχαρτο. Δεν αφορά εμένα αυτή η πολιτική! Εγώ μιλάω για καθαρά χέρια και καθαρές ιδέες και αυτό είναι συγκριτικό πλεονέκτημα ενός νέου ανθρώπου ο οποίος πιστεύει στον Έλληνα, στο φιλότιμό του και αντίστασή του.
Γ'Γύρος.
Μήνυμα προς τους νέους (κυρίως) ψηφοφόρους απ΄όποιον υποψήφιο το επιθυμεί.
Π.Ψωμιάδης:Ευθύτητα, Εμπειρία, Αποφασιστικότητα, Διεκδίκηση, Αποτελεσματικότητα, Μακεδονία, Ελλάδα, Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης! Γιατί πέρα και πάνω από την πολιτική είναι ο άνθρωπος!
M.Mπόλαρης:Προσκαλώ όσους ατενίζουν με ελπίδα, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον της, όσους οραματίζονται ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τον τόπο, να συστρατευθούμε «για να λάβουνε τα όνειρα μας εκδίκηση» όπως λέει κι ο Ελύτης.
Μ.Τρεμόπουλος:Θα τα καταφέρουμε να βάλουμε στο προσκήνιο, αυτό το οποίο κρατά τους νέους μακριά από την πολιτική! Τη δυνατότητα για προκοπή, έκφραση και δημιουργία, που θα απελευθερώσει τις δυνατότητες τους, τις απαντήσεις σε όσα τους ανησυχούν. Την ειλικρίνεια και την εντιμότητα που επιζητούν. Και να ξέρετε ότι αυτά δεν τα λέω απλώς «στους άλλους». Είναι οι δεσμεύσεις που έχω αναλάβει στους γιους μου.