Άνω του 1 τρισ. κυβικών μέτρων το αέριο της Κύπρου..! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Άνω του 1 τρισ. κυβικών μέτρων το αέριο της Κύπρου..!


Ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, τα πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου στα μπλοκ (οικόπεδα) της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες για έρευνα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Φορέα Υδρογονανθράκων Χαρ. Έλληνα!



Πρόκειται για τα μπλοκ 2, 3, 9, 10, 11 και 12, στα οποία τις έρευνες έχουν αναλάβει... εταιρείες όπως η Noble, ENI, Kogas και Total και στα οποία μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. δολαρίων.

Τα στοιχεία έδωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Φορέα Υδρογονανθράκων - ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, μιλώντας στις εργασίες του «2ου Ενεργειακού Συμποσίου», το οποίο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι τώρα, συνηγορούν στο ότι το μπλοκ 9 έχει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο από αυτό που ανακάλυψε η αμερικανική Noble στο μπλοκ 12, «ίσως και το διπλάσιο» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας – USGC, η λεκάνη της Λεβαντίνης μπορεί να περιέχει συνολικά πάνω από 3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από τα οποία τα μισά θα πρέπει να βρίσκονται στα μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ. Πάντως παρά τη βεβαιότητα που χαρακτήριζε τις αναφορές του κ. Έλληνα, κατέληξε σημειώνοντας ότι όλα τα παραπάνω μένει να αποδειχθούν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά στα σχέδια αξιοποίησης των μέχρι σήμερα ευρημάτων, αλλά και των νέων κοιτασμάτων που θα προκύψουν, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ εξέφρασε φόβους ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων αναφορικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος των 200 δις. κ.μ. που ανακάλυψε η Noble στο μπλοκ 12, Noble, μπορεί να ωθήσει την εταιρεία να προχωρήσει με το γειτονικό κοίτασμα Λεβιάθαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ και όχι με το κυπριακό.

Εάν δε συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, μπορεί να κάνουν το ίδιο και οι ΕΝΙ και Τotal, οι οποίες έχουν ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα στη θάλασσα της Μοζαμβίκης τόνισε ο ίδιος, προχωρώντας σε κριτική ως προς το ότι δεν έγιναν ενέργειες για την προώθηση του σχεδίου για τον τερματικό LNG στο Βασιλικό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο.

Μιλούμε για το τι θα κάνουμε, πήραμε αποφάσεις για το τερματικό αλλά δεν eπροχωρήσαμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές ώστε το τερματικό στο Βασιλικό να γίνει πραγματικότητα». Τέλος αναφερόμενος στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του τερματικού, είπε ότι κατ΄αρχήν η Noble εκτιμά ότι στο δικό της μπλοκ υπάρχει και άλλο κοίτασμα εκτός από αυτό που βρήκε η πρώτη γεώτρηση.

Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, η τελική επενδυτική απόφαση για τον τερματικό του υγροποιημένου αερίου θα ληφθεί το 2015, το 2018 θα ολοκληρωθεί η υποδομή μεταφοράς και στο τέλος του 2019 θα αρχίσουν οι εξαγωγές υγροποιημένου αερίου, ώστε τα πρώτα έσοδα από τις πωλήσεις να αρχίσουν να εισρέουν από τις αρχές του 2020.

Ενιαίο ενεργειακό δόγμα

Στο ίδιο συνέδριο, μιλώντας οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, τόνισαν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου ενεργειακού δόγματος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ενώ πρόσφεραν την στήριξη τους στην κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό.

Ειδικότερα ο νέος υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γεώργιος Λακκοτρύπης τόνισε ότι οι ανακαλύψεις στην ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργούν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ στο παρόν στάδιο, όπου μέσα από συγκεκριμένες υποδομές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο της Ευρώπης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας ενός πρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου.

Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στην κυπριακή ΑΟΖ να υπάρχει, εκτός από φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Πρόσθεσε δε, ότι οι περιφερειακές υποδομές ενδέχεται να είναι η μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου και το ηλεκτρικό αλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος που επίσης μίλησε στο συνέδριο, αναφέρθηκε στις ελληνικές πρωτοβουλίες για έρευνα υδρογονανθράκων, ανακοινώνοντας ότι ο καθορισμός των θαλάσσιων μπλοκ στις περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης θα γίνει φέτος το φθινόπωρο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σεισμικών επισκοπήσεων της νορβηγικής PGS με στόχο την άνοιξη του 2014 να ξεκινήσει ο γύρος αδειοδοτήσεων . Εξέφρασε δε την ελπίδα να ενδιαφερθούν για τις ελληνικές περιοχές, μεγάλες εταιρείες όπως και στην Κύπρο.
Bookmark and Share