Τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο χάνει η Γερμανία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο χάνει η Γερμανία..

Η Γερμανία θα είναι η μεγάλη χαμένη στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, που θα προκύψει μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 αφού, εξαιτίας της ένταξης της Κροατίας στην Ε.Ε., θα υποχρεωθεί να έχει τρεις ευρωβουλευτές λιγότερους. 

Η καραμπόλα της απώλειας εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο οριστικοποιήθηκε... χθες στην Ολομέλεια, ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, για τον αριθμό των ευρωβουλευτών που πρόκειται να παραχωρήσουν τη θέση τους σε εκλεγμένους από την Κροατία, η οποία αναμένεται να ενταχθεί το καλοκαίρι στην Ενωση. Με δεδομένη την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου του 2014, θεωρήθηκε ότι είναι αναγκαία μία ανακατανομή των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα, καθότι τίθεται παράλληλα σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προβλέπει μέγιστο αριθμό ευρωβουλευτών 751 (έναντι 754 σήμερα και 766 που θα φθάσουν μετά την ένταξη των 12 εκλεγμένων από την Κροατία).

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν χθες σε μία «συμβιβαστική λύση», η οποία εδράζεται επί της διπλής αρχής ότι «κανένα κράτος δεν πρόκειται να κερδίσει έδρες» και «κανένα κράτος δεν μπορεί να χάσει περισσότερες από μία έδρα» - εκτός από τη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Ε.Ε. και γι' αυτό θα απολέσει τρεις έδρες, καθώς η Συνθήκη προβλέπει ανώτερο αριθμό ευρωβουλευτών ανά κράτος τους 96, ενώ σήμερα η χώρα αυτή αριθμεί 99. Την ίδια ώρα η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες - μέλη της Ε.Ε. πρόκειται να χάσουν μόνο από μία έδρα στη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου, που θα προκύψει μετά τις επικείμενες Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.

Εκτός από την ιδιάζουσα περίπτωση της Γερμανίας, το κείμενο που εγκρίθηκε χθες προβλέπει την αφαίρεση μίας έδρας από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Οι άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε. θα διατηρήσουν αμείωτο τον αριθμό των εκλεγμένων τους, με τους Γάλλους ευρωβουλευτές να παραμένουν 74, οι Βρετανοί 73, ακριβώς όπως και οι Ιταλοί.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε η Γαλλίδα οικολόγος ευρωβουλευτής, Σαντρίν Μπελιέ, που αναρωτήθηκε γιατί το Ευρωκοινοβούλιο δεν επέλεξε να εφαρμόσει ένα μαθηματικό τύπο και προσανατολίστηκε στις ρήτρες της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ενας τέτοιος μαθηματικός τύπος θα κατέληγε σε μια πιο δίκαιη κατανομή εδρών, ανάλογα με τη δημογραφική σημασία κάθε κράτους και με βάση αυτόν, η Γαλλία και η Ισπανία θα είχαν κερδίσει έξι έδρες, η Βρετανία πέντε, ενώ τα μικρότερα κράτη θα έχαναν από τρεις μέχρι και τέσσερις έδρες.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ
Bookmark and Share