Εντατικούς ελέγχους σε 6.500 υπεράκτιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ξεκινά άμεσα το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσες εξ αυτών παραμένουν ενεργές, αλλά και αν υπάρχουν φορολογικές εκκρεμότητες.
Όπως... αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας, είναι εντυπωσιακά, καθώς από αυτά προκύπτει ότι, κάθε χρόνο, το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται κατά 6 δισ. ευρώ από τις δραστηριότητες των offshore, ενώ ενδεικτικό του τι συμβαίνει είναι ότι οι ανατιμολογήσεις των προϊόντων μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 500%.
Τα νούμερα προκαλούν δέος, καθώς όπως προκύπτει, το 1/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας οφείλεται στη δραστηριότητα των υπεράκτιων εταιρειών.
Όπως φάνηκε από τα εν λόγω στοιχεία, λόγω του νομικού καθεστώτος που διέπει τις offshore, έχουν τη δυνατότητα φοροαποφυγής και απαλλαγής από μεγάλο αριμό φόρων (όπως κληρονομίας και μεταβίβασης). Παράλληλα, ούτε τα ακριβή κέρδη τους μπορούν να γίνουν γνωστά, καθώς συνήθψως φτάνουν στους μετόχους υπό τη μορφή δανείων ή μέσω άλλων offshore. Έτσι, με κόστος μόλις 700 ευρώ μπορεί να φτιαχτεί ένα ιδανικό “όχημα” απόκρυψης δισεκατομμυρίων.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης, είναι να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο και γι' αυτό δόθηκε εντολή να αρχίσει ο έλεγχος των 6.500 offshore με παρουσία στην Ελλάδα, ώστε να φορολογηθούν εντός της χώρας τα έσοδα όπως συμβαίνει σε Αγγλία και Γερμανία. Από τους πρώτους ελέγχους αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις, όπως στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, , όπου τα αφορολόγητα κέρδη εταιρειών offshore αγγίζουν τα 23 εκατ. ευρώ.