Τις συνέπειες της κρίσης στην Κύπρο και της επώδυνης συμφωνίας διάσωσης της οικονομίας της στην Ελλάδα εξετάζει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνοντας τους έντονους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Καθώς η κρίση στην Κύπρο εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα, οι Έλληνες παρακολουθούν προσηλωμένοι τα γεγονότα στο νησί, με την... τραπεζική κρίση να κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης, την μπλογκόσφαιρα αλλά και τις συζητήσεις στις καφετέριες στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας», ανοίγει το άρθρο της η Wall Street Journal.
«Ωστόσο, παρά τους έντονους οικονομικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους Έλληνες και τους Κύπριους, λίγοι περιμένουν ότι τα προβλήματα στο νησί θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία, η οποία, καθώς διανύει τον έκτο συνεχή χρόνο ύφεσης, ήδη πλήττεται σφοδρά».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εφημερίδας, ο λόγος είναι το μικρό μέγεθος της Κύπρου, μικρότερο από το 1/10 της Ελλάδας.
Ο Αριστείδης Χατζής καθηγητής οικονομικής, πολιτικής και νομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας εκτιμά ότι «η ελληνική οικονομία δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα. Ίσως να κρυολογήσει ελαφρώς».
«Κάποιοι εκτιμούν ότι η κρίση στην Κύπρο -όπου πολλοί Έλληνες είχαν στείλει τα τελευταία χρόνια τα χρήματά τους για να τα διασώσουν από την ελληνική κρίση- ίσως και να ωφελήσει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να δεχτούν μια ώθηση ρευστότητας από την Κύπρο, η οποία τώρα αναζητεί 'ένα νέο σπίτι' για τα χρήματά της».
«Δεδομένης της σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, ένας μέσος άνθρωπος ίσως επέλεγε να ανοίξει λογαριασμό στην Ελλάδα», δηλώνει στην εφημερίδα ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.
Οι Έλληνες στους δρόμους εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους απέναντι στους Κύπριους και την επαχθή συμφωνία που αναγκάστηκαν να κάνουν με τους δανειστές τους. «Παρά τη γενικευμένη στήριξη στην Ευρώπη, η κυπριακή κρίση βάθυνε τον σκεπτικισμό των Ελλήνων απέναντι στους βορειοευρωπαίους εταίρους τους και ιδιαίτερα απέναντι στη Γερμανία, η χώρα που θεωρείται ότι υποδεικνύει τους όρους στα προγράμματα λιτότητας και των δύο χωρών.
Το άρθρο καταλήγει με την παρουσίαση της άποψης ενός 35χρονου ιδιοκτήτη καφενείου στο κέντρο της Αθήνας. «Θεωρώ ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη όπως το ξέρουμε έχει τελειώσει και φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα είναι η επόμενη αν δεν έρθουμε σε συμφωνία (με τους διεθνείς πιστωτές). Οι Γερμανοί στέλνουν ένα μήνυμα στον φτωχό ευρωπαϊκό νότο λέγοντάς του: «φέρτε τα χρήματά σας εδώ».