«Φεύγουν φάρμακα από την Ελλάδα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«Φεύγουν φάρμακα από την Ελλάδα»

 
  • Κίνδυνος για περισσότερες ελλείψεις στην αγορά τον επόμενο μήνα


Σοβαρό είναι το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και υπάρχει κίνδυνος να ενταθεί τον επόμενο μήνα.Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του... Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας μιλώντας σε ημερίδα για τα γενόσημα φάρμακα, το 2012 έγιναν 223 αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών προϊόντων. «Έφυγαν» από τη χώρα 203 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 25 αναντικατάστατα. Επειδή με ορισμένα δημιουργήθηκε τεράστιο θεραπευτικό κενό, εισήχθησαν στην Ελλάδα σε υψηλότερες τιμές μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Ως παράδειγμα αναφέρεται φάρμακο το οποίο χορηγείται σε πάσχοντες από επιληψία. Αποσύρθηκε από την αγορά και εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ με τιμή αυξημένη κατά 10%.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για την απόσυρση 25 φαρμάκων.

Όπως δήλωσε στο Βήμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, το ένα τρίτο των φαρμάκων που πούλησε ο ίδιος σήμερα δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
Στο συνέδριο αναφέρθηκε επίσης ότι τα γενόσημα καλύπτουν μόλις το 15% της αγοράς φαρμάκων στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 70%.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Φρουζής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα φάρμακα μπορούν να καθιερωθούν σε ένα ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση ασθενειών, συγκρατώντας παράλληλα το κόστος θεραπείας σε χαμηλά ελεγχόμενα επίπεδα».

Κατήγγειλε όμως ότι ενώ η Πολιτεία ευαγγελίζεται στις δηλώσεις της την αξία που θα έχουν τα γενόσημα για τον περιορισμό της δαπάνης, εδώ και 28 μήνες δεν έχει τιμολογήσει ούτε ένα νέο γενόσημο και ούτε φυσικά καινοτόμο φάρμακο. «Και την ίδια στιγμή», συνέχισε, «οι μόνες αποφάσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στη λογιστική του φαρμάκου, τη δαπάνη που απλά σε συνδυασμό με τη διακριτική μεταχείριση της μη πληρωμής, το "κούρεμα", τα συνεχόμενα rebate, το clawback έχουν κυριολεκτικά στραγγίξει τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αμφιβάλλουν για την ύπαρξή τους αύριο».

Ο κ. Θεόδωρος Κωλέτης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), είπε ότι «δεν νοείται φαρμακευτική πολιτική που να καταστρέφει την εγχώρια επιχειρηματικότητα, πολιτική με λανθασμένες τιμές φαρμάκων που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, πολιτική γενοσήμων σε πλαίσιο άνισης μεταχείρισης των εισαγομένων έναντι των εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων».

Όπως σημείωσε ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, «δεν έχουμε πρόβλημα με καμία εταιρεία. Αυτό που θέλουμε είναι να ανταγωνιζόμαστε με ίσους όρους, να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Καλούμε όσους θέλουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να επενδύσουν στη χώρα». Αναφερόμενος στα εγχώριας παραγωγής γενόσημα είπε ότι δεν είναι ακριβά και χρησιμοποιώντας τα ωφελούνται τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και το σύστημα υγείας

Ο κ. Νίκος Μπουφίδης, ταμίας της ΠΕΦ, αναφέρθηκε στο θέμα της δραστικής ουσίας το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά διότι δεν δίνονται επαρκή κίνητρα στους γιατρούς για να συνταγογραφούν βάσει αυτής.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στις πολλές ιατρικές ειδικότητες που ακόμα δεν έχουν συμβληθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πολιτική για τα γενόσημα στην Ελλάδα γίνεται με τέτοιο τρόπο που «λέει» στον γιατρό να κάνει συμβιβασμό ενώ θα έπρεπε να του «λέει» να κάνει επιλογή. Οι γιατροί, σημείωσε ο κ. Σουλιώτης, θα έπρεπε να έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό στη συνταγογράφηση, ανάλογα με τα νοσήματα που διαχειρίζονται..
Bookmark and Share