Στερεύει ο Πρίνος; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Στερεύει ο Πρίνος;

2008111100846-preview_425xΙστορικά χαμηλά εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφονται και στα τέσσερα βεβαιωμένα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στη χώρα μέχρι σήμερα και βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Θάσου. 


Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας έχει ήδη εξαντληθεί, και στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως... υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Τα άλλα τρία πετρελαϊκά κοιτάσματα, ο Πρίνος, ο Βόρειος Πρίνος και το Εψιλον, βρίσκονται στη δύση τους, ενώ καινούργια δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ερευνες και γεωτρήσεις για την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη από την εταιρία «Ενεργειακή Αιγαίου», η οποία και θα εκμεταλλεύεται για 25 ακόμη χρόνια τους υδρογονάνθρακες του Πρίνου και της Ν. Καβάλας. Επίσημα, ωστόσο, πέρα από κάποιες ενδείξεις, νέο πηγάδι... μαύρου χρυσού δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Και το ερώτημα για πόσα χρόνια ακόμα θα βγάζει πετρέλαιο ο Πρίνος παραμένει.

Ωριμο κοίτασμα
Ωριμο κοίτασμα, το οποίο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε ό,τι αφορά την πραγματική παραγωγή, χαρακτηρίζει τον Πρίνο η εταιρία εξόρυξης «Ενεργειακή Αιγαίου». Αυτό αποδεικνύει και η σημερινή παραγωγή, η οποία κυμαίνεται στα 1.700 βαρέλια καθημερινά, σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1980, που έφτανε ακόμη και τα 30.000 βαρέλια ανά 24ωρο. Συνολικά η παραγωγή από το 1981, οπότε και μπήκε σε λειτουργία, έχει ανέλθει στα 120 εκατομμύρια βαρέλια, αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες έκαναν λόγο για μόλις 60-65 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας, τα συνολικά απολήψιμα αποθέματα αναμένεται να ανέλθουν στα 19 εκατομμύρια βαρέλια.

«Αργήσαμε χαρακτηριστικά»
Χαμηλής αποδοτικότητας χαρακτηρίζει τα κοιτάσματα της λεκάνης του Πρίνου και ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας, σημειώνοντας ότι αυτά βρίσκονται προς το τέλος τους. Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει με πολύ αργό ρυθμό, ενώ βάσει του γεωλογικού σχηματισμού δεν έχει εντοπιστεί στην περιοχή νέο κοίτασμα, όπως συμπληρώνει. «Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ακόμη και αν γίνει εξόρυξη, δεν αρκεί. Μετά τα τεστ καύσης μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι ακριβώς υπάρχει», τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας.

«Καθυστερήσαμε χαρακτηριστικά», παρατηρεί στον «ΑτΚ» και ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ Ανδρέας Γεωργακόπουλος. «Η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να στραφεί στα δικά της κοιτάσματα, για να μπορέσει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η εξερεύνηση ολόκληρης της περιοχής μεταξύ Καβάλας - Θάσου το συντομότερο», παρατηρεί. Γεωτρήσεις πετρελαίου στο θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας έχουν γίνει με φειδώ, καθώς είναι χρονοβόρα, επίπονη και δαπανηρή διαδικασία και κοστίζει κατά μέσο όρο 100 εκατ. ευρώ.

Νέες ενδείξεις
Στη Λεκάνη του Πρίνου, σύμφωνα με τις γεωτρήσεις που κάνει η εταιρία «Ενεργειακή Αιγαίου», εντοπίζονται δύο νέες πετρελαιοπιθανές δομές, η μία στο μέγεθος περίπου του Βόρειου Πρίνου, ενώ η νέα, πιο βαθιά πετρελαιοπιθανή δομή είναι σε μέγεθος μεγαλύτερη του Πρίνου. Στα χέρια της εταιρίας είναι από τον Αύγουστο του 2012 σεισμικά και άλλα δεδομένα των περιοχών εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο επανεπεξεργασίας. Η επανεξέταση των σεισμικών δεδομένων θα συμβάλει στην κατάθεση του πλάνου από την εταιρία για τις ερευνητικές περιοχές εκμετάλλευσης εντός των κοιτασμάτων (Πρίνου και Βόρειου Πρίνου). Ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των δεδομένων της Λεκάνης του Πρίνου και θα ορίσει τους επόμενους ερευνητικούς στόχους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία. Νέο επενδυτικό πλάνο άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων επεξεργάζεται η εταιρία και για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του πεδίου Εψιλον, με την εγκατάσταση ανεξάρτητης πλατφόρμας εκεί.

Μπλοκαρισμένο το πετρέλαιο
Την ώρα, ωστόσο, που φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια κατατίθενται για τον κόλπο της Καβάλας, το πετρέλαιο που εξορύσσεται δεν πωλείται, αλλά παραμένει αποθηκευμένο στις αποθήκες της «Kavala oil», θυγατρικής εταιρίας της «Ενεργειακής Αιγαίου». Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην «Kavala Oil», Μανώλη Κελαϊδάκη, και δεν επιτρέπουν στην «Ενεργειακή» να πουλήσει το φορτίο πετρελαίου, αν δεν εξοφληθούν πρώτα τα χρέη που έχει η εταιρία προς αυτούς.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, «η ''Ενεργειακή Αιγαίου'' είχε μια συμβατική υποχρέωση να καλύπτει το λειτουργικό κόστος της ''Kavala oil''. Γι' αυτό και της είχαν εκχωρηθεί το 2009 τα δικαιώματα αδειών εξόρυξης στην περιοχή. Ωστόσο η ''Ενεργειακή'' αθέτησε τη συμφωνία και έχει δημιουργήσει χρέη 30 εκατ. ευρώ προς την ''Kavala oil''».
Το πρόβλημα στην τοπική οικονομία είναι μεγάλο, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της «Kavala oil», Βαγγέλης Παπάς, και προσθέτει: «Δεν έχουν πληρωθεί 5 μήνες 360 εργαζόμενοι, το ΙΚΑ, το ΦΠΑ, οι εργολάβοι, οι προμηθευτές, ενώ τα ανταλλακτικά του εργοστασίου εξαντλούνται. Η ''Ενεργειακή'' χρησιμοποίησε τα κοιτάσματα της Καβάλας για να ενισχύσει το προφίλ της ως εταιρία του χώρου και να χρηματοδοτήσει τις άλλες ζημιογόνες δραστηριότητές της με τα πετρέλαια του Πρίνου».

Το μπαλάκι στην ίδια την «Kavala oil» πετά από την πλευρά της η «Ενεργειακή Αιγαίου», τονίζοντας ότι η «Kavala oil» είναι ΑΕ, έχει δ.σ. και αυτό είναι υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει.

Ρεπορτάζ:Τ.Φακάλης
Aναδημοσιεύεται απ΄΄τον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής"
lg-share-en