Οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και η συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας αποτελούν το κύριο θέμα σημερινής ειδησεογραφίας του ευρωπαϊκού, αλλά και του αμερικανικού Τύπου.
Στο... Βέλγιο, διάχυτη είναι η ανησυχία για τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα έχει το «κούρεμα» των καταθέσεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ενώ γίνεται λόγος για «ανυπέρβλητες δυσκολίες» που συναντά η κυπριακή κυβέρνηση για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από την κυπριακή Βουλή.
Ειδικότερα, η φλαμανδική De Tijd, στο κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της, με τίτλο «Η διάσωση της Κύπρου προκαλεί εντάσεις στην ευρωζώνη», εκτιμά ότι η αρχική απόφαση του Eurogroup, να απαλλάξει τους μικροκαταθέτες από το «κούρεμα» των καταθέσεων, δεν στάθηκε ικανή να καταλαγιάσει τις έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο επέκτασης της νέας αυτής κρίσης και σε άλλες προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης.
Όπως σημειώνεται, οι φόβοι αυτοί εδράζονται στη συνειδητοποίηση ότι οι εγγυήσεις που είχαν δοθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές για τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, αποδεικνύονται πλέον χωρίς αντίκρισμα. Κατά την εφημερίδα, η απόφαση του Eurogroup δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καρκινοβατούσαν επί σειρά μηνών, λόγω της αδιαλλαξίας του τέως προέδρου Χριστόφια, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, όλο αυτό το διάστημα αρνούνταν πεισματικά να διενεργήσει έρευνα για τις πρακτικές «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» στις κυπριακές τράπεζες.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο νυν πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, εντούτοις αναφέρεται ότι αν και ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η τελευταία του κατέστησε σαφές ότι θα δοθούν χρήματα για τη διάσωση μόνον εάν και η Κύπρος «βάλει το χέρι στην τσέπη». Εδώ και πολλές εβδομάδες κυοφορούνταν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, που τελικά απέκτησε σάρκα και οστά τα ξημερώματα της Παρασκευής, προσθέτει η εφημερίδα. Το κύριο μέλημα της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που πρωτοστάτησαν σε αυτή την απόφαση, συνεχίζει η εφημερίδα, ήταν να δοθεί ένα τέρμα στις πρακτικές «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και να εξυγιανθεί ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας.
Η εφημερίδα De Standaard, σε άρθρο με τίτλο «Η Κύπρος και η ευρωζώνη προστατεύουν τελικά τους μικροκαταθέτες», αναφέρει ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις με την Κύπρο απειλούν να αναζωπυρώσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τη συνοχή της ευρωζώνης.
Όπως σημειώνεται, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική» και δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες, δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς έσπασε ένα ταμπού.
Καταλήγοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ρώσοι μαφιόζοι που διατηρούν κολοσσιαίες καταθέσεις στην Κύπρο, προσπαθούν άρον άρον να διασώσουν τα κεφάλαιά τους, σπάζοντάς τα σε περισσότερους λογαριασμούς, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επωφεληθούν από το αφορολόγητο που θεσπίζεται για τις καταθέσεις μέχρι τα 100.000 ευρώ.
Εξάλλου, στο σύνολό του και ο γαλλόφωνος Τύπος του Βελγίου δημοσιεύει πρωτοσέλιδα και κύρια άρθρα για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Η εφημερίδα «L'ECHO» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο:
«Η σπαζοκεφαλιά της Κύπρου διαιρεί την Ευρώπη». Η «LE SOIR» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο κείμενο υπό τον τίτλο: «Αποταμίευση: ένα ταμπού έσπασε στην Ευρώπη», ενώ και η «LIBRE BELGIQUE», πάντα σε πρωτοσέλιδο, αναφέρει: «Να σωθεί η Κύπρος με κάθε κόστος».
Το κύριο άρθρο της «L'ECHO» έχει τίτλο: «Υπάρχει πιλότος στο αεροπλάνο;» και υπότιτλο: «Η κακοφωνία σχετικά με την Κύπρο είναι καταστροφική.
Με τη σειρά του ο βρετανικός Τύπος, τονίζει την στρατηγική σημασία της απόφασης.
Η εφημερία «Telegraph» τονίζει ότι «η σύγχυση θα μπορούσε να παρέχει στην Μόσχα μια σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσει σημαντική εμπορική επιρροή στην ευρωζώνη εκμεταλλευόμενη τα αποθέματα φυσικού αερίου που φέρονται να βρίσκονται στα ανοιχτά της Κύπρου. Εναλλακτικά, η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει επιρροή επεκτείνοντας το ο δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που της έχει ήδη δώσει.
Σε μια χρονιά, εκλογών, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν αποφασισμένη να επιβάλει φόρο επί των καταθέσεων για να αποφύγει η οικονομική διάσωση ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο που προέρχονται από άνομα κέρδη να προέλθει από τις τσέπες των γερμανών φορολογούμενων. Αυτό θα μπορούσε ν ααποδειχτεί κακός υπολογισμός.
Οι Γερμανοί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσαν να αναγκαστούν να υποχωρήσουν και να ακυρώσουν την φορολόγηση των καταθέσεων στο σύνολό τους.», λέει.
Την ίδια άποψη φαίνεται να υποστηρίζει και η βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία επισημαίνει όμως ότι «η εναλλακτική είναι να αφεθούν οι κυπριακές τράπεζες να χρεοκοπήσουν αμέσως μόλις ξανανοίξουν μετά το προσωρινό τους κλείσιμο και να ελπίζουν να είναι πραγματικά μια 'ιδιαίτερη περίπτωση'. Αυτό όμως μοιάζει με φρικτά μεγάλο στοίχημα.»
Παράλληλα τα βρετανικά μέσα προβάλλουν έντονα το γεγονός ότι η Βρετανία έστειλε σήμερα ένα στρατιωτικό αεροσκάφος φορτωμένο με ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά για τους Βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στο νησί, για την περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και οι χρεωστικές κάρτες.
«Μία πτήση της RAF αναχώρησε σήμερα το απόγευμα μεταφέροντας ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε ενδεχόμενο, ώστε να χορηγηθούν στο στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους που έχουν να πληρώσουν δάνεια, εφόσον σταματήσουν να λειτουργούν εντελώς τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και οι χρεωστικές κάρτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.