Το γράμμα του Κρητικού μαθητή προς τον Γιάννη Στουρνάρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το γράμμα του Κρητικού μαθητή προς τον Γιάννη Στουρνάρα.

("κλικ" στην εικόνα για μεγέθυνση)


Αίσθηση έχει προκαλέσει επιστολή που έστειλε μαθητής της τρίτης Λυκείου σε σχολείο των Χανίων με το οποίο απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και με το οποίο του ζητά να του αποσαφηνίσει ποια από τις δύο οικονομικές θεωρίες είναι η σωστή. 
...Εκείνη που διδάσκεται στο σχολείο ή εκείνη που ο εφαρμόζει ο υπουργός;



Ο Αλέξανδρος Κοκολάκης είναι μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και ετοιμάζεται να δώσει...
πανελλήνιες εξετάσεις για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γι' αυτό περνάει το χρόνο του μεταξύ σχολείου, φροντιστηρίου και διαβάσματος. Ένα από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Παράλληλα ακούει τους μεγαλύτερους να συζητούν για την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, με αποτέλεσμα να διερωτάται γιατί αυτά που μαθαίνει στο σχολείο, δεν εφαρμόζονται στην πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει στο γράμμα του ο ίδιος ο μαθητής, στην τελευταία σελίδα της εξεταστέας ύλης που διδάσκεται στα σχολεία αναφέρεται ότι όταν υπάρχει ύφεση στην οικονομία το κράτος θα πρέπει να στοχεύσει σε ελλειμματικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών ώστε να αυξηθεί το εισόδημα και να δοθεί ώθηση στην οικονομία για να βγει από την ύφεση.

Ο καθ' ύλην αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Υπουργός των Οικονομικών στον οποίο απευθύνεται και το παρακάτω γράμμα, τo οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Flashnews.gr και τη δημοσιογράφο Ελένη Ζουμαδάκη το οποίο δημοσίευσε το γράμμα, έχει πρωτοκολληθεί από το Υπ. Οικονομικών με ΑΠ:03945.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 17χρονος μαθητής πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων από το οποίο πέρασε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο φοιτητών που πέθαναν ύστερα από δηλητηρίαση από μαγκάλι στη Λάρισα.



Ολόκληρο το γράμμα προς τον υπουργό:


«Προς: Υπουργό Οικονομικών
κ. Γιάννη Στουρνάρα
Κύριε Υπουργέ Οικονομικών

Ονομάζομαι Αλέξανδρος, είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και ετοιμάζομαι να δώσω εξετάσεις. Ανάμεσα στα μαθήματα που εξετάζομαι είναι και η Οικονομική Θεωρεία.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια παράγραφο του βιβλίου (σελίδα 183, βιβλίο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) η οποία αναφέρει «Αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα, πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση». Αυτά λέει το βιβλίο. Πώς γίνεται να μιλάτε για πλεόνασμα της οικονομίας σε περιόδους ύφεσης και ανεργίας όπου, όπως αναφέρεται παραπάνω, οι δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν τα έσοδα του κράτους για να αυξηθεί το εισόδημα.
Τι κάνετε κύριε Υπουργέ; Το ακριβώς αντίθετο. Αυξάνετε τη φορολογία στις ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά τάξεις, το εισόδημα ολοένα και περισσότερο μειώνεται, χωρίς αυτά να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτός από το να βυθιζόμαστε περισσότερο στην ύφεση. Τι συνέπειες έχουν αυτές οι ενέργειες; Καταστρέφετε τα όνειρα χιλιάδων νέων (όπως και τα δικά μου στην παρούσα φάση) εξαναγκάζοντάς τους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτοξεύετε τα ποσοστά ανεργίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι να σταματήσετε εδώ. Δεν είναι δυνατόν να δίνετε προβάδισμα στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, φέρνοντας σαν δικαιολογία ότι θυσιάζεται για τη σωτηρία της χώρα
Μαθητής Χανίων
Αλέξανδρος Κοκολάκης

ΥΓ. Αν μπει ερώτηση στις πανελλήνιες για το τι πολιτική εφαρμόζουμε σε περιόδους ύφεσης, εγώ τι να γράψω ότι είναι το σωστό; Πρέπει να έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό με αύξηση φόρων και μείωση δαπανών, όπως επιδιώκετε εσείς, ή ελλειμματικό δηλαδή αυτό που εννοεί το βιβλίο ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και το εισόδημα για να βγούμε από την ύφεση;».
Bookmark and Share