"Κρυμμένος θησαυρός" για τους Έλληνες επιχειρηματίες το Κόσσοβο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

"Κρυμμένος θησαυρός" για τους Έλληνες επιχειρηματίες το Κόσσοβο..

Περίπου 70 Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο Κόσσοβο παραβρέθηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Πρίστινα από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Κοσσόβου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι... Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πιθανότητα δραστηριοποίησής τους στο Κόσσοβο, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος ελληνικής επιχείρησης αποτελεί μία αγορά που "διψά" για εισαγόμενα προϊόντα.

Συγκεκριμένα, το 95% των προϊόντων που καταναλώνονται στο Κόσσοβο είναι εισαγόμενα (κυρίως αμερικάνικα). Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της οικονομίας του Κοσσόβου είναι ότι ένα κύριο κομμάτι της (το 12% του ΑΕΠ) προέρχεται από τα μεταναστευτικά εμβάσματα. Οι δασμοί σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται προς το Κόσσοβο είναι στο 10%, ενώ το ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες ανέρχεται σε 16%.

Η οικονομική ανάπτυξη στο Κόσσοβο είναι ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια και οι "διέξοδοι" που αναζητούν οι ελληνικές εταιρείες στην οικονομική κρίση της χώρας μπορεί να βρεθούν και στην οικοδομική έκρηξη του Κοσσόβου (τόσο στις κατασκευές όσο και στα δομικά υλικά), την αυτοκινητοβιομηχανία και τις οδικές του αρτηρίες. Πάντως, όπως ανέφερε στέλεχος ελληνικής εταιρείας που συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή, τα ελληνικά ποιοτικά διατροφικά προϊόντα (ένα σημαντικό ελληνικό εξαγωγικό "όπλο") είναι μάλλον ακριβά για τα σούπερ μάρκετ του Κοσσόβου, έχοντας μάλιστα να ανταγωνιστούν κατώτερης ποιότητας, φθηνά προϊόντα προερχόμενα από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, ωστόσο μπορούν να βρουν "δρόμο" για το τραπέζι πολυτελών εστιατορίων ή ξενοδοχείων της χώρας.

Στο Κόσσοβο δραστηριοποιούνται ήδη ορισμένες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Alumil, ενώ υπάρχουν και πολλοί Αλβανοί οι οποίοι έχουν περάσει στο παρελθόν από την ελληνική αγορά και τώρα έχουν δημιουργήσει εταιρείες εκεί. Μάλιστα, είναι σημαντικό ότι το "κλίμα" από πλευράς Κοσσόβου ήταν ιδιαίτερα θετικό στην προοπτική συνεργασίας με τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Προέδρων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ραβάνη και του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κοσσόβου κ. Γκερτζαλίου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις που ξεπέρασαν τις 110 και σχεδόν όλες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Μία εξέλιξη που χαρακτηρίσθηκε σημαντική για την πιθανότητα αύξησης της δραστηριοποίησης των ελλήνων επιχειρηματιών στο Κόσσοβο καταγράφηκε την ίδια ημέρα και αφορά φυσικά στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου μετά από έξι μήνες συνομιλιών, με βάση την οποία καμία από τις δύο χώρες δεν θα προβάλει βέτο στην ένταξη της άλλης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών, η εξέλιξη αυτή ανοίγει όχι μόνο το δρόμο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Σερβία, αλλά και την αναγνώριση του Κοσσόβου ως κράτους ακόμη και από την ίδια τη Σερβία, κάτι που θα αυξήσει σε τεράστιο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Κόσσοβο.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν επίσης παρουσιάσεις από τον Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων στο Κόσσοβο, τον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων, τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων, από τον εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Πρίστινα, από στελέχη των υπουργείων και οργανισμών και τις επιχειρήσεις: Alumil, Mamidoil, NEW Co FERONIKEL Coplex, την Planet, TUV Austria Albania (TUV Austria Hellas), Polyeco, και City College και χαιρετισμός του εκπροσώπου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κοσόβου στην Θεσσαλονίκη κ. Νίνη.

Επίσης, αντιπροσωπεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον κ. Μιχαηλίδη, Γενικό Διευθυντή, πραγματοποίησε ιδιαίτερο πρόγραμμα συναντήσεων με τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων Κοσσόβου, με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων, με τον Οργανισμό ελέγχου και διαχείρισης δικτύου, με τον Γενικό Διευθυντή ορυχείων Τρέπσα, με τον Γενικό Διευθυντή Ορυχείων σιδηρονικελίου καθώς και με εκπροσώπους μεγάλων μεταφορικών εταιρειών.

Στα πλαίσια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δυνατοτήτων και των δραστηριοτήτων του ΟΛΘ όπως επίσης και η ΔΕΘ HELEXPO, που διοργανώνει την ελληνική συμμετοχή σε εμπορική έκθεση που πραγματοποιείται στις 14 Μαΐου στην Πρίστινα.

Τέλος, στο επίσημο γεύμα παρέστη ο κ. Μπέτσαι, υπ. Οικονομικής Ανάπτυξης, ο πρώην Πρόεδρος κ. Σειντίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πρίστινας, ο Αστυνομικός Διοικητής της περιφέρειας της Πρίστινας, ο επικεφαλής της Ελληνικής Στρατιωτικής Δύναμης ταγματάρχης κ. Λύτρας, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της διοίκησης, δήμαρχοι και επιχειρηματίες.
Bookmark and Share