Χαμήλωσε η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα.
Πλεονάζον δυναμικό στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καταδεικνύουν, τα στοιχεία νέας μεγάλης πτώσης της καθαρής ζήτησης κατά... 8% σε επίπεδο τριμήνου. Η ανέχεια των νοικοκυριών που απορροφούν το 80% της παραγόμενης ενέργειας και η αποβιομηχάνιση της χώρας αποκαλύπτονται ξεκάθαρα, ενώ οι προγραμματισμοί για επενδύσεις πέφτουν στην ξέρα της πλεονάζουσας προσφοράς, σε σχέση με την αναμενόμενη αύξηση ζήτησης για κάθε αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη οικονομία.
Η Ελλάδα νοσεί οικονομικά και κοινωνικά κι έχει κλείσει τον διακόπτη, με τις πολιτικές ξεζουμίσματος των δανειστών, που διαμορφώνου σκηνικό φτώχεια στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ραγδαία είναι φέτος η πτώση της ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αλλάζει τον χάρτη της αγοράς. Αν η πτώση 10% στην καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του Φεβρουαρίου 2013 θεωρήθηκε μεμονωμένο περιστατικό, τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία πρώτου τριμήνου, δείχνουν ότι μάλλον η εκτίμηση αυτή ήταν αισιόδοξη και βεβιασμένη.
Στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι καταναλωτές ζήτησαν 8% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από το αντίστοιχο τρίμηνο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται για πολύ μεγάλο μέγεθος το οποίο δίνει στίγμα για όλη τη χρονιά. Έτσι μετά από συνεχείς χρονιές στασιμότητας και πτώσης αντί ανόδου της ζήτησης διαφαίνεται καθαρά πως το 2013 πως θα είναι άλλη μία πτωτική χρονιά και μάλιστα η χειρότερη όλων των προηγούμενων ετών. Με τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου άλλωστε, θα πορευτούν στη συνέχεια τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι άλλοι παραγωγοί του κλάδου.
Τα τελευταία στοιχεία του ανεξάρτητου διαχειριστή της αγοράς ΑΔΜΗΕ, δείχνουν ότι:
*Η πτώβση της συνολικής ζήτησης ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο φέτος έναντι του πρώτου τριμήνου πέρυσι ήτνα 7,99%.
*Αντίστοιχα η καθαρή παραγωγή εν’εργειας στο πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήτα. επίσης 7,97%.
Τριπλάσια παραγωγή από υδροηλεκτρικά
Το γεγονός της πτώσης της ζήτησης σε συνδυασμό με την άνοδο της σταάθμης των νερών υποχρέωσε τη ΔΕΗ να βάλει μπροστά τα υδροηλεκτρικάν της, μετά τα μέσα του Ιανουαρίου. Ήδη όμως φαίνεται ότι η ΔΕΗ προκειμένου να εξισορροπήσει επισφάλειες και να βγάλει κέρδη, έχει επιδοθεί μετά μανίας στη «χρήση των νερών» για να παράξει φθηνό ρεύμα.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο τριμήνου σε σχέση με πέρυσι η ΔΕΗ παράγει υπετριπλάσιες ποσότητες ρεύματος από υδροηλεκτρικά σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα η παραγωγή ενέργειας αό υδροηλεκτρικά αυξήθηκε κατά 207,5% από το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Το αποτέλεσμα είναι το παραγόμενο ρεύμα από υδροηλεκτρικά να αποτελεί το Μάρτιο ποσοστό μεγαλύτερο από το ¼ της συνολικά παραγόμενης ενέργειας ή 26,75%.
Αντίστοιχα, έχει υποχωρήσει η παραγόμενη ποσόστητα εν΄ργειας από λιγίντη από το περίπου 49%-50% που συνήθως ήταν στο 42,41%.
Η παραγόμενη ενέργεια από φυσικό αέριο κάλυψε το Μάρτιο τομ 20,22% της συνολικήα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ και άλλες πηγές έπεσε κάτω από το 10% στο 9,76%.
Επίσης καθόλου δεν δούλεψαν φέτος στο πρώτο τρίμηνο οι πετρελαϊκές μονάδες εξοικονομώντας κεφάλαια, αφού η -έτσι κι αλλιώς μικρή στο πρώτο τρίμηνο- παραγωγή τους έπεσε κατά 99.95%.
Νίκος Κωτσικόπουλος