Ένα BitCoin αντιστοιχεί σήμερα σε 90 δολάρια και 71 ευρώ, με την ισοτιμία του να ενισχύεται συνεχώς!
Κλειστές τράπεζες; Πλαφόν στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ; Περιορισμοί στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό;
Για κάποιους η... απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα ήταν ένα απλό «Ε, και;». Ο λόγος για τους χρήστες του ψηφιακού νομίσματος BitCoin, οι οποίοι για να κάνουν τις συναλλαγές τους δεν χρειάζονται ούτε τράπεζες, ούτε ΑΤΜ, ούτε εγγυήσεις κεντρικών τραπεζών ή κυβερνήσεων, παρά μόνο έναν υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τι είναι το BitCoin; Ένα αμιγώς ψηφιακό νόμισμα, που δεν έχει τυπωθεί ποτέ, δημιουργείται υπό προϋποθέσεις από ορισμένους χρήστες του, ανταλλάσσεται μόνο μεταξύ χρηστών μέσω διαδικτύου κι αυτή τη στιγμή αποτελεί το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο!
Ένα BitCoin αντιστοιχεί σήμερα σε 90 δολάρια και 71 ευρώ, με την ισοτιμία του να ενισχύεται συνεχώς.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους χρήστες του είναι πολλά: Η ροή του δεν ελέγχεται από κάποιον κεντρικό οργανισμό (π.χ. κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, ΔΝΤ ή Παγκόσμια Τράπεζα). Ως εκ τούτου, οι συναλλαγές γίνονται με πολύ χαμηλές έως καθόλου χρεώσεις, ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στους λογαριασμούς: π.χ. κανείς δεν μπορεί κανένας να παγώσει τον λογαριασμό κάποιου η να τον αποτρέψει από το να δημιουργήσει έναν νέο λογαριασμό. Επίσης, δεν αφήνει ίχνη. Οι συναλλαγές σε BitCoin είναι έτσι κρυπτογραφημένες ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν οι συναλλασσόμενοι.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσει κανείς BitCoin; Ο ένας είναι να επισκεφθεί διαδικτυακά ανταλλακτήρια, όπως το Mt.Gox, και να αγοράσει Βitcoin από τα ήδη υπάρχοντα, πληρώνοντας την αντιστοιχία τους με κανονικά χρήματα. Ο δεύτερος είναι να γίνει ο ίδιος «εκδότης» BitCoin. Αυτό γίνεται μέσω της εγκατάστασης ειδικού λογισμικού στον υπολογιστή που αξιοποιεί την υπολογιστική του ισχύ για να διενεργεί εργασίες κρυπτογράφησης σχετικές με την ασφάλεια των συναλλαγών σε BitCoin. Για κάθε επιτυχή κρυπτογράφηση ο χρήστης αμείβεται με 50 Bitcoin.
Η δημοτικότητα του νομίσματος είναι τέτοια που έχει αναγκάσει ακόμα και μεγάλους επενδυτικούς οίκους, όπως οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, να κάνουν καθημερινά «παιχνίδι» με BitCoin, ενώ προσφάτως γίνονται κινήσεις για να δημιουργηθούν ΑΤΜ του ψηφιακού αυτού νομίσματος. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν Καναδό επιχειρηματία να ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το πρώτο ΑΤΜ για BitCoin στην πιστωτικά «στραγγαλισμένη» Κύπρο.
Η άλλη πλευρά του... ψηφιακού νομίσματος
Όπως όλα τα νομίσματα, όμως, το BitCoin έχει και μια άλλη πλευρά. «Η ανάπτυξη του μηχανισμού αδιαφανών συναλλαγών που παράγει BitCoin διαδίδεται τάχιστα ως ένα παράλληλο σύστημα συναλλαγών με τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως χωρίς κανένα έλεγχο των ψηφιακών συναλλαγών από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου», επισημαίνει ο Γιώργος Γκαντζιάς, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτισμικής Τεχνολογίας ? Νέων Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και παγκόσμια αυθεντία σε θέματα ρύθμισης της ψηφιακής οικονομίας.
Το BitCoin ως ψηφιακό νόμισμα των αδιαφανών πληρωμών συνιστά, λέει, «ψηφιακό ιό» που προσβάλει θανάσιμα το σύστημα των διαφανών πληρωμών στην ελεύθερη αγορά και απειλεί να καταργήσει το ούτως ή άλλως αναχρονιστικό σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών της μονεταριστικής οικονομίας.
Με άλλα λόγια, τονίζει ο κ. Γκαντζιάς, πρωτοβουλίες τύπου BitCoin επιταχύνουν την αναπόφευκτη κατάρρευση των μονεταριστικών δομών, που θέλουν την οικονομία να βασίζεται στις τράπεζες κι αυτές με τη σειρά τους στις κεντρικές τράπεζες, προτάσσοντας τη διαμόρφωση ενός καθεστώτος που ευνοεί την αδιαφάνεια, την φοροδιαφυγή και την πάσης φύσεως εγκληματικότητα. Αποδίδει δε στους ιθύνοντες της Ευρωζώνης μεγάλη ευθύνη για την προώθηση των τάσεων αυτών και την εξώθηση των πολιτών/καταναλωτών/καταθετών σε λύσεις τύπου BitCoin, κατηγορώντας τους για πολιτικές που, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, αποδυνάμωσαν σοβαρά την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών απέναντι στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.
Ξαφνικά, λέει, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ανακάλυψαν την υπέρμετρη διόγκωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και άρχισαν να λαμβάνουν επιλεκτικά σκληρά μέτρα για τη «σκιώδη οικονομία» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ενεργώντας στα «όρια» ενός οικονομικού ρατσισμού.
Αυτό που πέτυχαν, όμως, είναι ο διαχωρισμός του τραπεζικού συστήματος που ελέγχεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και επομένως του ιδίου του ευρώ, σε «κακό» σύστημα της «σκιώδους» οικονομίας της ελεύθερης αγοράς (κακό ευρώ) και σε «καλό» σύστημα των διαφανών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (καλό ευρώ). Με αυτή τη λογική οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν ότι και τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα έχουν δύο όψεις: τις «καλές» τράπεζες που διακινούν την καλή όψη του «ευρώ» και τις «κακές» τράπεζες που διακινούν με την «κακή» όψη του ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι καταστρέφουν το οικοσύστημα της βιωσιμότητας και ανάπτυξης των καταθετών και των επενδυτών σε ευρώ στην παγκόσμια ελεύθερη αγορά. Σε λίγο θα προσπαθούν να αναστήσουν ένα ήδη «νεκρό» νόμισμα με ένα ήδη «νεκρό» τραπεζικό συστήματα ως προς το «απόρρητο» των συναλλαγών, την εμπιστοσύνη των πολιτών/καταναλωτών/ καταθετών και την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων στην Ε.Ε.
Ψηφιακά νομίσματα, τύπου BitCoin, που βασίζονται σε επενδυτικά-συναλλακτικά σχήματα που παραπέμπουν σε «πυραμίδα», λέει ο κ. Γκαντζιάς, θα έρθουν να καλύψουν αυτό το κενό, μόνο που αυτό θα γίνει χωρίς κανέναν κανόνα, χωρίς καμία εποπτεία και καμία εγγύηση από κάποια κυβέρνηση. «Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουν;»
•Η ροή του δεν ελέγχεται από κάποιον κεντρικό οργανισμό (π.χ. κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, ΔΝΤ ή Παγκόσμια Τράπεζα).
Του Γιώργου Ι. Μαύρου