Άγνωστο όμως αν θα επιστρέψουν κάποιοι -έστω λίγοι- απ΄τους κατοίκους...
Μπορεί η έγκριση άδειας λειτουργίας του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο, να δόθηκε πριν λίγο καιρό, όμως η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ως κεντρική της είδηση, στην ηλεκτρονική της μορφή, τη πιθανότητα οι Έλληνες που εγκατέλειψαν το νησί πριν... πριν πενήντα χρόνια να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους μόλις… σημάνει το πρώτο κουδούνι του σχολείου.
Όπως αναφέρει στην τουρκική εφημερίδα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας, Αλληλοβοήθειας, Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Ίμβρου, Στέλιος Μπερμπέρ, το σχολείο πρόκειται να ανοίξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, «ενδεχομένως, προσελκύοντας Έλληνες, εκτός Τουρκίας, να επιστρέψουν στη χώρα».
Σύμφωνα με τον Μπερμπέρ, υπάρχουν 15.000 Έλληνες του Ίμβρου σε όλο τον κόσμο, παρόλα αυτά ο ίδιος δεν βλέπει πολύ πιθανή την μαζική επιστροφή τους στο νησί.
«Μετά το 1964, η ελληνική γλώσσα απαγορεύθηκε, ενώ για πενήντα χρόνια ούτε ένα παιδί Ελλήνων δεν γεννήθηκε στο νησί. Σήμερα ζουν περίπου 300 Έλληνες στην Ίμβρο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι», δήλωσε.
Τόνισε μάλιστα, ότι οι περιουσίες των περισσοτέρων που έχουν εγκαταλείψει το νησί, έχουν κατασχεθεί, με αρκετούς από αυτούς να κινούνται νομικά για να τις αποκτήσουν ξανά και να έχουν φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού τα τουρκικά δικαστήρια δεν τους δικαίωσαν, ενώ λίγοι είναι αυτοί που έχουν ακόμα στην ιδιοκτησία τους κατοικίες ή εκτάσεις.
Το ζήτημα που στάθηκε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επαναλειτουργία του σχολείου όλα αυτά τα χρόνια, αποτέλεσε η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η οποία ακόμα και σήμερα βάσει νόμου θεωρείται «εξωσχολικό μάθημα», όπως αναφέρει ο Μπερμπέρ. Βέβαια, με καθησυχαστικό τόνο υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται να προκύψει περαιτέρω πρόβλημα, αλλά επιβάλλεται να αλλάξει η νομοθεσία».
Το σχολείο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1951, αλλά αυτή διεκόπη το 1964, ενώ λειτουργούσαν έξι ελληνικά δημοτικά σχολεία και ένα γυμνάσιο. Τότε, άλλωστε οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας είχαν κλιμακωθεί λόγω του Κυπριακού ζητήματος, με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύσει τη λειτουργία ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο.