Με κίνδυνο τελικά να μην περάσει κανένα από τα αντιρατσιστικά, η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων συνεχίζεται.
Με το βλέμμα στραμμένο στα δεξιά της... «γαλάζιας» παράταξης, το μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του πλέον συντηρητικού κομματιού του εκλογικού σώματος και την οποία το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει πρόχειρη και προσχηματική.
Η Ιπποκράτους δηλώνει, επιπλέον, με νόημα ότι περιμένει να ακούσει όλες τις προτάσεις στη Βουλή, προειδοποιώντας έτσι ότι δεν θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της κοινής πρότασης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως σχεδίαζαν «γαλάζιοι» κύκλοι προκειμένου να μη φτάσει ποτέ στην Ολομέλεια.
Για το μέγαρο Μαξίμου όμως η υπόθεση του αντιρατσιστικού εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική πολιτικών κινήσεων για τη συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, και ειδικά ακροατηρίων άλλοτε προνομιακών για τη Ν.Δ., όπως η Εκκλησία και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου η Συγγρού με ανησυχία μετράει σημαντικές απώλειες προς τη Χρυσή Αυγή.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το προσχέδιο νόμου για την ιθαγένεια.
Οι φιλελεύθερες φωνές όμως στο εσωτερικό της Ν.Δ. αρχίζουν να εκφράζουν ενστάσεις. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Β' Αθηνών Κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες στο «Κόκκινο 105,5» ότι τα κόμματα πρέπει να βρουν έναν κοινό τόπο τη στιγμή που τα σχέδια νόμου συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό· διαφορετικά, κερδισμένη θα είναι η Χρυσή Αυγή. Σε αντίθεση μάλιστα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος στην επιστολή του προς τον ποιητή Ν. Βαλαωρίτη είχε αποδώσει την άνοδο της Χρυσής Αυγής κυρίως στην αύξηση της λαθρομετανάστευσης, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η άνοδος των άκρων οφείλεται περισσότερο στη ρήξη της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικής.
Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δηλώνει αποφασισμένο για την προώθηση του αντιρατσιστικού, εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για τη «γαλάζια» νομοθετική πρωτοβουλία. «Η πρόταση νόμου έχει αιτιολογική έκθεση την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη. Κάτι σαν: "Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. Αυτοί είναι μαύροι"», σχολίασε αιχμηρά ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι τα τέσσερα άρθρα που κατέθεσε η Ν.Δ. δημιουργούν πέντε προβλήματα:
Ποινική ασυλία για τους φορείς του ρατσιστικού λόγου, ποινικοποίηση της υποτίμησης της σημασίας της γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος κατά τρόπο που πλήττει την ελευθερία του λόγου και της επιστημονικής έρευνας, ποινική ασυλία των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των οργάνων του κράτους για τέλεση ρατσιστικών εγκλημάτων (Εκκλησία, Σώματα Ασφαλείας, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί), αποδυνάμωση του ρατσιστικού κινήτρου ως λόγου που μπορεί να επισείει την επαχθέστερη τιμωρία του δράστη και απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την προστασία θυμάτων και μαρτύρων.Πηγή Ελευθεροτυπία.
Της Βίκυς Σαμαρά