Βολικές θα μπορούσαν να αποδειχθούν οι εκλογές για τον Γ.Παπακωνσταντίνου και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα, καθώς στην περίπτωση προκήρυξής τους θα επισφραγιστεί και τυπικά πλέον η παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας της Βουλής να ασκήσει δίωξη κατά του πρώην υπουργού.
Με απλά λόγια, παραγραφή!
«Πονοκεφάλους» στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη «λίστα Λαγκάρντ» προκαλεί η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε το.. κλείσιμο της ΕΡΤ. To ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, πριν από τη συζήτηση του πορίσματος της Προκαταρκτικής, θα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων την πεντάμηνη δουλειά της Επιτροπής, καθώς θα επισφραγιστεί και τυπικά πλέον η παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας της Βουλής να ασκήσει δίωξη κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Με απλά λόγια, παραγραφή.
Η συζήτηση για την παραγραφή δεν είναι τωρινή. Εχει ανοίξει πριν από ακριβώς έναν χρόνο, αμέσως μετά τις διπλές εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή μπορεί να ασκεί δίωξη ως το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Ως βουλευτική περίοδος ωστόσο, βάσει Συντάγματος, θεωρείται η περίοδος από τη μία διεξαγωγή εκλογών ως την επόμενη, η οποία σε προβολή τετραετίας χωρίζεται σε τέσσερις συνόδους. Θεωρητικά μία για κάθε διάστημα από Οκτώβριο σε Οκτώβριο.
Κάπως έτσι συνταγματολόγοι άρχισαν από πέρυσι να ερίζουν για το αν οι διπλές εκλογές «παρέγραψαν» τα τυχόν αδικήματα του πρώην υπουργού. Οι μεν υποστήριζαν ότι έχει επέλθει η παραγραφή, αφού, έστω και για μία ημέρα, η «επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος» παρήλθε, οι δε εξέφραζαν την ακριβώς αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι δεν διεξήχθη η δεύτερη κοινοβουλευτική σύνοδος. Τυχόν προκήρυξη εκλογών τώρα τρία ολόκληρα χρόνια μετά την τέλεση των καταγγελομένων αδικημάτων από τον κ. Παπακωνσταντίνου θα διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία για το ότι επήλθε παραγραφή.
Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου -όπως και πολλοί άλλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ- απέδειξε ότι κινείται με αποκλειστικό γνώμονα να εκμεταλλευτεί την κυβερνητική κρίση και να επιδιώξει την παραγραφή. Τρανή απόδειξη, η επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Προκαταρκτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ζητώντας του να μην καταθέσει αύριο το απόγευμα στην Επιτροπή, αλλά έπειτα από δύο μήνες (!) με το πρόσχημα ότι δεν προλαβαίνει να διαβάσει τη δικογραφία. Η προκλητικότητά του μάλιστα χτύπησε κόκκινο, καθώς, εκτός από διορία, ζήτησε και αντίγραφο της «λίστας Λαγκάρντ», το πρωτότυπο της οποίας έχει χάσει. «Αυτός δεν ήταν που μας έλεγε στη Βουλή ότι είναι έτοιμος να έρθει να καταθέσει; Είναι φανερό ότι παίζει παιχνίδια. Αν δεν προλαβαίνει να διαβάσει τη δικογραφία, να πάει να ζητήσει τον λόγο από την Κωνσταντοπούλου και τις ανούσιες παρεμβάσεις της» είπε χαρακτηριστικά μέλος της Επιτροπής.
Η αλήθεια είναι ότι ο κίνδυνος της παραγραφής λόγω προκήρυξης εκλογών αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο και ήδη εξετάζονται τρόποι να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα μέλη της Επιτροπής που, αν τελικά συμβεί το «απευκταίο», δείχνουν ήδη ως «υπευθύνους» το ΣΔΟΕ, τον κ. Πλασκοβίτη και την κυρία Κωνσταντοπούλου. Το ΣΔΟΕ για την τεράστια αργοπορία στη σύνταξη του πορίσματος για τους συγγενείς του πρώην υπουργού, τον κ. Πλασκοβίτη γιατί απέκρυψε από την Επιτροπή το σημαντικότατο στοιχείο για την επίσημη αλληλογραφία με τους Γάλλους, το οποίο θα μπορούσε να αποκαλύψει από τον Ιανουάριο, αλλά και την κυρία Κωνσταντοπούλου για την παρελκυστική τακτική της, εξαιτίας της οποίας η Επιτροπή κράτησε πέντε μήνες.
Τα σενάρια
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται σε περίπτωση εκλογών είναι της επίσπευσης του πορίσματος. Με δεδομένο ότι μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχουν άλλοι μάρτυρες, προκειμένου να μη φορτωθεί σε κανέναν το «βάρος» της παραγραφής συζητείται η άμεση κατάθεση και συζήτηση του πορίσματος και όχι η εξάντληση της προθεσμίας της 25ης Ιουνίου.
Αυτό πάντως που κατάλαβαν από την επιστολή τα μέλη της Επιτροπής είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου προσανατολίζεται στο να μην παραστεί. Ετσι, είτε θα καταγγείλει ότι δεν του δόθηκε η αιτηθείσα διορία και θα περιμένει την τακτική Δικαιοσύνη είτε θα στείλει ένα τυπικό γραπτό υπόμνημα με τις θέσεις του.