Τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να πατήσει γκάζι για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αποκαλύπτει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ σχολιάζει την πορεία αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
«Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την πώληση του κυριότερου λιμανιού της χώρας, καθώς και άλλα...
περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να καλύψει άμεσα την άμεση τρύπα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας
Αναφερόμενος στην προσπάθεια επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων ο Στέλιος Σταυρίδης αναφέρει ότι αν και το σχέδιο πώλησης του ποσοστού του 74% της κυβέρνησης στον ΟΛΠ ήταν «διστατικά» προγραμματισμένο για το 2014, είναι πιθανό να μεταφερθεί πιο προστά, μέσα στη χρονιά που διανύουμε, ενώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει και παραχώρηση της διαχείρισης για 30 ή 40 χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WSJ, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από το εκτιμώμενο κενό των 1 δισ. ευρώ ενώ, σε συνδυασμό με την πιθανή πώληση του ελληνικού εθνικού σιδηροδρόμου, θα μπορούσε να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών, που ήδη έχουν ενδιαφερθεί για τον ΟΛΠ.
«Νομίζω ότι το λιμάνι είναι μια ώριμη επιλογή, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Κίνα. Έχουμε αρκετές διαφορετικές επιλογές: μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις μας», δηλώνει στην εφημερίδα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης.
Όσον αφορά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ ο κ. Σταυρίδης σημειώνει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί ενάμιση χρόνος πριν ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.
Ερωτώμενος για τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σταυρίδης σημειώνει εξάλλου ότι «δεν ήταν κάποια αποτυχία, ήταν λόγω των συνθηκών στην αγορά και δεν φταίμε εμείς. Αλλά υπάρχουν εναλλακτικές που μπορούμε να επιταχυνθούν, άλλα πράγματα που μπορούν να πάνε πιο γρήγορα. Με το λιμάνι του Πειραιά μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα, με τους σιδηροδρόμους μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα».
Άλλες ιδιωτικοποιήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα περιλαμβάνουν τον ΟΛΘ, το υπόλοιπο 6% στον ΟΤΕ αλλά και το μερίδιο του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.
«Ανάμεσα στις προκλήσεις, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη», σημειώνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην πρόταση της αζερικήw Socar για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, για την οποία ο κ. Σταυρίδης σημειώνει ότι «μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ή ακόμα και νωρίτερα θα έχουμε αποτελέσματα».
«Αν ολοκληρώσουμε τον ΔΕΣΦΑ, κάτι για το οποίο είμαστε αισιόδοξοι, θα αλλάξει η δυναμική για την ΔΕΠΑ», καταλήγει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ.