«Τη στιγμή που το χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ, να εξακολουθείς να πιστεύεις ότι πουλώντας μια κερδοφόρα επιχείρηση για περίπου 100 εκατομμύρια όταν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ κοστίζουν τα τριπλάσια, ακούγεται παράλογο.
Πόσο μάλλον όταν αυτοί που επικαλείσαι ότι σε πιέζουν, εξαιρούν το νερό από τις ιδιωτικοποιήσεις».
Αυτό επισημαίνουν εργαζόμενοι της... Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και μέλη Συντονιστικού Πολιτών Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ, με επιστολή τους προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Την επιστολή προσυπογράφουν ακόμα περισσότερες από 130 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, εργατικά συνδικάτα και πολίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο που ένωσαν τη φωνή τους με 50 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η επιστολή στάλθηκε σε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, συμπεριλαμβανομένων της γαλλικής πολυεθνικής Suez Environment, των ελληνικών συμπράξεων ΑΚΤΩΡ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ και των ισραηλινών γκρουπ Mekorot και Arison Investment, που διεκδικούν την ΕΥΑΘ.
«Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει προηγούμενο, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού συνήθως εκτόξευσε τις τιμές και σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε την ποιότητα του νερού. Αν και η τάση στην Ευρώπη είναι πλέον η επανακρατικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης, μας εξαναγκάζουν να κάνουμε το αντίθετο», λέει η Μαρία Κανελλοπούλου, συντονίστρια της δράσης Save Greek Water.
«Οι εταιρείες που ενεπλάκησαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού συχνά αμαύρωσαν τη φήμη τους, το ρίσκο τους αυξήθηκε και τα κέρδη τους ήταν περιορισμένα. Οι εταιρείες που στοχεύουν να αγοράσουν την ΕΥΑΘ, βασίζουν το εταιρικό τους μοντέλο στον καιροσκοπισμό και θα πρέπει να το λάβουν αυτό σαν προειδοποίηση για τις δυσκολίες που έπονται», τονίζει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, από το σύλλογο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.
Οι 50 ευρωβουλευτές, που υπέγραψαν το κείμενο με πρωτοβουλία του Κρ. Αρσένη, προέρχονται από τους Συντηρητικούς, το Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά, από συνολικά 18 χώρες.
«Υπάρχει εναλλακτική λύση για την ΕΥΑΘ, που υποστηρίζεται από τους εργαζομένους της ΕΥΑΘ, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τους δήμους και εμάς», καταλήγει η επιστολή.Πηγή Ελευθεροτυπία.
Του κ.Σ.Αποστολάκη