Η ευελιξία του κ. Σόιμπλε για την δόση και το χρέος... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η ευελιξία του κ. Σόιμπλε για την δόση και το χρέος...

 
Η παρέμβαση του κ. Σόιμπλε στο θέμα της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ είναι ενδεικτική της ανησυχίας των γερμανών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Είναι επίσης ενδεικτική του τι θα πρέπει να περιμένουμε στο θέμα του χρέους μελλοντικά...




 Oταν ο γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόιμπλε φθάνει στο σημείο να εικάζει θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα λίγο πριν η τελευταία ετοιμάσει την έκθεσή της, εκθειάζοντας την κυβέρνηση Σαμαρά, κάτι σοβαρό συμβαίνει.
Προφανώς, ο κ. Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση ανησυχούν για τις ...
Type Your Post Summary Here εξελίξεις στην ευρωζώνη μετά την πολιτική κρίση στη Πορτογαλία και δεν θα ήθελαν νέα προβλήματα στην Ελλάδα δύο-δυόμιση μήνες πριν τις επόμενες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου με διακοπή της χρηματοδότησης.

Ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να δώσει το σήμα στη τρόικα ότι η συγκατάθεσή της για την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι αναγκαία ώστε να μην διαταραχθεί το κλίμα.

Τέλος, δεν θα ήθελε να βρεθεί στη δύσκολη θέση να εγκρίνει ως μέλος του eurogroup το πάγωμα της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Υπο αυτές τις συνθήκες, το πάγωμα της δόσης για το οποίο μιλούσαν όλοι είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Όμως, η ευέλικτη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της νέας απομείωσης του δημοσίου χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πιθανόν, μέσα στο Α! εξάμηνο του 2014 όταν το eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020 με βάση την υποχρέωση που ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο.

Προϋπόθεση είναι η μετάβαση της Ελλάδας σ' ένα ισοσκελισμένο πρωτογενές προϋπολογισμό σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης το 2013. Το τελευταίο δεν μοιάζει πλέον τόσο σίγουρο όσο πριν λίγο καιρό αφού καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα άνω των 800 εκατ. ευρώ στο 5μηνο.

Η μόνη παρηγοριά είναι πως το έλλειμμα προκύπτει σε ταμειακή βάση και όχι σε δεδουλευμένη, που είναι η νόρμα, οπότε η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί.

Η απομείωση του ελληνικού χρέους θεωρείται από περισσότερους πλέον αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να πάρει η ελληνική οικονομία μπροστά.

Όμως, η απομείωση προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά κέντρα εξουσίας.

Η μέχρι στιγμής στάση της Γερμανίας δείχνει προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων που χρεώνονται στα δάνεια του EFSF/ESM και τα προηγούμενα διακρατικά δάνεια προς την Ελλάδα και της επιμήκυνσης των δανείων.

Στόχος είναι η αποφυγή του «κουρέματος» που δεν είναι πολιτικά αποδεκτός.

Πάντως, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί μετεκλογικά αν πεισθεί η γερμανική κοινή γνώμη ότι το «κούρεμα» θα κοστίσει λιγότερα στους φορολογούμενους αν γίνει νωρίτερα.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ και πολλοί τρίτοι οικονομολόγοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το «κούρεμα» είναι η καλύτερη λύση.

Ως γνωστόν υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά της μιας ή της άλλης άποψης.

Η διαφαινόμενη νίκη της κ. Μέρκελ στις επόμενες γερμανικές εκλογές και ο πιθανός μετεκλογικός συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες αυξάνουν τις πιθανότητες μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Η ευελιξία του κ. Σόιμπλε στο θέμα της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ίσως είναι ενδεικτική της μελλοντικής στάσης των γερμανών στο θέμα του χρέους.

Ότι και αν λένε προεκλογικά.

Dr. Money
Bookmark and Share