Να κρατήσει ζωντανό το σχέδιο για τον αγωγό Nabucco επιχειρεί Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ.
Ο αξιωματούχος της Επιτροπής τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αγωγός δεν επιλέχθηκε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, η...
διαδρομή που ο αγωγός ακολουθούσε «δεν είναι νεκρή».
«Αυτή είναι μόνο η αρχή», αναφέρει ο ευρωπαίος επίτροπος σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα WirtschaftsBlatt. «Η απόφαση να κατασκευαστεί ο TAP και να μεταφέρει στο μέλλον περισσότερο αέριο σημαίνει επίσης ότι ο διάδρομος μεταφοράς προς την Αυστρία - ο Nabucco West αυτή τη στιγμή - παραμένει υπό συζήτηση», γράφει ο Έτινγκερ.
Σημειώνεται ότι η διαδρομή που είχε προτείνει ο Nabucco West για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν θα κατέληγε στην Αυστρία, περνώντας από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
Αντιθέτως, ο TAP, ο οποίος και τελικά επελέγη, θα περνά από την Ελλάδα και την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία. Αρχικά, ο TAP θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) ετησίως ώστε να παρέχει ενέργεια σε έως και 7 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Δύο σταθμοί συμπίεσης, ένας κοντά στους Κήπους στην Ελλάδα και ένας στις αλβανικές ακτές κοντά στην πόλη Fier θα χρησιμοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά του αερίου μέσω του αγωγού.
Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα μπορεί εύκολα να επεκταθεί ετησίως στα 20 δισ. κ.μ. (και περισσότερο). Ο TAP θα χρησιμοποιήσει αγωγό μεγάλου διαμέτρου και στο υποθαλάσσιο τμήμα της Αδριατικής, καθώς δεν πρόκειται να τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 810 μέτρων. Χάρη σε αυτή την επιλογή διαμέτρου, το μόνο που χρειάζεται προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες είναι η προσθήκη νέων εγκαταστάσεων συμπίεσης.
Δύο πρόσθετοι σταθμοί συμπίεσης μπορεί να εγκατασταθούν αργότερα (ένας κοντά στις Σέρρες και ένας κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα) για να διασφαλιστεί η μέγιστη χωρητικότητα των 20 δισ. κ.μ. / έτος.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Έτινγκερ, και οι δύο διαδρομές θα χρειαστούν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο.
Η προοπτική αυτή έχει πολλές φορές επανέλθει στη δημοσιότητα, για λόγους τακτικής, αλλά και ουσίας καθώς το κοίτασμα SDII περιλαμβάνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις BP που ηγείται της διαχειρίστριας κοινοπραξίας 1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.