Αιματολογικό τεστ «εκτιμά την ηλικία και το ρυθμό γήρανσης»! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αιματολογικό τεστ «εκτιμά την ηλικία και το ρυθμό γήρανσης»!

 
Όταν δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα στοιχεία, οι ιατροδικαστές μπορούν να εκτιμούν την ηλικία ενός ανθρώπου μόνο έμμεσα, εξετάζοντας παράδειγμα τη φθορά των δοντιών.




 Τώρα, βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος το οποίο όχι μόνο προσδιορίζει την ηλικία ενός ατόμου, αλλά επιπλέον υπολογίζει και τον...  ρυθμό γήρανσης.

Το τεστ
Οι ερευνητές του Κing's College στο Λονδίνο εξέτασαν περισσότερα από 3.000 ζευγάρια δίδυμων αδελφών και ανακάλυψαν 22 ουσίες, ή μεταβολίτες, που δείχνουν να σχετίζονται με τη χρονολογική ηλικία: τα επίπεδα των μεταβολιτών αυτών ήταν υψηλότερα στα πιο ηλικιωμένα άτομα από ό,τι τα νεότερα.

«Δεδομένου ότι οι 22 μεταβολίτες που σχετίζονται με τη γήρανση είναι ανιχνεύσιμοι στο αίμα, μπορούμε τώρα να προβλέψουμε με ακρίβεια την πραγματική ηλικία ενός ατόμου από ένα δείγμα αίματος» αναφέρει η Άνα Βάλντες, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο «International Journal of Epidemiology».

To ενδιαφέρον όμως είναι ότι ένας από τους εν λόγω μεταβολίτες, ο C-glyTrp (C-γλυκοζυλιωμένη τρυπτοφάνη) συνδέεται όχι μόνο με τη χρονολογική ηλικία αλλά και με μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών που επηρεάζονται από τη γήρανση: τη λειτουργία των πνευμόνων, την πυκνότητα των οστών και, το κυριότερο, το βάρος κατά τη γέννηση.

Η παρατήρηση αυτή έχει σημασία επειδή οι άνθρωποι με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν στη μέση ηλικία προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές υποθέτουν τώρα ότι το C-glyTrp ίσως εξηγεί αυτή τη μυστηριώδη σύνδεση ανάμεσα στο βάρος κατά τη γέννηση με τις ασθένειες στη μέση ηλικία.

Περιέργως, τα επίπεδα του C-glyTrp ήταν διαφορετικά μεταξύ μονοζυγωτικών διδύμων που παρουσίασαν σημαντική διαφορά βάρους κατά τη γέννηση -ένδειξη ότι τα δίδυμα αυτά αδέλφια ίσως γερνούν με διαφορετικό ρυθμό. Πώς εξηγείται όμως αυτό, δεδομένου ότι οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν πανομοιότυπο DNA; Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα επίπεδα του C-glyTrp στην ενήλικη ζωή ενδέχεται να επηρεάζονται από τη διατροφή, αλλά και από χημικούς παράγοντες που έδρασαν στην εμβρυακή ζωή του ενός διδύμου αλλά όχι του άλλου.

Σίγουρα, πάντως, θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες μέχρι να αναπτυχθεί αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης του ρυθμού γήρανσης: πέρα από τους 22 μεταβολίτες που αναγνωρίστηκαν, σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μένει να ανακαλυφθούν.
Bookmark and Share