Ομαδικές απολύσεις με δίκες-εξπρές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ομαδικές απολύσεις με δίκες-εξπρές

Ρύθμιση-βόμβα για χιλιάδες υπαλλήλους κυρίως στον ιδιωτικό τομέα προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ.Αθανασίου, διευκολύνοντας ουσιαστικά απολύσεις και παροπλίζοντας τους εργαζομένους από το δικαίωμα δικαστικής προστασίας τους.


Το πακέτο των ρυθμίσεων Αθανασίου, που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του... υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνει την κατάργηση του άρθρου 732 Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε, επί υπουργίας Ρουπακιώτη, από τη Βουλή πριν από τρεις μήνες και μάλιστα από όλα τα κόμματα.

Τώρα, στις περιπτώσεις όπου η απόλυση είναι άκυρη (όπως απολύσεις εγκύων, συνδικαλιστών, απολύσεις χωρίς κοινωνικοοικονομικά κριτήρια), ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να διεκδικεί έστω και προσωρινά την επαναπρόσληψή του, αλλά θα είναι αναγκασμένος να περιμένει χρόνια μέχρι να βρει το δίκιο του.

Η προώθηση της ρύθμισης:

* Εκδηλώνεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η πρώην ΕΡΤ μετρά 2.650 απολυμένους για τους οποίους βάσιμα πιθανολογείται ότι η καταγγελία των συμβάσεών τους παραβιάζει την κοινοτική οδηγία περί ομαδικών απολύσεων.

* Δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι υπαγορεύεται από εγχώρια συμφέροντα.

* Οδηγεί σε υποτίμηση του Κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου καλούνται να καταψηφίσουν ό,τι είχαν ψηφίσει.

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων:

«Αποκαλύπτεται», αναφέρει, «το αληθές σχέδιο της κυβέρνησης να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα: Οποια δικαιώματα έχει, θα αποτελούν κενό χαρτί, αφού ο εργαζόμενος θα παραπέμπεται στις καλένδες ενός μακροχρόνιου, πολυδάπανου και αβέβαιου δικαστικού αγώνα».

Δίκες-εξπρές για συμβασιούχους

Ολες οι εκκρεμείς υποθέσεις συμβασιούχων που παραμένουν στις θέσεις τους ύστερα από προσωρινές διαταγές, θα πρέπει να έχουν εκδικαστεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013, διαφορετικά παύει να ισχύει η προσωρινή δικαστική προστασία.

Αυτό προβλέπει, όπως είχε γράψει η «Κ.Ε.», η νομοθετική ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές. Κατά τα άλλα:

* Εάν η προσωρινή διαταγή γίνει δεκτή, τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει υποχρεωτικά να συζητιούνται μέσα σε 1 μήνα.

* Απαγορεύεται να δοθεί αναστολή γιατί τότε παύει αυτοδικαίως να ισχύει η προσωρινή διαταγή.

* Οσον αφορά τις κύριες αγωγές, αν έχει διαταχθεί ασφαλιστικό μέτρο πριν από την άσκηση της αγωγής, ο εργαζόμενος οφείλει μέσα σε 1 μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης να ασκήσει τη σχετική αγωγή, εκτός αν το δικαστήριο ορίσει επιπλέον προθεσμία μέχρι 20 ημερών.

* Η συζήτηση της αγωγής μπορεί να αναβληθεί μόνο μία φορά
Bookmark and Share