Deutsche Bank: Θέλει και άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, λέει “όχι” σε νέο κούρεμα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Deutsche Bank: Θέλει και άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, λέει “όχι” σε νέο κούρεμα

 
  • Αυστηρή στάση τηρεί ο γερμανικός οίκος, που έχει ανοικτή γραμμή με την καγκελαρία, απέναντι στην Αθήνα
  • Εκτιμά, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία πιάνει “πάτο”





Έπειτα από την υπογραφή το Βερολίνο δείχνει και πάλι τα δόντια του. Αυτή τη φορά, μέσω σημερινής έκθεσης της Deutsche Bank, η οποία εμφανίζεται να τηρεί ιδιαίτερα αυστηρή στάση απέναντι στην Αθήνα.

Οι οικονομολόγοι του γερμανικού επενδυτικού οίκου (που θα πρέπει να σημειωθεί έχει “ανοικτή γραμμή” με την καγκελαρία στα θέματα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους), κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και δεν αποκλείει αποκλίσεις από τους στόχους για το Δημόσιο που αυτές τις μέρες δεσμεύτηκε να τηρήσει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Deutsche Bank ζητά περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στο επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι αυτός είναι ένας προφανής τομέας από τον οποίο θα πρέπει να προκύψουν οι αναγκαίες περικοπές στο επόμενο διάστημα.

Και την ίδια στιγμή, ο οίκος ρίχνει πάγο στο ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης, προειδοποιώντας για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός
Η συμφωνία για την τμηματική εκταμίευση της δόσης των δανείων διάσωσης ήταν ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank. “Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Ευρωπαίοι σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές ομολόγων παραμένουν εύθραυστες, με δεδομένες τις επιπτώσεις από την αναμενόμενη πολιτική της Fed και τις νέες εντάσεις στην Πορτογαλία, είναι να δουν την ελληνική κρίση να αναζωπυρώνεται. Και την ίδια στιγμή, η συνεχιζόμενη απροθυμία της Αθήνας να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα μπορούσε να επιβραβευθεί, ειδικά την ώρα που -για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους- οι κυβερνήσεις των χωρών του πυρήνα πρέπει να φανούν φειδωλές με τα χρήματα των φορολογούμενών τους”, εξηγεί ο οίκος.


Αμφισβητείται η δέσμευση της Αθήνας στην αναμόρφωση του Δημοσίου

Όμως, ακόμα και μετά τη συμφωνία με την τρόικα και την απόφαση του Eurogroup, η Deutsche Bank δεν φαίνεται να πείθεται από τις δεσμεύσεις της Αθήνας για απολύσεις στο Δημόσιο. Το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για την κινητικότητα αποτελεί έτσι και αλλιώς απόκλιση από τις δεσμεύσεις της περασμένης αξιολόγησης, σημειώνει. Και δεν αποκλείει περαιτέρω αποκλίσεις και από τους νέους στόχους.

Μέχρι στιγμής, εξηγεί η Deutsche Bank, η όποια συρρίκνωση του Δημοσίου έχει προκύψει από το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται, δεν αντικαθίστανται από νέες προσλήψεις. Όμως, αυτό σημαίνει ότι η εξοικονόμηση κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι περιορισμένη, με δεδομένο ότι το κράτος απλά “βάζει στην τσέπη” τη διαφορά ανάμεσα στους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων αυτών.

Η Deutsche Bank ζητά ακόμα περισσότερες απολύσεις στο Δημόσιο, λέγοντας ότι στην επόμενη φάση, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στη μείωση των δαπανών και λιγότερο στην αύξηση των φόρων, ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές του ΑΕΠ. “Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι μια προφανής πηγή περικοπών”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.


Γερμανικό “όχι” για την αναδιάρθρωση του χρέους

Η Deutsche Bank τάσσεται κατά του ελληνικού αιτήματος για αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης, λέγοντας ότι αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ειδικά καθώς απειλεί να πυροδοτήσει σημαντικά πολιτικά προβλήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αντίθετα, ο οίκος δείχνει να ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη εκτίμηση της Merkel ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, λέγοντας ότι έπειτα από τη μείωση επιτοκίων και την επιμήκυνση στα δάνεια διάσωσης που έδωσαν οι Ευρωπαίοι, η εξυπηρέτηση του χρέους είναι πια πολύ πιο διαχειρίσιμη από ό,τι υπονοεί το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το κόστος των τόκων ανέρχεται στο 3,8% του ΑΕΠ για την Ελλάδα φέτος, την ώρα που κυμαίνεται στο 5,3% στην Ιταλία.


Συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η Deutsche Bank τηρεί συγκρατημένα αισιόδοξη στάση, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ δείχνει να πιάνει “πάτο”. Ο οίκος στηρίζει την άποψή του αυτή στην επιβράδυνση της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής, στην ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα επιτρέψει στην αποκατάσταση της ροής πιστώσεων, με τον καιρό.
Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά σκληρής λιτότητας και προβλέπουν ότι εάν δεν εφαρμοστούν νέα μέτρα, αυτό θα είναι αρκετό από μόνο του για να πυροδοτηθεί μια έστω και ήπια ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης.

προχθεσινή απόφαση του Eurogroup να μειώσει τη δόση των δανείων διάσωσης, από τα 8,1 δισ. ευρώ που περίμενε η Αθήνα στα 6,8 δισ. ευρώ, η οποία είχε γερμανική...
Bookmark and Share