- Φωνή λογικής απ΄τον ευρωπαίο επίτροπο.
αλλά σε καμία περίπτωση ο μονόδρομος αυτός δεν πρέπει να συμπαρασύρει μονοπωλιακές κερδοφόρες εταιρείες που διαχειρίζονται το βασικότερο αγαθό: το νερό. Είναι σοβαρό λάθος και πρέπει να αποφευχθεί.
Παράθυρο για να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων τα δύο κρατικά μονοπώλια νερού εφόσον το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει η Κομισιόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με την... συμμετοχή τρανταχτών επιχειρηματικών συμφερόντων και δρομολογείται εντός του 2014 η πώληση της ΕΥΔΑΠ.
Για την ΕΥΑΘ η μάχη θα δοθεί μεταξύ της κοινοπραξίας του Άκτωρα και των Γάλλων της Suez και του έτερου διεκδικητή της Ισραηλινής “Mekorot Development and Enterprise” με την σύμπραξη του κ. Γιώργου Αποστολόπουλο του Ιατρικού Κέντρου και της Τέρνα Ενεργειακής του κ. Γιώργου Περιστέρη καθώς και της Ολλανδικής “MIYA Water Projects Netherlands”. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να κλείσει η ιδιωτικοποίηση μέχρι τα τέλη του χρόνου, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από εργαζόμενους και φορείς της αυτοδιοίκησης για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτες.
Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Όλι Ρεν υποστηρίζει ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών και ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να υποχρεώσει τα μέλη της να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης. Είναι φανερό ότι οι δανειστές κοιτούν τα νούμερα από το πρόγραμμα, τι θα πουληθεί είναι θέμα των ελληνικών αρχών. “Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες και ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, και γι αυτόν το λόγο έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ” αναφέρει τονίζοντας ότι θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ρυθμιστικής αρχής υδάτων, η λειτουργία της οποίας θεωρεί ότι μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία των αποκρατικοποιήσεων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών. Στη χώρα μας τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων που βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το ρυθμιστικό πλαίσιο θεωρείται απαραίτητο και για ένα πρόσθετο λόγο. Το μονοπώλιο του νερού έχει περιέλθει στις εταιρείες με συμβάσεις που θεωρούνται αστείες καθώς ήταν συμβάσεις μεταξύ του δημοσίου. Τώρα που οι εταιρείες αυτές πρόκειται να περάσουν σε ιδιώτες το κανονιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο προκειμένου να μην υπάρξουν παρατράγουδα στην αγορά. Για το λόγο αυτό η ρυθμιστική αρχή θα έχει λόγο και στα τιμολόγια των επιχειρήσεων όπως σημειώνουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ που έχει ξεκινήσει από το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους και αυτή της ΕΥΔΑΠ που ακολουθεί, ανακίνησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Χουντής κάνοντας λόγο για γενικό ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Ο κ. Χουντής στην ερώτησή του μνημόνευε το 1,5 εκατομμύριο υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών της πρωτοβουλίας «Right2Water», αλλά και το άρθρο 345 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί της υποχρέωσης της ΕΕ να διατηρεί την ουδετερότητά της, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων.