Στην Αθήνα η Gazprom για την τιμή του αερίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Στην Αθήνα η Gazprom για την τιμή του αερίου

 

Δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων.


Η πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Β. Πούτιν, κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα της μείωσης της τιμής του αερίου, ως «εθνική υπόθεση». Άλλωστε...η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο στις ακριβότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα αφορά όχι μόνο στο κόστος που επιβαρύνονται τα νοικοκυριά αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, από τους μικρομεσαίους, μέχρι τη βαριά βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή.

Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή τέταρτη συνάντηση του επιτελείου της ΔΕΠΑ με τους απεσταλμένους της Gazprom που καταφθάνουν για να διαπραγματευτούν την αναθεώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, που πουλά η ρωσική εταιρεία στη χώρα μας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση – η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού στη Μόσχα – που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Αυγούστου, με τους ρώσους να ζητούν ολιγοήμερη αναβολή.

Έτσι η συνάντηση θα γίνει σήμερα και εκ μέρους της ρωσικής εταιρείας θα έρθει στην Ελλάδα το μεσαίο στέλεχος της θυγατρικής της Gazprom, Gazpromexport κ. Ονόσοφ. Ο Ονόσοφ είναι το αρμόδιο στέλεχος της Gazpromexport που διαχειρίζεται τις προμήθειες αερίου προς την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα, το "παρών" από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας έδωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Gazprom Τσερμάνοφ.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα και της σημερινής συνάντησης, η σύνθεση της ρωσικής αποστολής, δε δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη. Αντίθετα η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι η ρωσική πλευρά, δε φαίνεται να βιάζεται και συνεχίζει να βολιδοσκοπεί προθέσεις.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής του φυσικού αερίου, προβλέπεται από τη σύμβαση προμήθειας, η οποία και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αντισυμβαλλόμενο μέρος, να ζητήσει αλλαγή των όρων ή των τιμών. Μάλιστα στο πλαίσιο της συμβατικής διαπραγμάτευσης, υπάρχουν ρητά χρονοδιαγράμματα και προβλέπεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία (στόχος της κυβέρνησης είναι το θέμα της μείωσης της τιμής του αερίου να έχει κλείσει μέσα στο Σεπτέμβριο), η διαφορά μπορεί να παραπεμφθεί εντός εξαμήνου σε διεθνή διαιτησία.

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά έχει ένα ισχυρό επιχείρημα: τις επίσημες παραδοχές υψηλόβαθμων στελεχών της Gazprom που αποκάλυψαν πρόσφατα το μέσο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στις χώρες πελάτες της Ε.Ε. το οποίο είναι κατά 35% φθηνότερο από το κόστος προμήθειας της Ελλάδας. Υπό το πρίσμα αυτό, δύσκολα μπορεί η Gazprom να δικαιολογήσει τη διαφορά στην τιμή εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης ή του μεγέθους της ελληνικής αγοράς, ιδιαίτερα όταν σε γειτονικές αγορές υπάρχουν σαφώς χαμηλότερες τιμές.

Προχθές εξάλλου, όπως αποκάλυψε και το Bloomberg, η ελληνική πλευρά απέκτησε και έναν ακόμη «σύμμαχο»: η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προχωρά στη σύνταξη επίσημης καταγγελίας κατά της Gazprom για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού. Η καταγγελία αφορά σε πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου και μπορεί να πάρει επίσημη μορφή σε περίπτωση που Gazprom και ΕΕ αποτύχουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μοναδική ανάλογη υπόθεση που έφτασε σε διεθνή διαιτησία (RWE) κατέληξε σε δικαίωση του πελάτη με τη Gazprom να υποχρεώνεται σε επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ υπό τη μορφή εκπτώσεων στο αέριο. Τα υπόλοιπα αιτήματα μεγάλων πελατών ικανοποιήθηκαν ή οδηγούνται σε ικανοποίηση (π.χ. η γερμανική Eon)πηγή capital.


Του κ.Χ.Φλούδα.
Bookmark and Share