Επίκειται διπλό ταξίδι Σαμαρά σε ΗΠΑ και Ισραήλ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Επίκειται διπλό ταξίδι Σαμαρά σε ΗΠΑ και Ισραήλ

 

Η συριακή κρίση γίνεται καταλύτης για τη διαμόρφωση ενός εθνικού δόγματος εξωτερικής πολιτικής στον ευρύτερο και ενεργειακά ενδιαφέροντα χώρο της Μεσογείου.
 Η θετική ιδιαιτερότητα της χώρας ως μοναδικού μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή ακραίων εντάσεων και...και σεισμικών ανακατατάξεων προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για την ανάδειξη της γεωστρατηγικής αξίας της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών και διπλωματικών πηγών.

Κατά την κυρίαρχη ανάλυση, η Ελλάδα αποτελεί δύναμη σταθερότητας σε μια ζώνη αστάθειας και αυτό σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα που εκτιμάται ότι κρύβονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προσφέρει πλεονεκτήματα για τη διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών με μεγάλες δυνάμεις σε ένα πεδίο προσφορότερο από αυτό που προσφέρει η διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ασκήσει διπλωματία κορυφής το επόμενο διάστημα με δύο σημαντικά ταξίδια, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εκπροσώπους σημαντικών ΜΜΕ, think tanks και διαμορφωτών της αμερικανικής κοινής γνώμης, ομογενείς και ξένους επιχειρηματίες που έχουν καταρχήν επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά ζητούν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προβάλει τη χώρα ως ασφαλή επενδυτικό προορισμό, να ζητήσει στήριξη από το αμερικανικό κατεστημένο για τη σχεδιαζόμενη ελληνική έξοδο στις αγορές (το δεύτερο εξάμηνο του 2014) και να πείσει ότι η εποχή της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία έχει παρέλθει οριστικά.

Οι κυοφορούμενες νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και το Σκοπιανό προφανώς θα απασχολήσουν τις συνομιλίες του Αντ. Σαμαρά με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, άλλωστε, στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είναι παραδοσιακά ένα φόρουμ στο πλαίσιο του οποίου γίνονται σοβαρές διπλωματικές διεργασίες που αγγίζουν όλο το πλέγμα των θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος.

Τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των δύο Υπουργικών Συμβουλίων, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα σηματοδοτήσει ραγδαία αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Η συζήτηση για την ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι αναπόφευκτη με δεδομένο τον προβληματισμό των Αμερικανών για την αντιμετώπιση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, το σπάσιμο του άξονα με τη Χεζμπολάχ και την Τεχεράνη. Η ελληνική θέση είναι σταθερά υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης, ενώ δεδομένη είναι η πρόθεση ανταπόκρισης στις συμβατικές υποχρεώσεις εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον της κυβέρνησης με την καταγγελία «προθυμίας» για ανταπόκριση σε αιτήματα για διευκολύνσεις και όποιου είδους συνδρομή αντιμετωπίστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως εκδήλωση «αταβιστικών ανακλαστικών», σύμφωνα με μια έκφραση που χρησιμοποιήθηκε.

Η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Κάιρο την επόμενη Πέμπτη, έπειτα από συνεννόηση με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, αναδεικνύει -σύμφωνα με συνεργάτες του- το ελληνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα νότια σύνορά μας και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, όπως ορίζονται από την παρουσία στην Αίγυπτο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τη δραστηριοποίηση Ελλήνων επιχειρηματιών και την εκκρεμότητα σε σχέση με την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Γεγονός είναι ότι η προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία έφερε στο προσκήνιο ζητήματα γεωοικονομίας και υπενθύμισε την ανάγκη χάραξης ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής στη Μεσόγειο, που προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω των εξελισσόμενων αλλαγών στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα να γίνει μια συνεννόηση κορυφής με τη Λευκωσία προκειμένου να ακολουθηθεί κοινός βηματισμός, αν αυτό είναι δυνατόν, σε σχέση με τις πολιτικές στην ευρύτερη περιοχή. Και θεωρούν ότι όταν ξεκινήσουν οι έρευνες νοτίως της Κρήτης για την εξεύρεση υδρογονανθράκων θα δημιουργηθεί ισχυρή δυναμική για συνέργειες που, δυνητικά, θα έχουν αμιγώς γεωοικονομική διάσταση. Ολοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της διπλωματίας γνωρίζουν ότι για να γίνουν εξορύξεις κοιτασμάτων θα περάσουν κάποια χρόνια, έως το 2020 τουλάχιστον, και για να λυθεί το ευαίσθητο ζήτημα των ΑΟΖ θα πρέπει να διεθνοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και οπωσδήποτε να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό διακύβευμα.

Κατά την ίδια προσέγγιση, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό αυτή τη στιγμή, θα γίνει πολύ ορατό όταν επιβεβαιωθεί ότι στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες υπάρχει ενεργειακός πλούτος που ενδιαφέρει μεγάλες ξένες εταιρίες και τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Τότε, δυνητικά, θα χτιστεί μια μεγάλη σκακιέρα στον ελληνικό Νότο, όπου θα παιχτούν μεγάλα συμφέροντα και, επομένως, θα παρουσιαστούν μεγάλες ευκαιρίες.




Η λαθρομετανάστευση και η τρομοκρατία

Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ζήτημα μείζονος σημασίας. Οχι μόνο επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος ενός προσφυγικού κύματος από τη Συρία, αλλά επειδή θεωρείται επιτακτική η ανάγκη αποσυμφόρησης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά θα θέτει σε κάθε ευκαιρία και σε υψηλούς τόνους θέμα ανάληψης από την Ε.Ε. των ευθυνών που της αναλογούν για την προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι ευρωπαϊκά και για το δίκαιο μοίρασμα των βαρών από τους μετακινούμενους πληθυσμούς.
«Αν είναι να μπει κάποιο βέτο, να θυμάστε ότι θα μπει για το μεταναστευτικό», διαβεβαιώνει ενημερωμένος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επικαλούνται ένα στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να αναδείξουν τη σημασία που δίνει ο πρωθυπουργός σε αυτή την εθνική υπόθεση.
Αφηγούμενος την ιστορία του εντοπισμού φουσκωτού με όπλα και εκρηκτικά έξω από τη Χίο, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι διαπιστώθηκε πως ένας από τους συλληφθέντες έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στη Γερμανία. Και με αυτό το παράδειγμα επισήμανε ότι «η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, όπως και τα κεφάλαια». Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, είπε στον Ομπάμα ότι θα μπορούσε σε αυτό το φουσκωτό να κρυβόταν ο δικός μας «βομβιστής της Βοστόνης».
πηγή: Ελεύθερος Τύπος.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Bookmark and Share