Από την εποχή των δίδυμων ελλειμμάτων που την οδήγησαν σε μία «συντεταγμένη χρεοκοπία», η ελληνική οικονομία οδεύει στην περίοδο των δίδυμων πλεονασμάτων.
Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται σίγουροι πως το 2013 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα πιθανότατα χωρίς όμως να διακινδυνεύουν προβλέψεις για το εάν αυτό θα φθάσει το στόχο του.. 1,05 δισ. ευρώ.
Παράλληλα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήδη το έλλειμμα έχει συρρικνωθεί στο επταμήνου στα 156 εκατ. ευρώ και αν η εικόνα του Ιουλίου (πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ) διατηρηθεί εντός των επόμενων μηνών, είναι βέβαιο πως ο χρόνος θα κλείσει με πλεόνασμα. Όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές πρόκειται για εξελίξεις που δίνουν δυναμική στην ελληνική οικονομία και τονώνουν την ανταγωνιστικότητά της. Προσθέτουν όμως πως για να ξεφύγει... δια παντός από τον φαύλο κύκλο ελλείμματος - χρέους θα πρέπει αφενός να δοθεί μετά από συμφωνία με τους εταίρους μας οριστική λύση για ουσιαστική ελάφρυνση του υπέρογκου δημοσίου χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και αφετέρου να περάσει η οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μετά από μία εξαετία βαθιάς ύφεσης.
Στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει στόχο την επίτευξη πλεονάσματος ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Βάσει των στοιχείων οκταμήνου σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 1,4 δισ. ευρώ (χωρίς να προσμετράται η απόδοση των κερδών επί ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ύψους 1,5 δισ. ευρώ) και στο υπουργείο προβλέπουν ότι αν διατηρηθεί ο έστω και χαμηλός ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων, τότε το 2013 θα κλείσε με πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας «ακόμη και με τα δυσμενέστερα σενάρια, θα έχουμε έστω και μικρό πλεόνασμα».
Ισοζύγιο
Η διαφορά με το 2009 όταν και ξεκίνησε η κρίση είναι τεράστια καθώς τότε το πρωτογενές έλλειμμα ξεπερνούσε τα 24 δισ. ευρώ.Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για χρόνια ήταν ελλειμματικό σε ποσοστά που υπερέβαιναν κατά πολύ το 10% του ΑΕΠ. Σταδιακά άρχισε η μείωση λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών. Από την αρχή του έτους καταγράφηκε μεγάλη υποχώρηση, ο ρυθμός της οποίας διευρύνεται μήνα με τον μήνα. Έτσι πλεόνασμα της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ -αυξημένο κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι- καταγράφηκε τον Ιούλιο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω της μεγάλης αύξησης των εισπράξεων στον τουρισμό, της ενίσχυσης των εξαγωγών, αλλά και της εισροής 1,5 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Σε επίπεδο επταμήνου παρατηρείται έλλειμμα στο ισοζύγιο της τάξης των 156 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 97,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Στο επτάμηνο το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 3 δις ευρώ . Η τάση λένε στο οικονομικό επιτελείο θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες και είναι εφικτό να κλείσει το ισοζύγιο το έτος με θετικό πρόσημο.Πηγή Ημερησία.