Μία ιδιαίτερη «πρόποση» στην τεχνολογική εξέλιξη έκαναν μηχανικοί της Intel, οι οποίοι δημιούργησαν έναν μικροεπεξεργαστή που τροφοδοτείται με ενέργεια από ένα…ποτήρι κόκκινο κρασί.
Ο εν λόγω μικροεπεξεργαστής επιδείχθηκε πρόσφατα σε.. ομιλία της Ζενεβιέβ Μπελ, διευθύντριας του τμήματος Interaction and Experience Research της εταιρείας, στο Intel Developer Forum στο Σαν Φρανσίσκο. «Αν θέλουμε να έχουμε φορητή τεχνολογία που δεν μας επιβαρύνει, που μας ‘γνωρίζει’, αποδεικνύεται πως πρόκειται να χρειαστούμε πολύ πολύ χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις» είπε σχετικά.
Το σύστημα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Discovery News, δημιουργήθηκε στα Intel Labs στο πλαίσιο ενός εσωτερικού project με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας «χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις». Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, το όλο πρόγραμμα παραπέμπει σε κάποιου είδους σχολικό project, όπου ζητείται από τον μαθητή να ενεργοποιήσει π.χ μία LED με αυτοσχέδιες «μπαταρίες» λεμονιών- μόνο που, αντί για λεμόνια, επί της προκειμένης χρησιμοποιήθηκε κρασί.
Μία ποσότητα κόκκινου κρασιού μέσα σε ένα ποτήρι με τμήματα χαλκού και ψευδάργυρου ήταν επαρκής για να παρέχει τα μικροβάτ που απαιτούνταν για τη λειτουργία ενός αξελερόμετρου και του συστήματος επικοινωνίας και επεξεργασίας της Intel. Στο πλαίσιο της επίδειξης, ο μικροεπεξεργαστής χρησιμοποιήθηκε για να «τρέξει» ένα πρόγραμμα γραφικών σε έναν υπολογιστή με οθόνη e-ink.
Απώτερος στόχος του συγκεκριμένου demo είναι η παραγωγή τεχνολογίας σε επίπεδο μικροβάτ που δεν κάνει «θυσίες» όσον αφορά τις επιδόσεις- τεχνολογίας που θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια για αυτούς που χρειάζονται εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στα ταξίδια τους, αλλά και για αυτούς που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού. Αν και στην επίδειξη χρησιμοποιήθηκε κόκκινο κρασί, στο μέλλον ενδεχομένως τέτοιου είδους συστήματα να αντλούν ενέργεια από τον φυσικό φωτισμό ή από τη θερμότητα του ανθρώπινου δέρματος. Θεωρείται πως αυτές οι τεχνολογίες θα αποτελέσουν «κλειδί» στην καθιέρωση των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του computerworld.com.au, η τεχνολογία αυτή απέχει ακόμα χρόνια από την πρακτική εφαρμογή της, καθώς αποτελεί ένα από πολλά προγράμματα νέων συσκευών της Intel