Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να τρέχει 50 μαραθώνιους σε 50 ημέρες σε 50 διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες;;
Κι όμως, ο Ντιν Καρνάζης όχι μόνο το έχει καταφέρει, αλλά εξακολουθεί να σπάει υπεράνθρωπα ρεκόρ αντοχής!
Το μυστικό του αναζητούν οι επιστήμονες, που γνωρίζουν ότι το κλειδί βρίσκεται στην... ανοχή των μυών του απέναντι στη συσσώρευση γαλακτικού οξέος.
Ο ελληνοαμερικανός δρομέας μεγάλων - πολύ μεγάλων - αποστάσεων αποτελεί σπάνια περίπτωση αντοχής ανθρώπου, μια που έχει καταφέρει να τρέξει 580 χιλιόμετρα σε 80 ώρες και 44 λεπτά, 238 χιλιόμετρα σε διάδρομο γυμναστηρίου, 210 χιλιόμετρα στην Κοιλάδα του Θανάτου σε θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου, καθώς και μαραθώνιο στον Νότιο Πόλο σε θερμοκρασία οκτώ βαθμών υπό το μηδέν.
Ενας δρομέας αρχίζει να κουράζεται όταν συσσωρεύεται γαλακτικό οξύ στους μυς του, οι οποίοι του στέλνουν σήμα ότι φτάνουν στα όριά τους. Ο Καρνάζης όμως δεν λαμβάνει ποτέ αυτά τα σήματα κι έτσι συνεχίζει να τρέχει... ανενόχλητος.
Ο ίδιος πιστεύει ότι στην περίπτωσή του δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων, αλλά και σωστής διατροφής με πολλές αλκαλικές τροφές, πολύ χαμηλό σωματικό λίπος, μειωμένη εφίδρωση και ελάχιστη έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες. Ολα αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων.
Γι' αυτόν τον λόγο οι ειδικοί θέλουν να μετρήσουν τα όρια γαλακτικού οξέος του αδελφού του Καρνάζη, ο οποίος είναι αθλητής του βόλεϊ. «Αν πάρεις δύο δίδυμα αδέλφια, και το ένα μεγαλώσει στη Βόρεια Ευρώπη και το άλλο στην Αφρική, οι αθλητικές τους επιδόσεις θα είναι πολύ διαφορετικές γιατί θα έχουν εκφράσει διαφορετικά τα γονίδιά τους μια που το περιβάλλον και οι τροφές διαφέρουν», εξηγεί ο Λοράν Μεσονιέρ από το Πανεπιστήμιο του Σαβουά, στη Γαλλία.