- Σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη χωρίς να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία της Ε.Ε., επεξεργάζεται η Γερμανία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Μέχρι τώρα, το Βερολίνο επέμενε ότι η 28μελής Ένωση θα...πρέπει να τροποποιήσει τη Συνθήκη της προκειμένου να μεταφέρει την εξουσία για τη διάλυση ή τη «διόρθωση» των τραπεζών από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η συμβιβαστική λύση την οποία επεξεργάζονται αξιωματούχοι στην καγκελαρία του Βερολίνου, και συζητούν με τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνιστούσε μια τεράστια πρόοδο, επειδή η επιμονή που δείχνει μέχρι τώρα η Γερμανία θα προκαλούσε μια μακρά και πολιτικά ριψοκίνδυνη διαδικασία.
«Η καγκελαρία ετοιμάζει μια λύση για μετά τις γερμανικές εκλογές. Εργάζονται μαζί με αξιωματούχους της Ευρωζώνης σε αυτό», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.
Στο Βερολίνο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως η κυβέρνηση μελετά πολλά σενάρια, όχι μόνο ένα. Σοβαρές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μόνο τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο και επαφίενται στην κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, ανέφερε η πηγή. Η επιλογή σχεδίου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του συνασπισμού.
Αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε πως η πρόταση δημιουργεί ελπίδες για μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και ακόμα υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σήμερα πως μετά της γερμανικές εκλογές θα εντατικοποιηθεί η εργασία για τη δημιουργία της υπηρεσίας, η οποία θα μπορεί να διατάζει την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο μιας τράπεζας της Ευρωζώνης.
Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters πως, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που συζητείται στην καγκελαρία, το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας εκκαθάρισης στη βάση του Άρθρου 114 της Συνθήκης της Ε.Ε.
Αυτή η νομική βάση είχε χαρακτηριστεί ως επαρκής από τις νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Συμβουλίου της Ε.Ε., αλλά δεν είχε εγκριθεί μέχρι τώρα από τη Γερμανία.
Ωστόσο, σε αντάλλαγμα η υπηρεσία θα μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα μόνο των 130 τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014