1 δισ. ευρώ χωρίζουν την Αθήνα και την τρόικα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

1 δισ. ευρώ χωρίζουν την Αθήνα και την τρόικα

 

  • Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως απαιτούνται μέτρα ύψους περίπου 500 εκατ., ενώ οι δανειστές υπολογίζουν 1,5 δισ.



Με σημαντικές διαφορές μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014, διεκόπη προσωρινά ο... έλεγχος των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση και βρεθεί λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.

Αρμόδια στελέχη ανέφεραν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ότι η ελληνική πλευρά εκτιμά πως απαιτούνται μέτρα ύψους περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014, που ανέρχεται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η τρόικα θεωρεί ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα μέτρα. Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις τα ανεβάζουν στα επίπεδα του 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα που θα θίγουν μισθούς, συντάξεις και φόρους. Αντιθέτως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο λήψης διαρθρωτικών μέτρων, όπως το κλείσιμο περισσότερων φορέων του Δημοσίου, σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης και ταυτόχρονα αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι έχουν παρουσιαστεί μέτρα στην τρόικα, τα οποία καλύπτουν το «κενό» που εκτιμά η ελληνική πλευρά, αλλά ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία.

Πάντως, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται νέα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Μεσοπρόθεσμο και οδηγούν σε συνολική εξοικονόμηση 3,7 δισ. ευρώ.

Το εάν θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα του 2014 να μην αποτυπώνονται πλήρως στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, αλλά στο τελικό κείμενο αυτού στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» του προϋπολογισμού του 2014 είναι:

1. Τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπολογίζεται ότι για το επόμενο έτος η απόκλιση από το προβλεπόμενο πλεόνασμα είναι της τάξης των 580 εκατ. ευρώ.

2. Τα φορολογικά έσοδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η είσπραξη του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Θα πρέπει να βεβαιωθούν 3,9 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, η διαφορά στους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εφαρμόσει την εισφορά 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, καθώς και τη μείωση των συντάξεων στους αποστράτους. Πρόκειται για μέτρα που είχαν συμφωνηθεί και θα απέδιδαν στον προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλοι τομείς που δημιουργούν μικρότερου μεγέθους προβλήματα.

Για παράδειγμα, οι φορολογικοί έλεγχοι είναι λιγότεροι απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο. Η τρόικα ευελπιστεί ότι θα αυξηθούν το 2014, αν και αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλη πρόοδος ως προς την εισπραξιμότητα των φόρων. Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη χρονιά που παρατηρείται τόσο μεγάλη βελτίωση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων.

Πάντως, πέραν των εξελίξεων στο σκέλος του προϋπολογισμού του 2014, η τρόικα φαίνεται πως θα καθυστερήσει την επιστροφή της στην Αθήνα. Αρχικώς είχε προγραμματιστεί να επανέλθουν οι επικεφαλής της τρόικας μετά το Εurogroup της 14ης Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσει και να επιστρέψει στα τέλη του μήνα. Η επιστροφή της τρόικας και η ολοκλήρωση του ελέγχου συνδέεται άμεσα με το πότε θα σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση και πότε θα αποφασιστούν οι λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος. Δεν αποκλείεται εξελίξεις να υπάρξουν εντός του Νοεμβρίου και οριστικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο.
Των Σωτήρη Νίκα, Προκόπη Χατζηνικολάου
Bookmark and Share