Με εντατικούς ρυθμούς οι ελεγκτές της BlackRock, ελέγχουν τα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών και αξιολογούν τα μοντέλα που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές τράπεζες για την διαχείριση τους.
Τα stress test της Black Rock θα «πατήσουν» στο...δυσμενές σενάριο, που προβλέπει ακόμα δύο χρόνια ύφεσης για την ελληνική οικονομία, ενώ στη μεθοδολογία θα ληφθούν -εκτός της συρρίκνωσης του ΑΕΠ- και άλλες παράμετροι, όπως είναι η ανεργία και η πτώση των τιμών ακινήτων, αφού «κτυπάνε» άμεσα τις τράπεζες και αυξάνουν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων.
Το καλό είναι ότι για υπολογισθούν οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα προσμετρηθεί και η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, δηλαδή το έσοδο από τις πωλήσεις ενεργητικού που έχουν δρομολογηθεί
Εκτιμάται ότι οι τράπεζες διαθέτουν «μαξιλάρι» 5δισ ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα προκύψουν από την άσκηση προσημείωσης. Ωστόσο οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα ζητηθούν πρόσθετες προβλέψεις για τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί.
Όπως είναι γνωστό, ο έλεγχος της BlackRock θα διενεργηθεί σε τρία στάδια και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα ο αμερικανικός οίκος θα πρέπει να παραδώσει την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν διεθνώς οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ενημερώσει την Τράπεζα Ελλάδος για τις πρώτες εκτιμήσεις της σχετικά με τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου την τριετία 2014-16 και μέσα στο Δεκέμβριο θα παραδοθεί και η τελική μελέτη.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τον τελικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών, θα ληφθούν υπόψη και οι ενέργειες των τραπεζών για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου (δηλαδή οι πωλήσεις θυγατρικών τους, οι περικοπές στα λειτουργικά έξοδα κλπ), όπως και τα υφιστάμενα κεφαλαιακά αποθέματα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι σήμερα οι τράπεζες διαθέτουν «μαξιλάρι» ύψους 5δισ ευρώ, ικανό να απορροφήσει κραδασμούς από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ωστόσο εκείνο που ανησυχεί τις τράπεζες, είναι το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί να λάβουν προβλέψεις για τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτήσει, όπως έγινε στην Ισπανία. Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα της χώρας, ζήτησε σχηματισμό προβλέψεων 10% για τα μισά δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί αλλά παραμένουν ενήμερα, προβλέψεις 25% για το 50% των δανείων που έχουν αναχρηματοδοτηθεί και είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και πλήρη κάλυψη για όλα τα αναχρηματοδοτημένα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες.