Κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά - Λαγκάρντ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά - Λαγκάρντ

Τη στάση του ΔΝΤ σε τρία μεγάλα «μέτωπα» επιχειρεί να διερευνήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κρίσιμο τετ - α - τετ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον εν αναμονή των κρίσιμων διαβουλεύσεων Ε.Ε. - ΔΝΤ για χρηματοδοτικό κενό, χρέος και οριστικοποίηση προϋπολογισμού του 2014, χωρίς λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.



Οι επικεφαλής της τρόικας διέκοψαν προσωρινά την.. παραμονή τους στην Αθήνα, με την εξαίρεση του Μ. Μορς που αναχωρεί σύντομα, κάνοντας λόγο για καλή πρόοδο στις συνομιλίες που συνεχίζονται.... διά αλληλογραφίας. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο προϋπολογισμός του 2014, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα και τα προαπαιτούμενα της δόσης του Οκτωβρίου και κυρίως το ανοικτό δύσκολο «μέτωπο» σε ΕΑΣ, αφού κυβέρνηση και τρόικα φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, αλλά όχι για την αποφυγή λουκέτου στα ΕΑΣ.

Για τον προϋπολογισμό του 2014 στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ καθώς φαίνεται να υπάρχει «απόσταση» περίπου 1,5 δισ. ευρώ μεταξύ Αθήνας - τρόικας για τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφορά αυτή επιδιώκεται να περιοριστεί περίπου στο 1 δισ. με την Αθήνα να επιμένει για την κάλυψη της στη μη επιβολή πρόσθετων φόρων ή/και οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά στην κάλυψη με διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως θα μπορούσε να είναι νέα «λουκέτα» σε δημόσιους φορείς. Άλλωστε ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει ήδη περικοπές 3,8 δισ. στις δαπάνες και πρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ. με την τρόικα πάντως να αμφισβητεί τον προβλεπόμενο βαθμό εισπραξιμότητας των φόρων. Ανοικτό παραμένει και το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, ενώ για τη φορολογική συμμόρφωση η τρόικα εντοπίζει πρόοδο επισημαίνοντας όμως πως πρέπει ακόμη να γίνουν περισσότερα.

Συνομιλίες
Κρίσιμες αναμένονται οι σημερινές συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Κρ. Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να τονίσει πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν αντέχει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, επιμένοντας ιδιαίτερα στην προοπτική επίτευξης οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται το χρηματοδοτικό κενό που εντοπίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα από τα μέσα του 2014, που πρέπει να καλυφθεί για να συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί το ταμείο, αλλά και η αναμενόμενη συζήτηση για νέα ελάφρυνση του χρέους. Το ταμείο κρατά μέχρι τώρα κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση του στις επικείμενες διαβουλεύσεις για τα θέματα αυτά, που μαζί με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016 θα απασχολήσουν τις δύσκολες διαβουλεύσεις Ε.Ε. - ΔΝΤ και Αθήνας από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.

Η Ε.Ε. εξακολουθεί πάντως να πιέζει για μια ήπια αναδιάρθρωση χρέους και αποφάσεις για αυτό όχι πριν την Άνοιξη του 2014, ενώ μόλις χθες ο Γκ. Άσμουσεν εκτίμησε πως είναι ακόμη νωρίς για αποφάσεις περί τρίτου πακέτου και δεν μπορεί να ληφθούν πριν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2014 και εξαρτάται από το βαθμό επιστροφής της χώρας στις αγορές. Όπως είπε εάν δεν τα καταφέρει θα πρέπει να προσπαθήσει πάλι στο δεύτερο μισό του 2014, τονίζοντας πάντως πως η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να στηρίξει τη χώρα έως ότου επιστρέψει στις αγορές.

Προαπαιτούμενα
Σχετικά με τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στο μέλλον των ΕΑΣ αφού οι πιστωτές δεν πείθονται ακόμη πως το ελληνικό σχέδιο είναι βιώσιμο για την εταιρεία, για την οποία έχουν ζητήσει να μπει «λουκέτο». Αντιθέτως κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται για την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ: Για την πρώτη μάλλον προχωρεί η εκκαθάριση εν λειτουργία με διαχωρισμό πολιτικού από το στρατιωτικό σκέλος και τη μετατροπή αμιγώς σε στρατιωτική βιομηχανία, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση προς την ιδιωτικοποίηση, χωρίς διάσπαση της εταιρείας. Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν τα ΕΑΣ, εταιρεία που απασχολεί και τους περισσότερους εργαζομένους καθώς η τρόικα δεν πείθεται για τη μη αναγκαιότητα «λουκέτου».

ΑΚΙΝΗΤΑ
Tον προβληµατισµό της κυβέρνησης για το πλήγµα που έχει δεχθεί ο κατασκευαστικός κλάδος διατύπωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Oικονοµικών Xρ. Σταϊκούρας, σηµειώνοντας, µεταξύ άλλων, πως οι τιµές των διαµερισµάτων κινούνται πτωτικά µε µείωση 11,5% το 2013. Δήλωσε πως πρέπει να επαναξιολογηθούν τα όποια µέτρα πολιτικής επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, µε όρους οικονοµικής αποτελεσµατικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στις αγορές

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών στις ΗΠΑ και στις επαφές του πρωθυπουργού είναι και η προοπτική ανάκτησης πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, το 2014, που μπορεί να αποτελέσει «πυλώνα» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η τεχνική προετοιμασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με διπλό στόχο: Την παγίωση θετικού κλίματος για την Ελλάδα στα «μόνιτορ» των ξένων οίκων ενόψει της πρώτης ομολογιακής έκδοσης του Δημοσίου και τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας στο κομμάτι των 30 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες. Χθες ο κ. Σαμαράς συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η JP Morgan με ηχηρά επενδυτικά ονόματα και σε γεύμα με επικεφαλής μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.
Bookmark and Share