Ακόμη 7 χρόνια ...ανηφόρα και μετά βλέπουμε. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ακόμη 7 χρόνια ...ανηφόρα και μετά βλέπουμε.

 



Θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά χρόνια συνεχούς και ταχείας ανάπτυξης προκειμένου να θυμηθούμε ως ένα βαθμό την προ κρίσης ευημερία.
Πώς τεκμηριώνουν την εκτίμηση αυτή τα πρόσφατα στοιχεία της Renaissance Capital






Το 2014 οι εργαζόμενοι θα είναι στην Ελλάδα 3,6 εκατομμύρια, σε συνολικό πληθυσμό 11 εκατομμυρίων. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, κάθε εργαζόμενος θα πρέπει εκτός από τον εαυτό του να φροντίσει και...για ακόμη 2,1 άτομα...

Το τόσο μεγάλο αυτό νούμερο είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η εκτόξευση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, τα πολύ χαμηλά μέσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, το παραδοσιακά μικρό ποσοστό του ενεργού δυναμικού επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας και επίσης η αδήλωτη εργασία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, γεγονός είναι πως το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης. Κάθε Έλληνας συντηρεί κατά μέσο όρο εκτός από τον εαυτό του και άλλους 2,1 συμπατριώτες του, κάθε Ισπανός 1,9, κάθε Ιταλός 1,7, κάθε Βρετανός 1,1, κάθε Γερμανός 1, ενώ ακόμη πιο χαμηλές αναλογίες επικρατούν σε χώρες της ΝΑ. Ασίας.

Μάλιστα, το «βάρος» κάθε Έλληνα εργαζόμενου γίνεται κάθε χρόνο και επαχθέστερο επειδή μειώνεται το ύψος των ονομαστικών αποδοχών του. Έτσι, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση αμοιβή ανά εργαζόμενο υποχώρησε 7% το 2013 και προβλέπεται να μειωθεί κατά επιπλέον 2% μέσα στο 2014. Η μείωση του μέσου ημερομισθίου αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το 2014, καθώς οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με χαμηλότερες μέσες αποδοχές σε σύγκριση με τον μέσο μισθό όσων αποχωρούν ή συνταξιοδοτούνται.

Σύμφωνα με τη Renaissance Capital, για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μία -κακή, αλλά έστω ανεκτή- αναλογία μεταξύ εργαζομένων και επιπρόσθετων συντηρούμενων μελών στο 1,5, θα πρέπει να δημιουργηθούν 600.000 νέες θέσεις εργασίας. Άλλωστε δείκτη 1,5 είχε η Ελλάδα και την περίοδο 2005-2010, όταν όμως οι αποδοχές κάθε εργαζόμενου ήταν πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες.

Πότε όμως η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει σε δείκτη 1,5;

Αν κάποιος υπολογίσει ότι στις εποχές των παχιών αγελάδων στον ιδιωτικό τομέα και των μαζικών προσλήψεων στο δημόσιο δύσκολα δημιουργούνταν πάνω από 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο, αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι χρόνια με επιδόσεις ρεκόρ για να φτάσουμε στην ανεκτή αναλογία του 1,5.

Μάλιστα, τα έξι αυτά χρόνια θα ξεκινήσουν από το 2015, καθώς την αμέσως επόμενη χρονιά οι θέσεις εργασίας -με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού- θα αυξηθούν μόλις κατά 0,5%.

Άρα, μια μερική επιστροφή στις καλές μέρες που προηγήθηκαν της κρίσης θα έχουμε από το 2021 και βλέπουμε..

Του κ.Στέφανου Κοτζαμάνη
.
Bookmark and Share