Γενόσημο ένα στα δύο κυκλοφορούντα φάρμακα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Γενόσημο ένα στα δύο κυκλοφορούντα φάρμακα..

 

  • Σε 5,5 δισ. ευρώ ανήλθαν τον τελευταίο χρόνο οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων (νοσοκομεία, φαρμακαποθήκες, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτική κατανάλωση) στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΦ.




Από το ποσό αυτό, 912 εκατ. ευρώ είναι οι πωλήσεις...γενόσημων φαρμάκων (ποσοστό 16,82%) και από αυτό μόλις το 1% αφορά σε γενόσημα ξένων εταιρειών, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αφορά σε φάρμακα ελληνικών συμφερόντων. Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, στην Ελλάδα «κυκλοφορούν» 14.329 φάρμακα, από τα οποία τα 6.796 εμφανίζουν πωλήσεις (τα υπόλοιπα είτε έχουν μηδενικές πωλήσεις είτε έχουν αποσυρθεί). Από σύνολο των ιδιοσκευασμάτων που κυκλοφορούν, σχεδόν ένα στα δύο είναι γενόσημο. Συγκεκριμένα, σε 3.423 ανέρχονται τα γενόσημα φάρμακα.

Είτε πάντως πρόκειται για γενόσημα είτε για πρωτότυπα, για το 80% των κυκλοφορούντων φαρμάκων η πρώτη ύλη εισάγεται (η λεγόμενη δραστική ουσία) από την Ινδία και την Κίνα. Αντίθετα, στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν φάρμακα από το Μπαγκλαντές.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, με αφορμή την αντιπαράθεση που ξέσπασε για τις τιμές των φαρμάκων.

«Δεν ήρθα στον ΕΟΦ για να κάνω 'τον τροχονόμο' σε επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα. Ο ΕΟΦ δεν είναι θυγατρική κανενός, ούτε εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών ούτε πολυεθνικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος μάλιστα στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας (ψηφίστηκε χθες από την Βουλή), ο κ. Λιντζέρης είπε, μεταξύ άλλων, «πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν λύνει άπαξ το πρόβλημα». Οι μειώσεις τιμών τουλάχιστον 50%, σημείωσε, αφορούν σε πρώτη φάση 100 φάρμακα (για τα οποία έχει λήξει η πατέντα μετά την 1/1/2012), ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις.

Ο κ. Λιντζέρης τόνισε ότι ο ΕΟΦ στηρίζεται σε ένα αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, για να προσθέσει ότι «αναμφίβολα υπάρχουν πολλές δυσκολίες», γεγονός που «δεν εμποδίζει ούτε απομειώνει το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΕΟΦ».

Ο ΕΟΦ -υπηρετούν 150 υπάλληλοι (από 260)- πραγματοποιεί ελέγχους στα εργοστάσια παραγωγής, στις φαρμακαποθήκες, στα νέα προϊόντα, προεγκριτικά, μετεγκριτικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικά και στα γενόσημα και στα πρωτότυπα φάρμακα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 60 εργοστάσια φαρμάκων, 2 εργοστάσια πρώτων υλών, 10 εργοστάσια αερίων και 3 κτηνιατρικά, τα οποία επιθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κάθε τρία χρόνια για όλα τα εργοστάσια πραγματοποιούνται επιθεωρήσεις - πλήρης γενική επιτήρηση. Ήδη έχουν ελεγχθεί τα 60 εργοστάσια στη χώρα μας και 6 του εξωτερικού. Στο εξωτερικό: 1 στα Σκόπια, 5 στην Ινδία και 2 στην Κίνα. Αυτά τα εργοστάσια του εξωτερικού εισάγουν πρώτες ύλες ή φάρμακα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Οι έλεγχοι αφορούν και εισαγωγικές εταιρείες, 35 στον αριθμό, οι οποίες εισάγουν φάρμακα από τρίτες χώρες, δηλαδή από χώρες εκτός Ε.Ε. «Θέλω να γίνει σαφές πως για οτιδήποτε παράγεται στην Ελλάδα ή εισάγεται από ευρωπαϊκή χώρα, ή τρίτες χώρες ή αυτές που έχουν αμοιβαία συμφωνία αναγνώρισης υπάρχει πιστοποιητικό απόλυτα έγκυρο και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Σημειώνεται ότι στο διάστημα 2010-1013, ο ΕΟΦ έχει πραγματοποιήσει 171 ελέγχους σε εργοστάσια αποθήκες κ.α., 2.350 σε προϊόντα. ενώ άμεσα θα ελεγχθούν τα 100 πρώτα σε κυκλοφορία γενόσημα.

Εν τω μεταξύ, συνήλθε χθες εκτάκτως η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με θέμα την κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου. Ο ΣΦΕΕ προειδοποιεί για σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία τους.

Για 100 φάρμακα
Οι μειώσεις τιμών τουλάχιστον 50% αφορούν σε πρώτη φάση 100 φάρμακα (για τα οποία έχει λήξει η πατέντα μετά την 1/1/12), ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις.

Είτε πρόκειται για γενόσημα είτε για πρωτότυπα, το 80% των κυκλοφορούντων φαρμάκων εισάγει α΄ ύλη (τη λεγόμενη δραστική ουσία) από την Ινδία και την Κίνα.


Bookmark and Share