Τις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στον κόσμο παρουσιάζει έκθεση του διεθνούς κατασκευαστή μηχανημάτων GPS, TomTom.
1. Στην πρώτη θέση φιγουράρει η... Μόσχα,με μια θλιβερή στατιστική: ο μέσος όρος των οδηγών χάνει οκτώ εργάσιμες ημέρες το χρόνο λόγω του μποτιλιαρίσματος.
Αλλά σκεφτείτε τους οδηγούς της Μόσχας, που η πόλη τους είναι στην κορυφή της κατάταξης των πόλεων με τη μεγαλύτερη κίνησε σε σύνολο 169! Η κυκλοφορία στη ρωσική πρωτεύουσα τις πρωινές ώρες αιχμής διαρκεί πάνω από τη διπλάσια ώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες.
2. Κωνσταντινούπολη
Μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η Κωνσταντινούπολη έχει τη δεύτερη χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στον κόσμο, με τα ταξίδια να διαρκούν κατά μέσο όρο 57% περισσότερο συγκριτικά με τις ώρες που η κίνηση στους δρόμους είναι μικρότερη.
Ειδικοί της TomTom εξηγούν ότι οι μεγάλες εκτάσεις νερού στην καρδιά της πόλης τείνουν να δημιουργούν μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα, καθώς οι οδηγοί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τις δημοφιλείς, αλλά και πολυσύχναστες γέφυρες.
3. Ρίο ντε Τζανέιρο
Η βραζιλιάνικη μεγαλούπολη είναι η πιο μποτιλιαρισμένη πόλη της Αμερικής, αλλά αξιωματούχοι εργάζονται σκληρά για να βελτιώσουν το κυκλοφοριακό σύστημα ενόψει του Μουντιάλ του 2014. Σύμφωνα με την TomTom, μία μέση διαδρομή στο Ρίο διαρκεί 50% περισσότερο σε σχέση με τις ώρες μικρότερης κυκλοφορίας.
4. Βαρσοβία
Η παρουσία της στην πρώτη δεκάδα κυκλοφοριακής συμφόρησης ίσως να εκπλήξει κάποιους, αλλά η ιδιοκτησία αυτοκινήτου στην πολωνική πρωτεύουσα διπλασιάστηκε τα 15 προηγούμενα χρόνια -μία αντανάκλαση της οικονομικής ευμάρειας της χώρας- και έτσι το οδικό σύστημα της πόλης απέτυχε να συμβαδίσει με αυτό το ρυθμό. Σύμφωνα με την έκθεση, στη Βαρσοβία ο μέσος όρος κίνησης στις ώρες αιχμής ξεπερνά το 44% σε σχέση με τις πιο ήσυχες περιόδους της ημέρας.
5. Παλέρμο
Η συμφόρηση είναι πιθανώς το τελευταίο πράγμα που συνδέουν οι τουρίστες με τη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Η πρωτεύουσα, Παλέρμο, έχει πληθυσμό μικρότερο του 1 εκατομμυρίου, αλλά βρίσκεται μεταξύ των πιο μποτιλιαρισμένων πόλεων στον κόσμο. Η TomTom εκτιμά ότι για να πάει κανείς από το σημείο Α στο σημείο Β στις ώρες αιχμής ο μέσος όρος χρόνου ξεπερνά το 40%.
6. Μασσαλία
Μία ακόμη πόλη της Μεσογείου, η Μασαλία στη νότια Γαλλία είναι ένα ακόμη συμφορησιακό hotspot. Το γαλλικό λιμάνι έχει χειρότερη κίνηση και από το Παρίσι, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερο από 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούν το λιμάνι και η ακτή και δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για να κάνει κανείς κυκλική πορεία και να βγει εκτός του κέντρου της πόλης. Στο 40% ο μέσος χρόνος ενός τυπικού ταξιδιού τις ώρες αιχμής.
7. Σάο Πάολο
Η Βραζιλία είναι διάσημη για τις παραλίες, το καρναβάλι και τα μπικίνι της, αλλά οι ντόπιοι ξέρουν πως οι πόλεις της χώρας μπορούν γρήγορα να βυθιστούν στην κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το Σάο Πάολο, η δεύτερη πιο μποτιλιαρισμένη πόλη της Βραζιλίας, καταλαμβάνει την έβδομη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπως και στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι Αρχές προσπαθούν να εξομαλύνουν το κυκλοφοριακό με αφορμή το Μουντιάλ.
8. Ρώμη
Πολλοί επισκέπτες τη θεωρούν ως την ομορφότερη, ιστορική πόλη στον κόσμο. Ωστόσο, έχει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, εξαιτίας της πυκνότητας της πόλης και των στενών δρόμων της με την κατάσταση να επιδεινώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
9. Παρίσι
Θεωρείται η πιο ρομαντική πόλη στη Γη. Αλλά και μία από τις χειρότερες σε κυκλοφοριακά προβλήματα. Η «Αιώνια Πόλη» είναι η δεύτερη πιο μποτιλιαρισμένη πόλη της Γαλλίας, μετά την προαναφερθείσα Μασσαλία.
Οποιοσδήποτε επισκέπτης που βλέπει κίνηση γύρω από τη διάσημη Αψίδα του Θριάμβου, θα πρέπει να σκεφτεί δύο φορές πριν πάρει αυτοκίνητο.
10. Στοκχόλμη
Το δίκτυο των καναλιών και των γεφυρών στη σουηδική πρωτεύουσα -που συχνά αποκαλείται Βενετία του Βορρα- συμβάλλει στην κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ο μέσος όρος χρόνο για μετακίνηση εντός της πόλης τις ώρες αιχμής διαρκεί 36% περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες τις ημέρας.