Οι κατάσκοποι δεν συνηθίζεται να πρωταγωνιστούν στη μικρή οθόνη – εκτός αν πρόκειται για ταινίες του Τζέιμς Μποντ ή του Τζορτζ Σμάιλι.
Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα ήταν μια εξαίρεση για τους πολίτες της χώρας που γέννησε τη σύγχρονη κατασκοπεία..
Οι αρχηγοί των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών ΜΙ5 και ΜΙ6, καθώς και της GCHQ, η οποία είναι.. επιφορτισμένη με την παρακολούθηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κατέθεσαν για πρώτη φορά δημοσίως σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για την υπόθεση των υποκλοπών, που έχει σκανδαλίσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ύστερα από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν. Η ακρόαση μεταδόθηκε τηλεοπτικά -κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας- με καθυστέρηση δύο λεπτών, ώστε να «κόβονται» τυχόν αποκαλύψεις οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνουν γνωστές για λόγους ασφαλείας.
Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Γηραιάς Αλβιώνος «υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία», δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας ο επικεφαλής της ΜΙ5 Αντριου Πάρκερ, αποκαλύπτοντας ότι 34 σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων ανακαλύφθηκαν και εξουδετερώθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις φονικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΜΙ6 Τζον Σόγερς υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, αποτέλεσαν δώρο για τους εχθρούς της Δύσης. «Οι διαρροές του Σνόουντεν έκαναν μεγάλη ζημιά, θέτοντας σε κίνδυνο της επιχειρήσεις μας. Οι εχθροί μας τρίβουν τα χέρια τους με χαιρεκακία. Η Αλ Κάιντα δεν θα μπορεί να κρύψει τη χαρά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός αξιωματούχος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της GCHQ -αδελφής οργάνωσης της NSA στη Βρετανία- υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν οδήγησαν «τρομοκρατικές ομάδες» στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και άλλες περιοχές να τροποποιήσουν τις μεθόδους επικοινωνίας τους.
Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, ο οποίος διαμένει στη Μόσχα έχοντας εξασφαλίσει προσωρινά πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία, έθεσαν σε δοκιμασία τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας με σημαντικές συμμαχικές χώρες, ιδίως στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent αποκάλυψε, βάσει εγγράφων που διαβιβάσθηκαν από τον Σνόουντεν και σχετικών αεροφωτογραφιών, ότι το Λονδίνο είχε εγκαταστήσει σύστημα μυστικών υποκλοπών στη στέγη της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις ύστερα από αυτές τις αποκαλύψεις. Το Βερολίνο θορυβήθηκε ιδιαίτερα έπειτα από τις καταγγελίες περί παρακολούθησης του προσωπικού κινητού τηλεφώνου της Αγκελα Μέρκελ από τους Αμερικανούς.
Ανοίγοντας τις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο πρόεδρός της, Μάλκολμ Ρίφκιντ, δήλωσε ότι η χθεσινή δημόσια ακρόαση ήταν «ένα πολύ σημαντικό βήμα διαφάνειας των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας». Αρκετοί βουλευτές έθεσαν ενοχλητικές ερωτήσεις στους αρχηγούς της βρετανικής κατασκοπείας. Αίφνης, ο επικεφαλής της ΜΙ6 εκλήθη να απαντήσει γιατί η υπηρεσία του δεν μπόρεσε να προβλέψει μείζονα διεθνή γεγονότα, όπως η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η Αραβική Ανοιξη. «Συλλέγουμε μυστικά τα οποία άλλες χώρες δεν θα ήθελαν να γνωρίζουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε παντογνώστες», δήλωσε ο Τζον Σόγερς. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι οι πράκτορές του «δεν δρουν μοναχικά, εν είδει Τζέιμς Μποντ», αλλά στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος καθοδήγησης, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΜΙ6 αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Βρετανοί πράκτορες καταφεύγουν σε βασανιστήρια προκειμένου να αναχαιτίσουν απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας. «Δεν χρησιμοποιούμε, υποκινούμε, ενθαρρύνουμε ή ανεχόμαστε κακομεταχείριση ή βασανισμούς ανθρώπων, και σε αυτό είμαι απόλυτος», δήλωσε χαρακτηριστικά.