Γεωλογικές αναλογίες ανάμεσα στην υποθαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου και περιοχών της Ιταλίας και της Αλβανίας όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαπιστώνει η νορβηγική εταιρία PGS, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις οι οποίες έγιναν στο διεθνές συνέδριο APPEX Regional 2013 που πραγματοποιείται στην Αθήνα και που αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Ειδικότερα, ηPGS που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, κάνει λόγο για... «διαφοροποιημένα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού υπεδάφους και αντίστοιχη ποικιλία πιθανού πετρελαϊκού δυναμικού».
Επισημαίνει, δε, ότι το κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάκολο Ηλείας (από το 1981) αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης συστήματος υδρογονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ η περιοχή νότια της Κρήτης παραμένει ανεξερεύνητη.
Τα στοιχεία που συνέλεξε η PGS από τις σεισμικές έρευνες βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.
Θα ακολουθήσει στα μέσα της χρονιάς η προκήρυξη διαγωνισμών («γύρος παραχωρήσεων») για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνες.
Το συνέδριο APPEX Regional 2013 διοργανώνει στην Αθήνα η Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων, γεγονός που χαιρέτισε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας ότι «το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στον μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στις εταιρίες που συμμετείχαν στο συνέδριο, να επενδύσουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τα στάνταρτ της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί των επενδυτών κατά τη διάρκεια των συμβάσεων.
Αντιθέτως, όπως είπε, "η φορολογία των επιχειρήσεων μπορεί μόνο να μειωθεί και όχι να αυξηθεί, και τόνισε ότι η η Ελλάδα αποτελεί έναν "εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης, η χώρα μας καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο μετέχουν περισσότερα από 150 στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων από Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.
Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γ. Κωστόπουλος, ανέφερε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ότι τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων, σε κοινοπραξία με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες.
Ο κ. Κωστόπουλος δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια με βάση, όπως σημείωσε, την εμπειρία του ομίλου και τη μελέτη των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων βρίσκεται εξάλλου το ελληνικό Δημόσιο με τους επενδυτές που έχουν υποβάλει προσφορές για έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων και Πατραϊκού Κόλπου.
Οι συμβάσεις θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή για κύρωση και θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι για οποιαδήποτε μεταβολή στη μετοχική σύνθεση των κοινοπραξιών που κάνουν τις έρευνες, θα απαιτείται έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο γεωλόγος πετρελαίων Ντ. Νικολάου ανέφερε ότι στις περιοχές αυτές θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν αρχίσουν γεωτρήσεις, ενώ ακόμη περισσότερος χρόνος απαιτείται για το Ιόνιο και την Κρήτη.
Η Κύπρος, τόνισε χαρακτηριστικά, βρήκε φυσικό αέριο το 2011 και έχει ακόμη πολύ δρόμο προκειμένου το αέριο να φθάσει στην αγορά.