Στις 4.189 ανέρχονται οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας που έχουν καταγραφεί έως σήμερα από τη νεοσύστατη υπηρεσία Ασύλου, η οποία συμπλήρωσε τους έξι μήνες λειτουργίας.
Σύμφωνα με το...δελτίου Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τις 7 Ιουνίου 2013, που άρχισαν οι πρώτες καταγραφές, μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου, έχουν εκδοθεί 1.670 αποφάσεις σε πρώτο βαθμό αναγνωρίζοντας καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 213 αιτούντες. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το ποσοστό των θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό ανήλθε στο 12,8 τοις εκατό.
«Τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία Ασύλου έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος διεθνούς προστασίας», δήλωσε η Διεύθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου.
«Καθημερινά ακούμε ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί, έχουν δει τους συγγενείς τους να σκοτώνονται, έχουν χάσει τα σπίτια τους, που ο κόσμος τους και η ζωή τους έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, ανάμεσα σε όσους έρχονται να ζητήσουν διεθνή προστασία, υπάρχουν πάρα πολλοί που έφυγαν από τις πατρίδες τους για οικονομικούς λόγους και δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.»
Εκτός από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής άλλα τρία Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου λειτουργούν στο Βόρειο και Νότιο Έβρο και στο νησί της Λέσβου. Μέχρι το τέλος του 2013 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Περιφερειακό Γραφείο της Ρόδου, ενώ μέσα στο 2014 θα ανοίξουν τα Περιφερειακά Γραφεία Θεσσαλονίκης, Σάμου, Χίου, Ηρακλείου και Πάτρας
Από τα 4.189 άτομα που υπέβαλαν αίτηση διεθνούς προστασίας στην Υπηρεσία μέχρι τώρα, 3.162 ήταν άντρες και 1.027 ήταν γυναίκες, ενώ 171 άτομα ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι αιτούντες άσυλο προέρχονταν από 72 διαφορετικές χώρες, με κύριες χώρες καταγωγής το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αλβανία, τη Γεωργία, τη Συρία, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράν, την Ερυθραία, το Ιράκ, την Κίνα, το Μαρόκο και την Αλγερία.
Όσον αφορά την αναγνώριση καθεστώτος διεθνούς προστασίας ανά υπηκοότητα, το 24,9 τοις εκατό των θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό αφορούσε σε αιτούντες από τη Συρία, το 18,3 τοις εκατό από το Αφγανιστάν, το 9,4 τοις εκατό από την Ερυθραία, το 8,0 τοις εκατό από το Σουδάν, το 6,1 τοις εκατό από το Ιράν και το 5,6 τοις εκατό από την Αιθιοπία. «Η διάκριση του ποιος δικαιούται διεθνή προστασία και ποιος όχι είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση», λέει η κυρία Σταυροπούλου. «Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης για το έργο που τους έχει ανατεθεί.»
Η Αρχή Προσφυγών, που εξετάζει τις προσφυγές των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, δέχθηκε από τις 11 Ιουλίου μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου 803 προσφυγές. Έχει εκδώσει 462 αποφάσεις αναγνωρίζοντας καθεστώς διεθνούς προστασίας σε 20 αιτούντες.