- Φουντώνει η πολτική κρίση
- Πολύ χειρότερα τα πράγματα από τις ταραχές του καλοκαιριού, λένε οι αναλυτές
Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας, αυξάνοντας τις ρευστοποιήσεις, γεγονός που...
επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη πληγωμένο προφίλ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει ο αρχιτέκτονας της μεγάλης στροφής της τουρκικής οικονομίας. Για του λόγου το αληθές, το πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού κατάφερε να διώξει το ΔΝΤ από τη χώρας του και το 2011 πέτυχε ανάπτυξη περίπου 10%. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι επενδυτές πλέον φοβούνται ότι οι ταραχές του καλοκαιριού δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο τωρινό πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς που έχει στείλει στο σπίτι του το μισό υπουργικό συμβούλιο.
Η τουρκική λίρα χτύπησε νέο ιστορικό χαμηλό χθες το πρωί μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ενώ ένας από τους παραιτηθέντες υπουργούς του Ερντογάν ήταν τόσο εξοργισμένος, ώστε δήλωσε ότι είναι ώρα για τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και ο ίδιος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, οι διεθνείς επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα κατά 532 εκατ. δολάρια, σε χαμηλά τριών μηνών, δηλ. 53,8 δισ την εβδομάδα μέχρι της 20 Δεκεμβρίου, μετά την πώληση χρέους 1,38 δισ. την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Έχουν περικόψει την κατοχή ομολόγων από το ρεκόρ του περασμένου Μαΐου, ήτοι 72 δισ. δολάρια.
Αυτές οι εκροές συνιστούν ακριβώς την αντιστροφή του επενδυτικού κύματος που βοήθησε στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του Ερντογάν. Ήταν μια περίοδος όπου το ονομαστικό ΑΕΠ υπερτριπλασιάστηκε και τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν ένα μέσο ετήσιο κέρδος της τάξης του 9,7%.