"Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και 50 χρόνια για να ανακάμψει" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

"Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και 50 χρόνια για να ανακάμψει"

 

Aπ΄τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια αυτό που -υποστηρίζει- το πρακτορείο Bloomberg πως του αποκάλυψαν "δύο διπλωμάτες οι οποίοι γνωρίζουν τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο".


Προκειμένου η χώρα σε κρίση να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να αποπληρώσει τα δανείων έκτακτης ανάγκης, μπορεί να της πάρει και 50 έτη. Αυτό πρέπει τώρα να... αποφασίσουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί.
Στην Ελλάδα μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει τα έκτακτα δάνεια. Τα επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να προβλέπουν ότι ο χρόνος αποπληρωμής για τα δάνεια παρατείνεται κατά 50 χρόνια και τα επιτόκια μειώνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.


Τα παραπάνω αποκάλυψαν δύο διπλωμάτες, οι οποίοι γνωρίζουν τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε συζήτηση το Μάιο ή τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει ένα δάνειο για ένα πακέτο ύψους μεταξύ 13 έως 15 δισεκατομμυρίων Ευρώ, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 240 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο πακέτα διάσωσης. Οι όροι είχαν γίνει πιο ευνοϊκοί από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξ αιτίας της εξαετούς ύφεσης.

Σύμφωνα με τους νέους όρους, η λήξη της αποπληρωμής των δανείων θα πρέπει να παραταθεί από τα περίπου 30 χρόνια στα 50 χρόνια και θα μειωθούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια για τα δάνεια ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που δόθηκαν το 2010. Οι σχετικές συζητήσεις είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, είπε.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έδειξε προθυμία να διαπραγματευτεί:
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους, κάτι που έχουμε ήδη κάνει στο παρελθόν με τη μείωση των επιτοκίων ή με την παράταση των προθεσμιών λήξης αποπληρωμής των δανείων». Οι μειώσεις είναι δυνατές με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Bookmark and Share