Τεξανοί πετρελαιάδες ενδιαφέρονται για το ελληνικό πετρέλαιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τεξανοί πετρελαιάδες ενδιαφέρονται για το ελληνικό πετρέλαιο

Ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες συγκέντρωσε η παρουσίαση του «φακέλλου των ελληνικών υδρογονανθράκων» στην ετήσια έκθεση «Νorth American Prospects Expo» (NAPE), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Χιούστον του Τέξας, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον πρώτο γύρο των παραχωρήσεων.



«Η ελληνική παρουσία στο συνέδριο έγινε δεκτή αρχικά με...
έκπληξη από τους εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιρειών και κατόπιν με ενδιαφέρον για τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν», δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη, της επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, σε συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής». Η Ελλάδα συμμετείχε με δικό της περίπτερο.


«Η ερμηνεία των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης θα γίνει τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, ώστε να έχουμε μία εκτίμηση της πετρελαιοδυναμικότητας της περιοχής. Αυτή η μελέτη θα παντρέψει όλα τα στοιχεία και τα γεωλογικά και τα γεωφυσικά, θα δημιουργήσει την ιστορία της περιοχής, που θα αναδείξει στόχους και την πιθανότητα αυτοί οι στόχοι να φέρουν υδρογονάνθρακες», δήλωσε η κ. Σταματάκη, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση της διαδικασίας δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για την ποσότητα των υδρογονανθράκων που ενδεχομένως κρύβει το ελληνικό υπέδαφος. Αυτό που έχει προκύψει από τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές.


Η επόμενη παρουσίαση θα γίνει στο Λονδίνο, στις 11-13 Μαρτίου, στο συνέδριο Appex Global 2014, που διοργανώνει η Ένωση των Αμερικανών Γεωλόγων.


Τον Ιούνιο, η ΕΔΕΥ θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την προκήρυξη του διαγωνισμού, είπε η κ. Σταματάκη. Χάρη στις σεισμικές έρευνες, η χώρα διαθέτει βάση δεδομένων για 30.500 χλμ. σεισμικών γραμμών, κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και λίγο νοτιότερα. Πρόκειται για δεδομένα συμβατά μεταξύ τους, εύκολα αναγνώσιμα και αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα πληροφοριών που πλέον είναι διαθέσιμο στις πετρελαϊκές εταιρείες.


Σε σχέση με το κατά πόσον μπορούν να γίνουν έρευνες στις περιοχές αυτές εφόσον η χώρα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, η κ. Σταματάκη δήλωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα για τις εν λόγω περιοχές και υπογράμμισε ότι «τέτοιο ζήτημα δεν έχει εγερθεί από καμία πλευρά, ακόμα και όταν έγιναν οι σεισμικές μετρήσεις και η διαδικασία βρισκόταν σε αρχικό στάδιο».

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΡΕ έγινε για να ενημερωθούν οι πετρελαϊκές εταιρείες για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την παραχώρηση δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση, καθώς και για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του είδους και του πλήθους των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί.


Η ΝΑΡΕ είναι το μεγαλύτερο συνέδριο για Ερευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων που πραγματοποιείται στον κόσμο. Αποτελεί το φόρουμ που φέρνει σε επαφή πετρελαιοπιθανές περιοχές από τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο, με τα κεφάλαια που επενδύονται σε τέτοια εγχειρήματα, τις υπηρεσίες και όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία. Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν 16.000 επαγγελματίες, περισσότερες από 900 εταιρείες συμμετείχαν με περίπτερα, ενώ εθνικές αντιπροσωπείες από 41 χώρες, από την Κροατία ως την Αυστραλία και ανάμεσά τους και η Ελλάδα έκαναν 35 παρουσιάσεις για τις προοπτικές διαφόρων πρότζεκτ που βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό ή αρχικό στάδιο.


Της κ.Mανταλένας Πίου


Bookmark and Share