- Τα περίπου 5 δισ. ευρώ φτάνουν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που προήλθαν από την επεξεργασία της μελέτης του διεθνούς οίκου BlackRock.
Η πρώτη «εικόνα» για τις κεφαλαιακές ανάγκες φέρνει την Alpha Bank και την Πειραιώς σε... καλύτερη θέση, καθώς η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι 13,9% και 13,8% αντίστοιχα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις λογιστικές καταστάσεις 9μήνου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών που αφορούν τις κεφαλαιακές ανάγκες, ο «λογαριασμός» είναι διαχειρίσιμος. Η μεν Eurobank θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 2,5 δισ. και η πρώτη επεξεργασία των stress tests αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται περί τα 2,7 δισ. Μηδενικές είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank και οριακές της Πειραιώς.
Για την ΕΤΕ εκτιμάται ότι είναι πέριξ των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση της Citi οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τριών τραπεζών, της Πειραιώς, της Alpha Bank και της Εθνικής, ανέρχονται μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ. Και εκτιμά ότι μπορούν να καλυφθούν από τις τρεις τράπεζες μέσω πωλήσεων στοιχείων του ενεργητικού χωρίς να διενεργήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές θα συζητηθούν μεταξύ της ΤτΕ, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τον τελικό λογαριασμό κάθε τράπεζας ή να τον αναθεωρήσουν.
Επιπλέον, οι τρεις πλευρές θα επανεξετάσουν και τις ενέργειες που περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης κάθε τράπεζας καθώς και το χρονοδιάγραμμά του, αφού οι τράπεζες που θα εμφανίσουν αναλογικά μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να επιταχύνουν τις ενέργειες που προβλέπουν τα πλάνα ή θα αναθεωρηθούν οι ίδιες οι ενέργειες και θα απαιτηθούν πρόσθετες. Και τούτο διότι έχουν μπροστά τους και τα ευρωπαϊκά stress tests και αν δεν υλοποιήσουν σύντομα τις ενέργειες που θα κριθεί ότι πρέπει να κάνουν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποτύχουν.
Το ραντεβού με την τρόικα
Τη Δευτέρα (24/2) θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού της τρόικας με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να συμφωνήσουν στις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών από τα stress test.
Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι έως τις 7 Μαρτίου η ΤτΕ θα έχει έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και θα μπορεί να ανακοινώσει τις συνολικές τελικές κεφαλαιακές ανάγκες κάθε συστημικής τράπεζας, με τις οποίες θα έχει συμφωνήσει και η τρόικα.
Από τα τρία μέρη των εκπροσώπων των πιστωτών μας, αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εκείνο που αντιδρά περισσότερο για να εφαρμοστούν οι πιο σκληρές παραδοχές στα stress test για να βγει ο τελικός λογαριασμός πιο «φουσκωμένος» (περί τα 9,5 δισ. ευρώ), ενώ από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν και η ΕΚΤ έχουν δεχθεί να γίνουν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δηλαδή με το πιο ευνοϊκό σενάριο των παραδοχών.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα επίσημα στοιχεία δόθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε κάθε τράπεζα χωριστά κατά τη διάρκεια συναντήσεων την περασμένη Πέμπτη. Αν και τα τελικά μεγέθη τελούν υπό την αίρεση συμφωνίας με την τρόικα, η απεικόνιση φάνηκε πειστική στους επενδυτές λόγω της προεργασίας που είχε γίνει από την κεντρική τράπεζα.
Iκανοποίηση
Oσον αφορά την Eurobank κύκλοι της τράπεζας εκφράζουν ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις είναι στην τελική ευθεία αφού με αυτόν τον τρόπο ξεμπλοκάρεται η ιδιωτικοποίησή της. Oσον αφορά τις κεφαλαιακές της ανάγκες, τα μεγέθη που έχουν εκτιμηθεί εκ πρώτης ανάγνωσης είναι στο πλαίσιο που αναμένονταν.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει το ύψος του ποσού καθώς ήταν και είναι ενήμεροι. Aλλωστε, αυτός ήταν και παραμένει ο λόγος για τον οποίο διενεργεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ και άνω. Το «στοίχημα» της Eurobank είναι αρκετά διαφορετικό από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες και ονομάζεται «ιδιωτικοποίηση».
Η διοίκηση της Eurobank έχει υλοποιήσει το μερίδιο των ενεργειών που απαιτούνται για να κερδίσει αυτό το «στοίχημα», που δεν ήταν άλλο από το να προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές που να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην τράπεζα, να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον τους κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων και να τους πείσουν ότι έχει καταρτίσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας.
Ο νόμος
Για να προλάβει μάλιστα νέο χρονοδιάγραμμα, η Eurobank θα ανακοινώσει πρώτη τα αποτελέσματά της, στις 28 Φεβρουαρίου. Το υπόλοιπο... μερίδιο είναι της κυβέρνησης. Δηλαδή να κατατεθεί και να ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα επιτρέψει την αύξηση κεφαλαίου από τις αγορές. Σε διαφορετική περίπτωση, το ΤΧΣ (δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης) θα πρέπει να βάλει το ισόποσο που απαιτείται.
Προηγουμένως όμως, θα πρέπει να ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες για να καθοριστεί το ακριβές ποσό που χρειάζεται η Eurobank και να διαπιστώσουν οι επενδυτές τι ποσοστό θα πάρουν με τα κεφάλαια που προτίθενται να βάλουν στην τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του κράτους και επομένως και του ΤΧΣ είναι να κρατήσει το 50%, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να τοποθετήσει και το ίδιο μικρό μερίδιο κρατικών κεφαλαίων. Αυτό είχε επισημανθεί το φθινόπωρο του 2013 από τη διοίκηση του ΤΧΣ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρηθεί στους δημοσιογράφους.
Οσον αφορά τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, το «κλειδί» βρίσκεται στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου. Εφόσον τα στοιχεία επιβεβαιωθούν, η ΕΤΕ ενδέχεται να χρειαστεί να «τρέξει» με διαφορετικό και πιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει καταρτίσει.
Το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών συζητήθηκε και στην εκδήλωση της Goldman Sachs που έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Μεγάλη Βρετανία, σε συνδυασμό βεβαίως με το μακροοικονομικό περιβάλλον και τον νόμο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι επενδυτές έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον, όπως αυτό αποτυπώθηκε μέσω των ερωτήσεών τους. Φάνηκε δηλαδή ότι ενδιαφέρονταν για τα επιμέρους θέματα του τραπεζικού κλάδου, αλλά και για τις πιθανές εκδόσεις ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Της Ελένης Κομίνη