Ποιες «λεπτομέρειες» κρίνουν τη συμφωνία για το φυσικό αέριο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ποιες «λεπτομέρειες» κρίνουν τη συμφωνία για το φυσικό αέριο




Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο διεξάγονται από την περασμένη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την τιμή του φυσικού αερίου.

 Στο πλαίσιο αυτό, ρόλο μετά τον πρωθυπουργό ανέλαβε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας ο οποίος αξιοποίησε την... ευκαιρία συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν, στο περιθώριο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στο αρχικό αίτημά της για τιμή στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή στα 380 δολάρια τα 1.000 κ.μ. αερίου.
Η τελική τιμή που προσφέρει η Gazprom, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης υπό τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, στην οποία αξιολογήθηκε η ρωσική πρόταση, κυμαίνεται μεταξύ 390-305 δολαρίων τα 1.000 κ.μ.
Η τιμή αυτή φέρεται να συνδυάζεται με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013 που καταγγέλθηκε η σύμβαση και όχι από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους που διεκδικεί η ελληνική πλευρά.
Συνδυάζεται επίσης με μείωση των ποσοτήτων take or pay και δεκαετή παράταση της σύμβασης (2023). Στη σύσκεψη της Πέμπτης κρίθηκε ότι η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς περαιτέρω βελτίωση και σχετικό αίτημα στάλθηκε την ίδια ημέρα μέσω επιστολής προς την Gazprom.

H ελληνική πλευρά αναμένει απάντηση επί του νέου αιτήματος από την Gazprom, προσδοκώντας και στην παρέμβαση του κ. Παπούλια προς τον Βλ. Πούτιν.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και σήμερα.
Το ενδεχόμενο της διαιτησίας παραμένει πάντα ανοιχτό και προκρίνεται από τους μεγάλους καταναλωτές της ΔΕΠΑ (ηλεκτροπαραγωγούς και ενεργοβόρο βιομηχανία) ως καλύτερη λύση στην περίπτωση που η τιμή δεν υποχωρήσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως εάν η ΔΕΠΑ δεν είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα μείωσης των ποσοτήτων take or pay, η ρωσική πλευρά θα ήταν πιο ευέλικτη στο θέμα της τιμής.
Η ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνδέει τη μείωση της τιμής με τη μείωση των ποσοτήτων που εμπίπτουν στις ρήτρες take or pay, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι συνυπολογίζοντας και αυτή την παράμετρο η τελική τιμή που προσφέρει είναι στα 380 δολάρια τα 1.000 κ.μ. αερίου.
Bookmark and Share