Την εκτίμηση ότι η σχέση χρέους και ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας είναι μη βιώσιμη επαναλαμβάνει σε έκθεσή της, με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, η Bank of America Merrill Lynch, αλλά και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα».
Αν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας παραμείνει σε τροχιά ορθής υλοποίησης, και αν...πράγματι το ελληνικό χρέος αποδειχθεί μη βιώσιμο, τότε η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε κινήσεις για την ανακούφισή του.
«Με απλά λόγια, αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν διευκολύνουν την Ελλάδα να τις αποπληρώσει, τότε η Ελλάδα ίσως να μην μπορεί να τις αποπληρώσει» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της BofA. Σημειώνουν επίσης ότι όσο η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, οι προειδοποιήσεις της τρόικας περί αναστολής του προγράμματος στήριξης -αντί να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση χρέους- δεν είναι αξιόπιστες, διότι η χώρα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της απλά διακόπτοντας την αποπληρωμή χρέους.
Όσα έγιναν γνωστά τις προηγούμενες ημέρες εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «σημαντικό βήμα», θα αποτελούσε «νίκη του ΔΝΤ», παραμένουν όμως ακόμα σκεπτικοί για το τελικό αποτέλεσμα.
Η «οιονεί σταθεροποίηση», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα, έχει απομακρύνει την αίσθηση του επείγοντος σε ό,τι αφορά ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους, προσθέτουν, ενώ εκτιμούν πως ένα τέτοιο πακέτο θα ήταν αποτελεσματικότερο αν οι προϋποθέσεις του συνδέονταν με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αντί να ακολουθείται το μοτίβο των περιοδικών αξιολογήσεων.
Σύμφωνα με την Bank of America, αν ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμείνει απογοητευτικός, και αν οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν ή αν δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια ανακούφιση χρέους της τάξης των 100 δισ. ευρώ.
Όσα συζητούνται το τελευταίο διάστημα, για μεγάλη επιμήκυνση της ωρίμανσης του ελληνικού χρέους και μείωση επιτοκίων, συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν το χρέος της Ελλάδας προς Ε.Ε./EFSF επιμηκυνθεί από τα 20 στα 50 χρόνια, τότε το επιτόκιο θα πρέπει να πέσει κάτω από το 0,9% για να δημιουργηθεί ωφέλιμη μείωση 100 δισ. ευρώ. Αλλά ο ορισμός ενός τόσο χαμηλού επιτοκίου πιθανότατα θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, διότι το ταμείο θα ερχόταν αντιμέτωπο με απώλειες αν το ίδιο βρισκόταν να δανείζεται με μεγαλύτερα επιτόκια, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.
Όσο και αν η δυσκολία αυτών των αποφάσεων οδηγήσει σε μετάθεση της λήψης σχετικών αποφάσεων, το πρόβλημα θα ανακύψει εκ νέου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμά η BofA.