- Μέσα στις επόμενες ημέρες, λοιπόν, ξεκινούν στην Αλβανία, οι γεωτρήσεις στο πεδίο Delvina Gas, στη Βόρεια Ήπειρο, καθώς η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που εκμεταλλεύεται την παραχώρηση, η Stream Oil & Gas, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αφιχθεί στο λιμάνι του Δυρραχίουτο γεωτρύπανοπου θα πραγματοποιήσει την επιχείρηση.
Το ενδιαφέρον για τη γεώτρηση στο αλβανικό πεδίο είναι διπλό:
Καταρχάς το Delvina Gas, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη με 615 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και ήδη μία γεώτρηση βρίσκεται σε παραγωγή. Δηλαδή έχουμε τη διαπιστωμένη ύπαρξη κοιτάσματος όχι με σεισμικές έρευνες αλλά με γεώτρηση και μάλιστα παραγωγική. Η γεώτρηση που ξεκινά τις επόμενες ημέρες πάντως, και τα σχετικά τεστ μετρήσεων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.
Δεύτερον, το κοίτασμα Delvina Gas βρίσκεται στην περιοχή Δέλβινο, της Βορείου Ηπείρου και απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Ελληνο – Αλβανικά σύνορα και από την παραχώρησηΙωαννίνων – Θεσπρωτίας . Ωστόσο καθώς οι γεωλογικές πλάκες δεν έχουν εθνικά … σύνορα, η Βορειοδυτική Ελλάδα θεωρείται από τους επιστήμονες ως η γεωλογική συνέχεια της Αδριατικής Πλάκας, στην οποία και ανήκουν τα αλβανικά κοιτάσματα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραχώρηση στα Ιωάννινα, της οποίας η εκμετάλλευση έχει δοθεί στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean Oil & Gas με την καναδική πετρελαϊκή Petra Petroleum.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από την Stream Oil & Gastο πεδίο σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ανάγκες μικρού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 20 ΜW, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος μη υδροηλεκτρικός σταθμός που δημιουργείται στην χώρα. Το συνολικό μήκος της γεώτρησης θα φτάσει τα 5500 – 6000 μέτρα, εκ των οποίων τα 1500-2000 είναι οριζόντια διαδρομή.
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα η Αλβανία έχει πολυετή παράδοση και σημαντική παραγωγή υδρογονανθράκων με επίκεντρο το σημαντικό κοίτασμα PatosMaritza. Αυτή τη στιγμή μάλιστα η παραγωγή πετρελαίου της γειτονικής χώρας είναι πολλαπλάσια από τη χώρα μας με 17 χιλιάδες βαρέλι αργού, την ημέρα.
Του Χάρη Φλουδόπουλου