Milliyet: Γιατί η ουκρανική κρίση θέτει σε κίνδυνο να τερματιστεί ο αγωγός South Stream - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Milliyet: Γιατί η ουκρανική κρίση θέτει σε κίνδυνο να τερματιστεί ο αγωγός South Stream

  • Να τερματίσει μια και καλή ολόκληρο το project του αγωγού South Stream, αξίας €16,7 δισεκατομμυρίων, απειλεί η ουκρανική κρίση σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Monitor, καθώς όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Günther Oettinger, οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί.


Η απόφαση αναστολής των διαπραγματεύσεων λήφθηκε με.. βάση τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Oettinger.

Το εγχείρημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο αναμενόταν να ξεκινήσει αυτό το μήνα, φαίνεται να καταρρέει αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι δηλώνουν πλέον επιφυλακτικοί για την υλοποίησή του και μάλιστα αποσύρονται από το έργο. Eυρωπαϊκές εταιρείες που επένδυσαν εκατομμύρια στο πολλά υποσχόμενο project πλέον αναζητούν τρόπους να το εγκαταλείψουν χωρίς μεγάλες απώλειες, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την οριστική λήξη του.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ευρωπαϊκές εταιρείες στρέφονται πλέον προς τις πηγές της Βορείου Αφρικής για να αναπληρώσουν το κενό του South Stream. Ενδεικτικά, η ιταλική εταιρεία Transport B.V., η οποία είχε αναλάβει τις υποθαλάσσιες συνδέσεις, αναμένεται να εγκαταλείψει το project, όπως αναφέρει το Al Monitor. Την ίδια στιγμή, και ο CEO της ιταλικής Εni, Paolo Scaroni, που διαθέτει το 20% στον South Stream, δήλωσε στους Financial Times ότι το μέλλον του αγωγού είναι αβέβαιο εάν η Ε.Ε. και η Ρωσία δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό για την κατάσταση στην Ουκρανία. Εάν δεν βρεθεί καμία λύση τότε η Ευρώπη θα στραφεί προς άλλες πηγές όπως η εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου μέσα στα σύνορά της ή στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Λιβύη, τη Νορβηγία και την Αλγερία, τόνισε.

Πριν την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία, είχε υπογραφεί συμφωνία ύψους 2 δισ. ευρώ με την ιταλική Saipem για την κατασκευή του πρώτο από τους τέσσερις υποθαλάσσιους αγωγούς.

Σημειώνεται ότι η ρωσική Gazprom κατέχει μερίδιο 51% του South Stream, η ιταλική Eni το 20%, ενώ η γαλλική EDF και η γερμανική Wintershall περίπου το 15% έκαστη.

Σύμφωνα με το πλάνο, ο South Stream θα είχε ετήσια χωρητικότητα 63 δισ. κυβικά μέτρα και θα διέθετε τέσσερις αγωγούς που θα έφταναν στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας. Ο αγωγός είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την μεταφορά αερίου στα τέλη του 2015, ενώ υπολογιζόταν ότι θα λειτουργούσε πλήρως το 2018.


Bookmark and Share