Η επανένωση της Γερμανίας κόστισε 2 τρισεκατομμύρια ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η επανένωση της Γερμανίας κόστισε 2 τρισεκατομμύρια ευρώ

 
  • Στα 2 τρισ. ευρώ αποτιμάται το κόστος επανένωσης της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου ερευνών SED-Straat που διενεργήθηκε για τη γερμανική έκδοση Die Welt με αφορμή την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. 



Στο σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επισημαίνεται πως το ποσό των 2 τρισ. ευρώ αφορά το... άθροισμα των κονδυλίων που χορηγήθηκαν στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Το 60% με 65% του ποσού αντανακλά τη διαφορά μεταξύ των κοινωνικών επιδομάτων που έλαβαν Ανατολικογερμανοί και των φόρων που πλήρωσαν. Αναλυτικότερα, οι πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έλαβαν σχεδόν 1,3 τρισ. ευρώ περισσότερα συγκριτικά με τα εισοδήματα που θα τους αναλογούσαν εάν αποτελούσαν ανεξάρτητο κράτος.

Περίπου 560 δισ. ευρώ επιπλέον δόθηκαν σε τοπικούς φορείς κοινοτήτων και κρατιδίων. Παρά τα χρήματα που διατέθηκαν και επενδύθηκαν στην επανένωση της Γερμανίας, διαπιστώνονται ακόμη και σήμερα διαφορές στις οικονομικές επιδόσεις των δύο τμημάτων της χώρας. Το δυτικό τμήμα της ισχυρότερης οικονομίας στη Γερμανία απολαμβάνει μεγαλύτερη ευρωστία από το ανατολικό. Αυτό το χάσμα επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, με βάση τα οποία το ΑΕΠ των κρατιδίων στην Ανατολική Γερμανία αντικατοπτρίζει σήμερα τα δύο τρίτα αυτού της Δυτικής Γερμανίας. Παράλληλα, η ανεργία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα στο ανατολικό τμήμα. Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που εκπροσωπεί το κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, Ράινερ Χάσελοφ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, διότι δεν έχει «αναγνωριστεί ή εκτιμηθεί καταλλήλως αυτή η σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης που πετύχαμε στη Γερμανία», αλλά το ζήτημα υποβαθμίζεται σε «στοιχεία που εμφανίζουν μόνο μονομερείς μεταφορές κεφαλαίων».

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως αυτές οι οικονομικές διαφορές δεν μπορούν να εκλείψουν άμεσα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενταθεί αυτό το χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία. Το ζήτημα έθιξε, επίσης, ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Σαξονίας-Ανχαλτ, Καρλ-Χάιντς Πακέ. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα μέλλον με μεγαλύτερες οικονομικές διαφορές στο εσωτερικό της Γερμανίας», δήλωσε στην Die Welt.

To δημογραφικό πρόβλημα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη διεύρυνση αυτού του χάσματος. Οι περιφέρειες που κάποτε συνέθεταν την πρώην Ανατολική Γερμανία έχουν χάσει πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους, οι οποίοι μετατράπηκαν σε εσωτερικούς μετανάστες την τελευταία δεκαετία. Από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης έχουν μεταναστεύσει, σχεδόν, δύο εκατομμύρια κάτοικοι από την πρώην Ανατολική Γερμανία, το 13,5% του συνολικού πληθυσμού αυτού του τμήματος της χώρας. Στη διάρκεια του ίδιου διαστήματος, ο πληθυσμός στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας έχει αυξηθεί μόνο κατά 6,7%, εντείνοντας το δημογραφικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση τις πιέσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αισιόδοξο είναι, εν τούτοις, ότι αυτή η τάση εσωτερικής μετανάστευσης έχει αρχίσει να περιορίζεται όπως δείχνουν στοιχεία του 2013. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ατόμων που μετακινήθηκε από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα ανέρχεται σε 2.000 όταν έφθανε τις 60.000 σε ετήσια βάση την περίοδο 2000-2005.
Έντυπη
Bookmark and Share