Oι άναδροι απαγωγείς-ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ |
Στην τοπική γλώσσα Χάουσα, Μπόκο Χάραμ σημαίνει «Απαγορεύεται η Δυτική εκπαίδευση». Έτσι, οι απαγωγές δείχνουν το άσβεστο μίσος της ομάδας για τη Δυτική εκπαίδευση. Επιπλέον, η ομάδα αυτή προωθεί την πουριτανική ισλαμική άποψη ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι. Οι μαχητές της έχουν επιτεθεί ξανά σε σχολεία.
Ρεπορτάζ-ανάλυση του BBC:
"Το σχολείο στην Τσίμποκ, που φιλοξενεί τις εξετάσεις των τελειόφοιτων χριστιανών και μουσουλμάνων μαθητριών, ήταν ένας από τα λίγα που παρέμειναν ανοικτά σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή της... Borno κατάσταση και δεν υπήρχε καμία ασφάλεια εκείνο το βράδυ.
Έχει απαγάγει ξανά η Μπόκο Χάραμ κορίτσια;
Όταν επιτέθηκε σε ένα αγροτικό οικοτροφείο στην Γιόμπε το Μάρτιο, η Μπόκο Χάραμ σκότωσε τουλάχιστον 29 άνδρες - αλλά γλιτώσει τις ζωές των κοριτσιών, διατάσσοντας να πάνε σπίτια τους και να παντρευτούν. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η οργάνωση θεωρεί πως αψήφησαν τις εντολές της και ανταπέδωσε με τις απαγωγές στην Τσίμποκ προκειμένου να επιβάλει τη θέλησή της.
Ωστόσο, υπάρχει ένα προηγούμενο για τις απαγωγές – τον Μάιο του 2013, η Μπόκο Χάραμ κυκλοφόρησε ένα βίντεο, λέγοντας ότι είχε πάρει όμηρους γυναίκες και παιδιά - συμπεριλαμβανομένων και έφηβων κοριτσιών- σε απάντηση για τη σύλληψη των συζύγων και των παιδιών των μελών της. Εκείνη την εποχή, η ομάδα είπε ότι θα αντιμετωπίσει τις γυναίκες ως σκλάβες - κάτι που επίσης επανέλαβε. Αυτό τροφοδότησε τις εικασίες ότι είναι προσκολλημένοι στην αρχαία ισλαμική πεποίθηση ότι οι γυναίκες που συλλαμβάνονται σε συγκρούσεις αποτελούν «λάφυρα πολέμου».
Στο παρελθόν πάντως, η οργάνωση έχει απελευθερώσει κάποιους ξένους ομήρους.
Τι γίνεται για την απελευθέρωση των μαθητριών;
Η κυβέρνηση λέει ότι λαμβάνει «διακριτική» δράση και δεν θέλει να κάνει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει τους απαγωγείς να σκοτώσουν τα κορίτσια. Τον Μάρτιο του 2013, η άλλη μαχητική ομάδα της Νιγηρίας Ανσάρου σκότωσε επτά ξένους ομήρους, αφού κατηγόρησε Βρετανούς και Νιγηριανούς ότι οργάνωσαν μια επιχείρηση απελευθέρωσής τους. Το κύριο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες της έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να διεισδύσουν στην Μπόκο Χάραμ - αν μη τι άλλο, η ομάδα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στο να διεισδύσει σε επίσημους οργανισμούς. Έτσι, οι πιθανότητες η κυβέρνηση να έχει πολύ εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας είναι ελάχιστες.
Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να στείλουν ομάδα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτών και διαπραγματευτών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι παρέχει επίσης «υποστήριξη του σχεδιασμού». Η εναέρια αναγνώριση και οι δορυφόροι δεν είναι τόσο χρήσιμοι, εξαιτίας της δύσβατης περιοχής.
Πού θα μπορούσε να είναι τα κορίτσια;
Οι απαγωγείς έχουν πιθανότατα χωριστεί σε δεκάδες ομάδες, κάθε μία από τις οποίες έχει πάρει μαζί της ένα ή δύο κορίτσια. Θεωρείται ότι είναι πλέον είναι διασκορπισμένες σε 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο δάσος Σαμπίσα, το κύριο κρησφύγετο τους κοντά στα σύνορα του Καμερούν.
Ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο από μια δεκαετία για να τις απελευθερώσουν. Παραλληλίζουν επίσης την οργάνωση με την ένοπλη ομάδα Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA) στην Ουγκάντα, η οποία ειδικεύεται σε απαγωγές παιδιών και τη χρήση τους ως στρατιώτες, σκλάβους του σεξ και υπηρέτες.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να διαπιστωθεί πόσα κορίτσια λείπουν;Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ακόμα οκτώ κορίτσια έπεσαν θύμα απαγωγής από την Μπόκο Χάραμ. Πενήντα οκτώ παιδιά από την απαγωγή του σχολείου έχουν διαφύγει, μερικά από αυτά πηδώντας από φορτηγά στα οποία είχαν μεταφερθεί όταν περίπου 200 ένοπλοι κατέλαβαν το σχολείο τους. «Τρέξαμε στη ζούγκλα και περιμέναμε μέχρι το ξημέρωμα για να γυρίσουμε στο σπίτι», είπε ένα κορίτσι.
Το Associated Press ανέφερε ότι ένας διαμεσολαβητής είναι σε επαφή με τους απαγωγείς. Ανέφερε επίσης ότι δύο παιδιά είχαν πεθάνει από τσιμπήματα φιδιών και 11 ήταν άρρωστα. Αλλά ακριβώς πόσοι είναι ακόμα σε αιχμαλωσία είναι ασαφές. Παιδιά από τις γειτονικές περιοχές ήταν στο σχολείο για να γράψουν εξετάσεις όταν η Μπόκο Χάραμ έκανε την επίθεση. Σχολικά αρχεία κάηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καθοριστεί ο αριθμός των απαχθέντων. Σύμφωνα με αξιωματούχους, πολλά παιδιά ακόμα μπορεί να έχουν διαφύγει, παραλείποντας να δηλώσουν στις αρχές την επιστροφή τους.
Πώς αντέδρασαν οι Νιγηριανοί;
Με οργή. Η Νιγηρία είναι σε μεγάλο βαθμό διχασμένη σε θρησκευτικές και εθνοτικές γραμμές, αλλά όλες οι κύριες ομάδες έχουν ενωθεί για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους. Οι διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τo hashtag # BringBackOurGirls. Οι επικριτές του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν λένε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση άσχημα και θα πρέπει να παραιτηθεί. Οι σύμμαχοί του απαντούν ότι οι απαγωγές έλαβαν χώρα σε μια πολιτεία που ελέγχει η αντιπολίτευση.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα;Ο πρόεδρος επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις τρεις εξεγερμένες πολιτείες, το Μπόρνο, την Γιόμπε και την Ανταμάουα, τον Μάιο του 2013, αλλά η Μπόκο Χάραμ ανταπέδωσε με την ενίσχυση των επιθέσεων και κάνοντας τις εξεγέρσεις αιματηρές. Περισσότεροι από 1.500 έχασαν τη ζωή τους αυτό το έτος. Τα κυβερνητικά στρατεύματα λένε ότι έχουν ανεπαρκείς πόρους και δεν έχουν την δύναμη να ανταγωνιστούν την Μπόκο Χάραμ. Η οργάνωση δεν λειτουργεί μόνο σαν ένα αντάρτικο κίνημα, αλλά επίσης μοιάζει με ένα στρατό με επίγειες δυνάμεις. Εκατοντάδες από τους μαχητές της έχουν παρελάσει σε χωριά με τεθωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα. Έχει ένα οπλοστάσιο αντίστοιχο ενός εθνικούς στρατού.
Πώς έγινε τόσο ισχυρή;Δεν είναι σαφές από πού παίρνει τα όπλα ή τη χρηματοδότησή της η Μπόκο Χάραμ - μπορεί να έβγαλε χρήματα από τις πρόσφατες απαγωγές αλλοδαπών. Η κυβέρνηση υποπτεύεται ότι υποστηρίζεται από ορισμένους πολιτικούς και άπιστους αξιωματικούς της ασφάλειας - και αυτό έχει σφυρηλατήσει δεσμούς με ομάδες της Τζιχάντ, όπως η αλ - Σαμπάμπ στη Σομαλία και η αλ- Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ.
Αν και μερικοί το αμφισβητούν αυτό, η ολοένα και πιο περίπλοκη φύση των επιθέσεων της - συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών - δείχνουν ότι έχει λάβει ξένη εκπαίδευση. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι στρατολογεί φτωχούς ανθρώπους από τα γειτονικά κράτη, όπως το Τσαντ και ο Νίγηρας, τους οποίους και πληρώνει για να πολεμήσουν".
Πηγή: http://www.bbc.com/news/world-africa-27293418