Στα χαμηλότερα επίπεδα, τεσσάρων και πλέον ετών, υποχώρησε χθες το επιτόκιο δανεισμού στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας του ελληνικού δημοσίου, που αποκλιμακώθηκε στο 2,7%, από 3,01% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου.
Την ίδια ώρα μαζική στροφή προς τα εταιρικά ομόλογα με... «ένα εταιρικό ομόλογο την εβδομάδα μέχρι το καλοκαίρι» από τις ελληνικές επιχειρήσεις «βλέπουν» Ελληνες τραπεζίτες ως αποτελέσμα της βελτίωσης των συνθηκών διατραπεζικού δανεισμού και της εξόδου της χώρας στις αγορές, σύμφωνα με τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank. Η διεθνής επενδυτική τράπεζα, κλιμάκιο της οποίας είχε σειρά επαφών στην Αθήνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης και επιχειρηματίες, κάνει λόγο για εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες εκτιμώντας πως η πιστωτική ομαλοποίηση έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα με ξεκάθαρες θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη και τη ρευστότητα.
Στον απόηχο της επιστροφής του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο, το κόστος δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων κινείται πτωτικά, με το οικονομικό επιτελείο να έχει θέσει ως στόχο τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων στα έντοκα στα επίπεδα του 1% - 1,5%. Το επιτόκιο στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων και πλέον ετών, στο 2,7%, αφού τον Απρίλιο του 2010 ήταν στο 4,55%, έχοντας, τότε, αυξηθεί κατακόρυφα από τα επίπεδα του 1,38% που κινούνταν τον Ιανουάριο του 2010.
Χωρίς να υποτιμά τις εξελίξεις στην κρατική αγορά χρέους η Deutsche Bank αναφέρει πως η προσοχή στράφηκε περισσότερο στην έκδοση του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο θεωρεί πως το μεγαλύτερο θέμα είναι τα σημαντικά ποσά που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες, που ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με εκείνα που δανείστηκε το Δημόσιο. Ως εκ τούτου, αναφέρει, καταγράφεται κύμα εκδόσεων από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και επισημαίνει πως «τραπεζίτες μάς είπαν ότι περιμένουν μια ομολογιακή έκδοση την εβδομάδα, μέχρι το καλοκαίρι». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη των αναλυτών έγινε μερικές ημέρες μετά τη επιτυχημένη επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές και ενόψει της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Πτωτικά τα επιτόκια στα εταιρικά ομόλογα
Αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση της καμπύλης επιτοκίων για τα εταιρικά ομόλογα σε επίπεδα προς το 4%, προσφέροντας ταυτόχρονα αύξηση της αξίας τους. O χρηματιστής κ. Ν. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην «Η» εκτιμά ότι εάν το κλίμα στις αγορές παραμείνει θετικό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τότε αφ' ενός θα υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού και αφ' ετέρου θα υπάρξει και διεύρυνση του αριθμού επιχειρήσεων που θα καταφεύγουν σε ομολογιακά δάνεια. «Αν οι μακροοικονομικές και μικροοικονομικές εξελίξεις παραμείνουν σε θετική τροχιά, τότε δεν αποκλείεται να δούμε τη μεγάλη στροφή σε ομολογιακό δανεισμό και από εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων ή και για μεγάλες μη εισηγμένες επιχειρήσεις». Η ζήτηση για ομολογιακό δανεισμό έχει αυξηθεί θεαματικά, από τη στιγμή που έγινε η πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας προς τις αγορές. Η πρώτη εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση ήταν αυτή της ΔΕΗ (6 φορές υπερκάλυψη) και ακολούθησε η Ιντραλότ με επιτόκιο 6%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για έκδοση εταιρικού ομολόγου ο όμιλος Μυτιληναίου, θα ανανεώσει την έκδοσή του ο ΟΤΕ και φέρεται ότι προωθούν τις εκδόσεις ομολόγων και τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil αλλά και εταιρείες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπως η Frigoglass.
Τι είδε η Deutsche Bank στην Αθήνα
1. Πολιτικό ρίσκο: Είναι πλέον το βασικότερο στην Ελλάδα, ωστόσο οι ευρωεκλογές δεν αναμένε- ται να αποσταθερο- ποιήσουν το πολιτικό σύστημα. «Με την ανεργία κοντά στο 30% θεωρείται επίτευγμα ότι κυβέρνη- ση και αντιπολίτευση έχουν σχεδόν ίδια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις», εκτι- μούν, και αναφέρουν πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και τα πολιτικά ρίσκα, μάλλον θα μας απασχολήσουν, το νωρίτερο, τον επόμενο χρόνο.
2. «Κόκκινα» δάνεια: Κάποιοι εξέ- φρασαν ανησυχία για ενδεχόμενη «ιαπωνοποίηση» του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο άλλοι εκτίμησαν πως η Ελλάδα διαφέρει σε σχέση με τις Ιαπωνία, Ιρλανδία και Ισπανία, αφού το πρόβλημα πηγάζει από την κρατική κρίση χρέους και όχι από μία πιστωτική «φούσκα». Γι' αυτό και οι διοικήσεις των τραπεζών έλεγαν ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική πιστωτικής αποκατάστασης και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την κατά- σταση των ισολογισμών τους.
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Νίκου Σακελλαρίου