- "Την αγορά της Ουκρανίας σχεδόν τη χάσαμε φέτος". Τους τελευταίους μήνες, η φράση αυτή είναι συνήθης μεταξύ των φορέων του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, όταν συζητούν για τις επιπτώσεις από την κρίση.
Προκρατήσεις για χιλιάδες διανυκτερεύσεις από την Ουκρανία έχουν ήδη ακυρωθεί, γεγονός που έχει επιπτώσεις και στον αριθμό των πτήσεων από τις περιφερειακές ουκρανικές πόλεις προς Θεσσαλονίκη και... αντίστροφα.
Κάμψη της τάξης του 25%-30%, σε σχέση με πέρυσι, σημειώνεται και στις αφίξεις των Ρώσων στη Βόρεια Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, συνεπεία και της ισοτιμίας του ρουβλίου, σύμφωνα τουλάχιστον με τους φορείς του τουρισμού.
Μικρότερη πτώση, με ελαφρά μάλιστα ανάκαμψη τον Μάρτιο, αποτυπώνουν, πάντως, τα στοιχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα, με βάση τον αριθμό των θεωρήσεων, που έχουν εκδοθεί.
Στην περίπτωση των Ρώσων υπάρχουν προσδοκίες ότι στους αμέσως επόμενους μήνες η κίνηση θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να ανακάμψει ακόμη στα περσινά επίπεδα.
Ήδη, τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι έχουν αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας νέα πακέτα, που απορροφούν εν μέρει το πρόσθετο κόστος, με το οποίο επιβαρύνεται ο Ρώσος καταναλωτής, λόγω της ισοτιμίας του ρουβλίου.
Αντίθετα, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι πολύ περιορισμένα για τις φετινές αφίξεις από Ουκρανία, η οποία πέρυσι "έστειλε" 40.000 τουρίστες μόνο στη Χαλκιδική.
"Μετά τον ξεσηκωμό στην Ουκρανία υπήρξε σταθερή διολίσθηση του ρουβλίου έναντι τόσο του ευρώ, όσο και του δολαρίου. Από 39 ρούβλια/ευρώ το 2013, φτάσαμε πάνω από τα 50, κάτι που σημαίνει αύξηση τιμής περίπου 25% στο ίδιο τουριστικό πακέτο για τον Ρώσο τουρίστα. Αυτό αμέσως δημιουργεί πρόβλημα.
Τον Ιανουάριο είχαμε μείωση της τάξης του 25% στις προκρατήσεις από Ρωσία, ποσοστό που σήμερα έχει περιοριστεί και διαμορφώνεται στο -15%. Θεωρώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω και ότι τελικά μπορούμε να πιάσουμε φέτος τους 150.000 Ρώσους τουρίστες. Την Ουκρανία, όμως, σχεδόν τη χάσαμε φέτος.
Ενώ πέρυσι είχαμε 40.000 αφίξεις στη Χαλκιδική, τώρα αναμένουμε 5000-7000 και η τάση δεν αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, Γρηγόρης Τάσιος.
Στο σκηνικό αυτό, οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής επικεντρώνουν την προσπάθειά τους στον τουρισμό από Ρωσία.
"Αυτή τη στιγμή, από κοινού με τους tour operators, κάνουμε σημαντική προσπάθεια για να μειώσουμε τη διαφορά που προκύπτει από το ρούβλι μέσω των τιμοκαταλόγων μας, ώστε να δημιουργήσουμε ελκυστικά πακέτα για τους Ρώσους, που μας στήριξαν με τις αφίξεις τους τα προηγούμενα χρόνια" σημειώνει ο κ. Τάσιος.
Κατά τον ίδιο, σημαντικά θα βοηθούσε η περαιτέρω διευκόλυνση του καθεστώτος έκδοσης βίζας για τους Ρώσους, π.χ., με τη δυνατότητα θεωρήσεων πολλαπλής χρήσης, διάρκειας πολλών ετών.
"Ήδη, τη Μεγάλη Εβδομάδα αντιπροσωπεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) βρέθηκε στη Ρωσία και έγινε μια καλή συζήτηση για το θέμα. Πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα θετική εξέλιξη" κατέληξε ο κ. Τάσιος.
Πιερία: Χάθηκαν ήδη 11.000 διανυκτερεύσεις Ουκρανών
Στην Πιερία, χιλιάδες διανυκτερεύσεις τουριστών από την Ουκρανία "βυθίστηκαν" επίσης μέσα στα κύματα της κρίσης στην Κριμαία.
"Από μια πρώτη καταγραφή που κάναμε, μέχρι στιγμής, έχουν ήδη ακυρωθεί 11.000 διανυκτερεύσεις 1800 Ουκρανών. Τα πρώτα 550 άτομα ακύρωσαν μόλις τον περασμένο μήνα" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέινα.
"Στις επόμενες ημέρες, δύο-τρία μεγάλα τουριστικά πρακτορεία θα μας ενημερώσουν και για το πώς 'κρατιούνται' οι κρατήσεις από Ρωσία. Υπάρχει πραγματικά άγχος και αγωνία μεταξύ των ξενοδόχων για τα όσα ακούγονται, ότι μπορεί να υπάρξει πτώση και από τη ρωσική αγορά, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά- πολλοί μας ενθαρρύνουν ότι δεν θα υπάρξει πτώση από Ρωσία. Πριν από το αποκορύφωμα της κρίσης, όλα τα ξενοδοχεία και πρακτορεία μας ενημέρωναν για αύξηση 20%-30% των προκρατήσεων από Ρωσία" προσθέτει η κ. Λέινα.
Αλλαγές και στις πτήσεις
Πτώση 55%-60% των οδικών και αεροπορικών αφίξεων από την Ουκρανία και κάμψη της τάξης του 30% εκείνων από Ρωσία, σε σχέση με πέρυσι, διαπιστώνει για το πρώτο τρίμηνο του 2014 η "Mouzenidis Travel", όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της, Γεώργιος Μασμανίδης.
Ως αποτέλεσμα, προσθέτει, η εταιρεία αποφάσισε να "διορθώσει" το πρόγραμμα αεροπορικών πτήσεών της, μειώνοντας κατά περίπου 40% τις πτήσεις από και προς Ουκρανία, είτε μέσω της αλλαγής της συχνότητάς τους είτε καταργώντας (προσωρινά) κάποιες από αυτές (αναλλοίωτο έμεινε το πρόγραμμα αναφορικά με τη Ρωσία).
"Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, τα πράγματα πιστεύουμε ότι μπορεί να ισορροπήσουν, αφού αναμένονται θετικές αλλαγές στην ισοτιμία του ρουβλίου. Έτσι, λέμε στους ξενοδόχους-συνεργάτες μας να μη δώσουν σε άλλες αγορές τα δωμάτια που προορίζονταν για την αγορά της Ρωσίας γιατί πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, ενώ για την Ουκρανία θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε την πτώση" προσθέτει.
Κατά τον ίδιο, η "Mouzenidis Travel" ζητά, συνολικά, από τα ξενοδοχεία να τη βοηθήσουν να είναι ευέλικτη, ώστε η ελληνική αγορά να είναι ανταγωνιστική ως προορισμός στη Ρωσία.
"Το ίδιο κάνουν και οι ανταγωνιστές μας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος, που επίσης επηρεάζονται από την ισοτιμία του ρουβλίου" προσθέτει ο κ. Μασμανίδης.
Μείωση 5,06% στις εκδόσεις βίζας στο πρώτο 3μηνο
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το Γραφείο Μόσχας του ΕΟΤ, ο συνολικός αριθμός των θεωρήσεων, που εκδόθηκαν στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 ήταν μειωμένος κατά 5,06%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 (συνολικά εκδόθηκαν 19.817 βίζες, έναντι 20.837 πέρυσι). Κατά τον μήνα Μάρτιο, όμως, η κίνηση ανέκαμψε ελαφρώς, καθώς εκδόθηκαν 13.182 βίζες, έναντι 12.877 πέρυσι (αύξηση 2,06%), γεγονός που μετρίασε τις απώλειες του τριμήνου.
Ερωτηθείς πώς πιστεύει ότι θα επηρεάσει τον τουρισμό από Ρωσία τυχόν λήψη σκληρότερων μέτρων από πλευράς ΕΕ, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, ο προϊστάμενος του Γραφείου Μόσχας ΕΟΤ, Πολύκαρπος Ευσταθίου, απαντά: "Πρόκειται για μια ευαίσθητη και σοβαρή κατάσταση, που προς το παρόν είναι ασαφής. Την παρακολουθούμε με προσοχή. Γεγονός είναι ότι, μέχρι στιγμής, οι αφίξεις παραμένουν χονδρικά στα ίδια επίπεδα".
Σχετικά με το αν υπάρχει κάποια σκέψη για διευκόλυνση της έκδοσης βίζας, π.χ., για θεωρήσεις πολλαπλών χρήσεων, ο κ. Ευσταθίου σημειώνει: "Το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα, οι εξάμηνες και ετήσιες θεωρήσεις πολλαπλών χρήσεων αυξήθηκαν".
Όπως προσθέτει, το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Προξενείο κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για το θέμα, στο πλαίσιο του κανονισμού Σένγκεν.
Πηγή: ΑΜΠΕ